tertun ja immon täpinät

El ultimo dia

KAUPPAHALLI

KAUPPAHALLI

Viimeisen matkapäivän 16.12.2014 vietimme Malagassa, kun emme olleet ehtineet visiteerata  kauppahallissakaan. Ikävä tulee etelän vihanneksia ja  hedelmiä. Tarjontaa oli! Ja tietty kypsiä kaikki! Ynnä hyperterveellistä! Täällä kun markkinoidaan värikylläistä ”syöpää ehkäisevää  menuakin”. On oranssia, keltaista, lilaa, punaista, vihreää ym. Sieniä paljon ja juureksia, jopa keltaista kurkumajuurta ja mausteen sahramia.

Kalatiskeillä oli mereneläviä joka lähtöön joukossa lubinoita ja doradoita. Mm niistä valmistimme omassa keittiössämme maistuvaa kalaruokaa. Hallissa oli kojuja, joissa oli tarjolla ostereita ja kaikenlaisia tapaksia sekä asiaankuuluvia juomia. Tarjoilu oli baaritiskeiltä ja tarjonta esillä vitriineissä. Vaikea on kuvitella ravintolaa, jossa olisi tuoremmat raaka-aineet.

MAISTIAISET

MAISTIAISET

TYNNYRIVIINILLÄ

TYNNYRIVIINILLÄ

Perinteitä kunnioittaen poikettiin tynnyriviinillä. Antigua Casa de Guardia on Andalusian vanhin viinitupa. Juomat lasketaan tynnyristä ja ostokset merkitään liidulla asiakkaan eteen baaritiskiin. Homma hoidetaan seisaaltaan, tuoleja ei ole. Vanha pariskunta oli varustautunut pienillä kärryillä, johon tynnyristä laskettu 5n litran pullo lastattiin kotiinviemisiksi.

SYDÄNKIRKKO MÁLAGAN KESKUSTASSA

SYDÄNKIRKKO MÁLAGAN KESKUSTASSA

Vain ulkoa ihailtiin keskustan sydänkirkkoa. Iltamyöhälle kierrettiin Malagan keskustaa. Kohta meillä suunnistus onnistuu ilman karttaakin.
Terttu ja Immo

 

Estudiamos españa

laatta1

laatta2 laatta3

laatta4

laatta5

 TANGOA MÁLAGASSA

TANGOA MÁLAGASSA

TANGOA MÁLAGASSA

Eipä ollut turha reissu keskiviikon tiedustelu Malagaan. Oikein kaupungin infosta neuvottiin meille tangopaikka lähellä kirkkoa. Eilen lähdettiin tutkimaan, miten flamengokansa taipuu argentiinalaiseen tangoon.

Hienosti! El Jardin -ravintolan tanssit alkoivat klo 21.30, viimeinen juna Malagasta tuli jo 23.00, joten muutaman tandan ehti kivilattialla pyörähtää.  Meno oli kuin Buenos Airesissa: oikeaa tangoa levyltä, piskuinen lattia täynnä tanssijoita, juhlavat pylväät, jugendtyyliset lamput ja lasimaalaukset holvikaarissa. . .

Terttu

VEDENLÄMMITIN

VEDENLÄMMITIN

KUUMA KRAANAVESI, IHMEELLINEN ASIA

Heti alussa kraanasta ei tullut kuumaa vettä millään ilveellä mihinkään vuorokaudenaikaan. Parvekkeellaa oli nestekaasupullo sievään mekkoon puettuna. Etsittiin sille paikkaa ja löydettiin keittiöstä lämminvesivaraajaksi epäiltyyn laitteeseen kytketty kaasupullo. Arveltiin, että pullo pitää vaihtaa täyteen ja niin teimme. Paineenalennusventtiili on tuttua mallia. Millään ilveellä liekki ei syttynyt. Piti kylpeä kylmällä vedellä, joka ei kuitenkaan ole täällä koskaan yhtä kylmää kuin Suomessa aina. Asunnossa on kaksi tilavaa kylppäriä, muttei lämmintä vettä.

Hierojammekin tutki kanssamme probleemaa, mutta emme saaneet liekkiä syttymään. Myöhemmin päivällä mies tuli korjaamaan irronnutta kaihdinta ja töpseliä yms pientä. Hän sai lämmittimen kytkettyä päälle. Sen jälkeen se on toiminut automaattisesti, joskin aika kömpelösti. Laite on virtaavan veden lämmitin, ei lämminvesivaraaja. Laitteessa on säätönuppi, mutta se pyörii tyhjää ja karaa ei saanut korjausmieskään kierrettyä pihdeillä, jumissa mikä jumissa.

