ensimmäinen fotoetsaukseni

LAPSEN MAAILMA

Grafiikkapajalla riittää jännitystä.  Meillä on siellä pimiö, joten valokuvatekniikoita voi hyödyntää.  Sain Petran opettajaksi fotoetsauksen saloihin.  Jos olisin tiennyt, miten työläs menetelmä se on, olisin harkinnut kaksi kertaa.  Mutta nyt on sekin koettu ja tarkoitus on jatkaa.

Fotoetsaus perustuu hyviin sävykkäisiin valokuviin, jotka kestävät muokkausta.  Tein photoshopin avulla kollaaseja, jotka muutin mustavalkoisiksi ja negatiiveiksi.  Teetin niistä kalvot, jotka teippasin kaksi päällekkäin, jotta sävyt olivat tarpeeksi jyrkät.  Sen jälkeen alkoi varsinainen aherrus.  Kuparilaattaa piti puhdistaa viimeisen päälle, ensin vesihiomapaperilla moneen kertaan, sitten liitujauholla ja etikka-suolaliuoksella, vielä viimeksi sinolilla.  Sen jälkeen suihkutin kuparille myrkkyliuoksen.  Peittelin laatan pimiöön kuivumaan seuraavaksi päiväksi.

Sitten oli 25 minuutin valotuksen vuoro.  Teimme Petran kanssa lipeästä 0,7 % liuoksen.  Liekö meidän matikkapäässämme jotain vikaa, kun saimme liuoksesta liian vahvan.  Kun laitoin laatan liuokseen, kuva kehittyi välittömästi ja huuhtoutui sitten pois.

No, minulla oli kirkas ja kiiltävä laatta, johon sopi aloittaa koko hoito uudelleen.  Toisella yrittämällä kuva suostui kehittymään.   Sitten piti tehdä vielä akvatinta ja syövyttää laattaa hapossa reilut puoli tuntia.  Meillä on ollut prässi korjauksen alla viimeiset viikot.  Pääsin vasta tänään tekemään koevedoksen.  Tästä on nyt hyvä jatkaa.  Pääsin vähän perille siitä, mitä menetelmällä voi tehdä.  Vähän kuitenkin arveluttaa vahvojen myrkkyjen käyttö.

There is one comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.