kaksi viikkoa omaan näyttelyyn

pe 18.11.2022

TEMPERAMAALAUS KOLME SISARTA

Olen tuudittautunut suloiseen rauhaan, että näyttelyni Galleria ja grafiikanpaja Paperihuoneella on jossain kaukana tulevaisuudessa joulukuussa. Havahduin, että joulukuu on todella lähellä. Olen käynyt viikolla viimeistelemässä temperamaalauksia.

En ollut tyytyväinen yhden neitosen kasvoihin otsikkokuvassa. Ryhdyin plastikkakirurgiksi ja maalasin hänelle uuden ilmeen. Edessä on vaikein vaihe, kun pitää valita hyvä kokonaisuus. Vielä suurempi haaste on keksiä kiinnostavat nimet. Kirjoitin mahdollisimman lyhyen lehdistötekstin.

Unikuvia ja mielenmaisemia

Aamukaste laskeutuu ja hämärä väistyy. Pitsihelmaiset neidot haaveilevat sadunhohtoisesta tulevaisuudesta. Teokset tuovat valonpilkahduksen kaamoksen keskelle. Ne kertovat, että elämä kantaa.

Olen maalannut neitoset ja tunnelmaan sopivat fantasiakukat akvarelli- ja akryyliväreillä sekä temperalla. Rouhea pinta on syntynyt veden ja sahanpurun avulla. Grafiikan vedokset ovat akvarellimonotypioita. Mukana on myös töitä fresko a strappo menetelmällä. Tavoitteena on tuoda puhdasta esteettistä iloa vaikeiden aikojen keskelle.

AVAJAISET tiistaina 2.12.2022 klo 18-20. Lämpimästi tervetuloa!

Taiteilijaystävät Tiina-Katriina ja Paula ovat luvanneet tulla makutuomareiksi ja ripustusavuksi. Se helpottaa valintaa.

Minulla on ollut reipas päivä. Olin aamukahdeksalta uimahallissa marttasiskojen kanssa vesijuoksemassa.

KAKSI KUNINGATARTA SÄVÄYTTI

Iltapäivällä kävelin teatterille. Varasin ex tempore lipun päivänäytökseen. Ritva Oksanen on suuri suosikkini. Hänen roolinsa kuningagar Elisabethina oli loistava. Myös Liisa Peltonen Maria Stuartina kosketti. Puvustus ja lavastus olivat huippuluokkaa.

VALOJA SUOMEN KASARMIN PIHAPIIRISSÄ

Palasin lähes valaistuneena pimenevässä illassa kotiin. Olisi kannattanut jäädä odottamaan torin valoshowta. Näin myöhemmin hienoja kuvia Facebookissa.

la 19.11.2022

Samulla oli eilen syntymäpäivä.ja tänään on Visan vuoro. Nyt numerot ovat taas järjestyksessä. Ulpu 4v, Miska 8v, Visa 9v, Samu 10v ja Otso 11v. Onnittelut kaikille!

JUSSIN JOULULAHJAKALENTERI

Jussikin sai lahjan, kun hänen järjestyksessä neljäs omahoitajansa Sara irtisanoutui. Haisulikortissa oli hellyttävä teksti, jossa hän kiitti Jussia sadoista vitseistä, tuhansista halauksista ja sadoista hyvänyöntoivotuksista.

Minulla oli tänäänkin tehokas päivä. Olin aamulla terveyskeskuksesasa, jossa oli ikäisiäni ihmisiä maskit kasvoilla odottamassa pääsyä korona- ja influenssarokotuksiin. Nyt molemmissa olkapäissä on laastari ja olo hieman hutera.

TYÖHUONEELLA

Jaksoin kuitenkin puuhastella työhuoneella pari tuntia, sillä lähestyvä näyttely saa minuun vauhtia. Menin Visamäkeen bussilla, mutta kävelin reippaasti takaisin. Hämeenlinnan korkeudella on pakkasta neljä astetta ja mukavan aurinkoinen kuiva keli.

ke 23.11.2022

Olen ollut alkuviikon ilman tietokonetta. Tunsin oloni vajavaiseksi. En paassyt nettiin muuta kuin puhelimella. Kaksi kirjainta nappikselta havisivat taas. Korvaan nyt seuraavat viikot ä:n alla ja leikkaan ja liimaan hoon. Ei kiva.