KAASUPULLO MEKKO PÄÄLLÄ

KAASUPULLO MEKKO PÄÄLLÄ

Kuuma vesi pitää panna täysille, sitten liekki syttyy ja jonkin ajan päästä suihkuvesi alkaa lämmetä kun keittiössä olevalta lämmittimeltä kylppäriin tuleva vesijohto täyttyy kuumalla. Kun suihkuvesi tulee liian kuumaksi ja sitä pitää säätää kylmemmälle, liekki sammuu ja vesi muuttuu kylmäksi ja taas kestää odottaa veden lämpiämistä uudelleen putkissa. Jussi keksi ratkaisun. Pitää laittaa samanaikaisesti kuuma vesi valumaan lavuaariin, jotta kuuman veden virtaus on riittävä pitämään vedenlämmittimen päällä vaikka säätää suihkuvettä sopivaksi. Vettä kuluu temppuillessa kohtalaisesti. Lämmin suihku on hieno juttu, kun aikansa lutraa kylmällä vedellä.

Immo

 

JOULUVALOJA MÁLAGASSA

JOULUVALOJEN KATEDRAALI

 

VALOKUUSI LOISTOSSAAN

VALOKUUSI LOISTOSSAAN

 

JOULUPÖYTÄÄN

to 11.12.2014

IBERIAN KINKKUJA

IBERIAN KINKKUJA

Andalucian herkkuja puodin täydeltä joulupöytään: kuivattuja siankinkkuja eli iberian kinkkua, jota syödään seitinohueksi leikattuna vaikka leivän päällä tai tapana. Kalliimpi on, jos on tammenterhoilla ruokittu ja enimmillään jopa 3,5 vuotta kuivateltu mustajalkainen juuri sopivan rasvaiseksi trimmattu otus Sen kinkku on Jamón Ibérico de Bellota. Ikkunassa on myös kuivattua turskaa, joka täälläkin kuuluu jouluun.

Nyt selvisi mihin se loppu siasta menee. JOULUKARKKEIHIN ! Vau! Kun laitetaan laardia puolet ja pölysokeria loput, saadaan makea jouluherkku Mantecada.

MAKEISIA

MAKEISIA

—–
Terttu & Immo

 

MIJAKSEN MARMORIRETKI

ma 8.12.2014

Vielä maanantaina  espanjalaisilla jatkui pyhien vietto jo kolmatta päivää ja monet kaupat olivat kiinni. Mutta aurinko paistoi ja oli vaihteeksi lämpimänpää (+19 C). Me päätimme huiputtaa tuon Mijas-vuoren (n. 1 000m), joka näkyykin parvekkeeltamme. Retki alkoi puolivälin valkoisesta kylästä, jossa olimme Jussin ja Leenan kanssa jo vierailleetkin viime viikolla.

PUNAISET RUUKUT

PUNAISET RUUKUT

Retkikirja opasti meidät ylös ohi punaisten ruukkujen, mistä oli määrä löytyä polun alkupää Ermitalle.

ERMITA DEL CALVARIO

ERMITA DEL CALVARIO

Pieni valkoinen, 1700 luvulla rakennettu ermita löytyi vaellusreitin alusta.

MARMORIA KYRÖLÄN KYLPPÄRIIN?

MARMORIA KYRÖLÄN KYLPPÄRIIN?

Mijas-vuoren rinteeltä  löytyi vanha -80 luvulle asti käytössä ollut marmorilouhos. Sieltä on viety marmoria Sevillaan,  Granadan Alhambran palatsiin ja muihin pyhättöihin lähiseudulla.

Immo mittaili, josko kodin kyppäriremppaan otettaisiin pala mukaan?

MAAILMAN LAIDALLA

MAAILMAN LAIDALLA

Upeat oli vaellusretken näkymät.

MAKSA ENSIN

MAKSA ENSIN

Kaakeleissa täällä löytyy, ravintolan seinälaatta muistuttaa :” Jos juot unohtaaksesi, maksa juomat ensin”. 😉

Mijasvelluksemme kesti vajaat neljä tuntia ja seitsemän km tuli vuorenrinnettä 350 m ylös ja sama verta alas kavuttua. Astmaatikolle oiva retki rosmariinin, mäntyjen ja laventelin raikkaissa tuoksuissa.

Terttu

 

TANGORETKI MARBELLAAN  7.12.2014

KATUKÄVELYÄ JA VALOHOITOA

KATUKÄVELYÄ JA VALOHOITOA

Immo oli selannut netin Tangosivustoja jo jonkin aikaa. Koska Fuessa oli ollut vain lauluilta, päätimme lähteä Marbellaan tangoilemaan. Iltaseitsemän bussilla varauduttiin tunti huristelemaan sinne. Kartassa näkyi vain turistikeskusta, johon tangohotelli ei mahtunut. Loogisesti päättelimme, että bussimme jatkaa ohi keskustan lähemmäksi hotellia. Totta! Bussi kurvasi vielä pääkadulta ylöspäin mäkeen (bussiasemalle tietty) ja me mukana. No – päästyämme pakkokyydityksestä pimeälle kadulle jopa tangohotellikin löytyi. Olimme talsineet yli puoli tuntia. Y surpresa! Hotellin tyttö ei ollut kuullut tangoista mitään 😉 Bueno!

No tango on kävelyä ja tulihan sitä sitten, kun illaksi juuri ennen puoltayötä ehdittiin kotikämpille! Aina ei täsmää  vapaaehtoisten päivityset tangosivuillakaan . .

Terttu

 

PÄIVÄRETKI TANGERIIN 6.12.2014

SULTTAANI ITSE

SULTTAANI ITSE

 

SULTTAANIN KAMELIT

SULTTAANIN KAMELIT

 

SULTTAANI JA LEMPIVAIMO MAROKKALAISELLA LOUNAALLA

SULTTAANI JA LEMPIVAIMO MAROKKALAISELLA LOUNAALLA

 

SULTTAANIN SOITTONIEKAT

SULTTAANIN SOITTONIEKAT

LEMPIVAIMON TOSSUT

LEMPIVAIMON TOSSUT

Tangerin valokuvat ja kuvatekstit villisti ja vapaasti Leena

 

_IGP9346

¿Sabes que aqui se habla solamente castelleno?

¿Por qué es necessario un millón la forma de verbos?

Terttu

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IT’S BETTER BE PREPARED TO BUY A PREPAID

Tietoliikenneyhteyden saamiseksi kämpille edellyttää sitkeyttä ja vaivannäköä. Asunnossa ei ollut nettiä, joten selvitimme mahdollisuutta välittäjän kautta tuloksetta. Mobiili netti oli ratkaisu ongelmaan. Kerran jo jonotimme Centro Finlandian mp-myymälässä jonotuslipun kanssa vuoroa liitymän hankkimiseksi. Muut kiireet olivat korkeammalla prioriteetilla, joten jatkoimme matkaa netittä.

Lauantaina Jussin kanssa bongasimme Hits liittymäkaupan asuntomme läheisyydessä Paseo Jesus Santos Rein:illä. Ovessa oli Suomen Lippu, joten sisään ja hei! Heillä vastattiin, mutta sitten tuli iloisesti how can I help you? Kerroimme tarpeemme ja musta mies esitteli ystävällisesti tuotteet. Monen mutkan ja gonfiguraatiokiemuran jälkeen lopulta saimme liittymän hankittua ja asennettua Jussin suomenkieliseen Nokian Lumiaan. Liittymä laitettiin minun nimiin, kun minulla sattui olemaan vaadittu id (ajokortti) mukana. Musta mies oli ystävällinen ja kärsivällinen. Homma hoitui huumorin höystämänä.

Liittymässä oli 250MT dataa ja hiukan puheaikaa, n 20e. Pieni paketti, jotta saadaan selville pelittääkö. Osin pelitti, mutta sitkeänkään yrittämisen jälkeen mobiilinetin jako toisiin laitteisiin ei onnistunut. Myyjän mielestä liittymä ei sitä estänyt, jos puhelimessa jakaminen Wifillä oli mahdollista. Jakamisongelmista oli kuultu toisaalta aiemmin. Sunnuntaina kauppa oli kiinni, joten käytimme kuppiloitten nettiä, kun oli tarvis.

 

HITSIN HYVÄÄ PALVELUA!

HITSIN HYVÄÄ PALVELUA!