Vein koneen maanantaina Twebsiin. Lupasivat tutkia ja korjata keskiviikkoon mennessa. Vika oli isompi kuin kuvittelin. Koko nappis menee vaihtoon. Varaosa tilattiin Britanniasta. Se kestaa kahdesta kolmeen viikkoon ja korjaus tulee kalliiksi. Pitaa viela maksaa tullikin, kun uusi nappis tulee EU;n ulkopuolelta. Onneksi sain koneen odotusajaksi kayttöön.

Kun olen ollut yksin, Teeman klassikkoelokuvafestivaali on ilahduttanut. Nuoren naisen muotokuva, Elefanttimies ja Musta narsissi koskettivat. Mulholland Drive kummastutti.

SOLARIS

Upein kokemus oli katsoa Andrei Tarkovskin Solaris nuoruusvuosien jalkeen uudelleen. Muistikuva oli, etta se oli hyvin merkillinen. Nyt osasin nauttia unenomaisesta tunnelmasta.

MATKALLA MYLLYMAELLE

Lunta on tullut sen verran, etta maa on valkoinen. Kun kiipesin tiistaina opistolle, sininen hetki oli ihastuttava. Sain kaksi akryylimaalausta viimeisteltya nayttelya varten. Töita on enemman kuin tarpeeksi, mutta se on vain hyva. On mista valita.

Tanaan kavin Jussia katsomassa. Sairaanhoitaja oli laettanyt viestin, etta mies on saanut aamulla korona- ja influenssapiikit. Soittelimme Jussin sisaruksille ja kerroimme, etta kaikki on hyvin.

la 26.11.2022

Viikko on ollut yllatyksellinen. Tutustuin Black Fridayn tarjouksiin. Jotain pientä ostelinkin, vaikka en oikeasti tarvitse mitään. Kutsu Hameenlinnan taidemuseon uuden nayttelyn avajaisiin ilahdutti.

TAIDEMUSEOSSA NÄYTTELYN AVAJAISISSA

Kulttuurivakea oli liikkeella enemman kuin aikoihin. Tosin ohjelmakin oli komea. Kuulimme johtaja Jenny Vallin, kulttuuripaallikkö Janne Niemisen ja kirjailija Rosa Liksomin puheenvuorot sekä Kai Hyttisen ja Heimo Mäntysen musiikkiesityksen.

Viikonloppukurssi Kynästä kiinni käynnistyi perjantai-iltana. Ensimmäinen harjoitustehtävä yllätti. Kirjoita nimestäsi, opettajamme Virpi kehotti.

Marja-Leena väliviivalla vai ilman? Virallisesti se kirjoitetaan viivan kera. Itse kirjoitan yhteen, ikään kuin taiteilijanimenä. Minulle sopivat molemmat vaihtoedot. Olen oppinut joustavaksi.

Nimelläni on ikiaikainen tausta. Marja-Leena, Maria Magdalena. Kotona olen Leena. Keskiaikamarkkinoilla Mama Maddalena antaa vain hyviä ennustuksia.

Kouluaikana kaksiosasiset nimet olivat yleisempiä kuin nykyään. Opettajat olivat epätoivoisia, kun luokallani oli Marja-Leenoja, Marja-Liisoja ja Riitta-Leenoja. Paras ystävä oli Tarja-Ulla.

Omat lapseni suosivat lyhyitä luontoaiheisia nimiä. Lapsenlapsia on viisi: Otso, Visa, Ulpu, Samu ja Miska. Siis kaksi karhua, yksi koivu, yksi sirkka ja yksi kukka. Jos olisin saanut vielä yhden tyttären, hänen nimekseen olisi tullut Minna. Kolmisointu Miika, Anna ja Minna vain kuulostaa hyvältä. Anna mietti samaa omalla kohdallaan. Kolmas poika olisi saanut nimen Saska. Samu, Miska ja Saska, komea sarja. Perheeseen tuli kyllä kolmas poika, kissa Alfred, mutta sitä kutsutaan kotoisasti Pipaksi.

Jussin nimestä olen kirjoittanut ennenkin. Juha Heikki ei ole kovin yleinen. Miestä kutsuttiin kotipuolessa Heikiksi. Minä opin tuntemaan hänet Jussina. En vieläkään tiedä, puhunko hänestä sukulaisten seurassa Jussina vai Heikkinä. Hoivakodissa häntä kutsutaan Juhaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.