Maanantaina mentiin kauppaan selvittämään ongelmaa, koska netin jakaminen läppäriin on blogin kirjoittamisen vuoksi olennaista. Kaupassa oli nyt suomenkielinen miehitys, joka tiesi, että Hits (Vodafone) -liittymän jakaminen ei onnistu Lumian (Windows) puhemilla, siis hankittiin toinen liittymä Samsung-tablettiin (Android), samanlainen paketti n 20e. Homma pelitti hienosti, hetken aikaa. Läppäri ja puhelimet liitettiin ketterästi nettiin ja blogi päivitettiin.

Illemmalla liittymä pimeni; ei ollut nettiä ei toiminut tabletin puhelin. Sinne oli tullut tekstiviesti datapaketin hupenemisesta. Seuraavana päivänä uusi pyhiinvaellusmatka kauppaan. Onneksi kaupassa ei koskaan ollut jonoa. Kertoivat, että kun datapaketti loppuu, nettikäyttö syö perushinnalla hetkessä puheosuudenkin loppuun. Piirreltiin kuvia ja kertailtiin ostettuja paketteja, sekä puheen esitystapaa linjoilla yms. ystävällisessä ilmapiirissä suomenkielellä.

Päädyttiin uuteen pakettiin 1,5GT + 100 min/15e. Paketin aktivointi ei kuitenkaan onnistunut kaupassa, kun ilmeni järjestelmäkatko. Myyjä yritti soittaa vikaselvitykseen, mutta linjat olivat tukossa. Lupasivat aktivoida sen heti kun operaattorin järjestelmä saadaan pystyyn. Onnistuneesta aktivoinnista tuli myöhemmin tekstiviesti tablettiin.

Keskiviikkona Jussi pistäytyi kaupassa ohi kulkiessaan muuten vain, koska myyjistä oli tullut asiointikäynneillä jo tuttuja. Ilmeni, että eivät olleet millään ilveellä saaneet liittymää aktivoitua. Lopulta myyjä oli maksanut 5e omasta pussistaan liittymään, jonka jälkeen aktivointi meni läpi. Jussi armahti naispuolista myyjää ja maksoi herrasmiehenä oma-aloitteisesti 5e, ettei se jäänyt hänen tappiokseen.

Panostus on toistaiseksi riittänyt, kun on säästellen käytetty. Tähän mennessä euroja on palanut prepaidien kanssa seikkaillessa 60e. Panee miettimään, että 60 eurolla täällä syö 4 henkilöä ravintolassa erittäin hyvin. Toisaalta nämäkin kokemukset olisivat jääneet kokematta siinä vaihtoehdossa.

Kuvassa alinna on viesti saldokyselyyn. ”Kahden vuoden espanjallani” minulle ei selviä paljonko datapaketista (1,5GT) on jäljellä.

Immo

 

MIAU!

MIAU!

 

TERTUN TEEMUKI

TERTUN TEEMUKI

UUSI TEEMUKI

Pojat lähti etsimään nettiyhteyksiin virtaa, niin minä lähdin etsimään lisää villaa kun yöllä sai hytistellä vilusta. Kartan mukaan Corte de Ingles löytyisi läheltä moottoritien takaa. Hyvin löytyi enkä eksynyt kun vasta kaupassa, kun piti löytää ulos. Ja sieltä löytyi minulle oma TEEMUKI – jo maistuu vihreä tee ohutreunaisesta kukkamukista. On muuten Villeroyta…..

 

KUMMITYTTÖ ANNI

KUMMITYTTÖ ANNI

KUMMITYTTÖ – ANNIKIN LÖYTYI

…. ja ihan kuin sattumalta, kun viestit eivät kulkeneet mailiin eikä Annin prepaidista minulle. Aseman kulmalla Anni näki minut liikenneympyrän toisella puolen, joten soittamalla onneksi yhytettiin toisemme. Aina nauravainen Anni tuli suoraan tallilta moikkaamaan seuruettamme. Yhteisellä lounaalla kuulimme monta vinkkiä paikalliseen elämiseen. Anni oli niin tyytyväinen espanjalaiseen opiskelijaelmäänsä, että on päätynyt palaamaan vielä kevääksi tänne.

 

TERTTU MÁLAGAN VANHASSA KAUPUNGISSA

TERTTU MÁLAGAN VANHASSA KAUPUNGISSA

KUJALLA

Málagan vanhan kaupungin kujalla mahtuu juuri ja juuri kääntymään kapeampi immeinen. Iso lyhtykin voip tipahtaa yhäältä päähän.

Terttu

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.