
PAIKALLISIA HERKKUJA
Viikon kulttuurimatkalla kuudentoista matkalaisen seurueemme ehti istahtaa erilaisissa ruokapöydissä. Saimme maistella paikallisia herkkuja ja paikallisia viinejä paikallista pontikkaa chachata unohtamatta. Matkanjohtajamme Leo hehkutti esitteessä, että matkalla syödään vähintään kolme kertaa päivässä. Se toteutui, vaikka välillä myöhäinen lounas ja parin tunnin kuluttua tukeva iltapala tuntuikin jo liioittelulta.

KHINKALEJA
Pääsimme heti alkumatkasta syömään vatsan täydeltä paikallisia pelmenejä, joita täällä kutsutaan khinkaleiksi. Lihansyöjät kehuivat lihatäytteisiä maukkaiksi. Kasvisversio, jossa täytteenä oli perunaa, ei maistunut kuin pastataikinalle ja perunamuhennokselle. Myöhemmin sain sienitäytteisiä nyyttejä ja ne olivat todella hyviä.

KHACHAPURI
Toinen kansallisruoka on khachapuri. Se oli parhaimmillaan suuri vastapaistettu leipä, joka on täytetty kirpeällä juustolla. Tbilisissä täytteen päällä oli vielä raaka munankeltuainen.
Kolmas paikallisherkku on ollut maukas papupata, jossa maistuu korianteri. Myös salaattikastikkeissa oli vahva korianterianmaku. Kaikki eivät siitä pidä. Minä pidän ja kasvatan sitä Suomessa omalla yrttimaalla.
Lihansyöjät ovat saaneet päivittäin lihapatoja ja saslikkeja. Kalaa on ollut tarjolla tasan kerran ja vain meille erikoisruokavaliolaisille.

VASTAPAISTETTUA LEIPÄÄ
Paikallinen leipä oli paksua ja tuoretta. Liha- ja papupatoja syödään dippaamalla niihin leivästä repäistyjä paloja.

PAIKALLISTA MAKEAA

MAKEAA NÄMÄKIN, LEVYISTÄ REVITÄÄN PALA JA MUTUSTETAAN
Hämmästelimme pääkaupungissa kävellessämme, mitä ovat katukojuissa myytävät vahakynttilän näköiset värikkeet puikulat. Selvisi, että ne ovat hyvin säilyviä rypälemehu- ja pähkinäpötköjä, joita voi mutustaa purukumin tapaan.

KUUSENKERKKÄHUNAJAA
Borjomissa oli myynnissä toinen toistaan eksoottisempia hunapurkkeja.

PITOPÖYTÄ GEORGIAN TAPAAN
Matkan parasta antia ovat olleet vierailut paikallisten georgialaisten kodeissa. Kaukasus-vuorilla meillä oli perhemajoitus. Siellä pöydät notkuivat herkkuja.

SASLIKEJA JA KIRPEÄÄ JUUSTOA
Toinen elämys oli Kutaisissa, jossa matkanjohtamme tuttava kutsui koko ryhmän kotiinsa saslikeille. Tarjolla oli niiden lisäksi runsas alkupalavalikoima sekä runsaasti isännän valmistamaa kotiviiniä. Pääsimme myös ruokailun lomassa nauttimaan georgialaisesta tanssiesityksestä.

PAIKALLISIA LUUMUN OLOISIA KIRPEITÄ HEDELMIÄ

NÄMÄ EIVÄT OLLEET APRIKOOSEJA
Saimme maistaa myös tuoreita meille tuntemattomia hedelmiä. Leokaan ei tunnistanut niitä muuta kuin georgian kielellä.

KYPSIÄ KIRSIKOITA
Torilta ostimme makeita kirsikoita.

TURKKILAISTA KAHVIA JA MUSTAA TEETÄ
Paikallinen turkkilainen kahvi oli vahvaa ja aina makeaa. Myös tee oli erinomaista. Toimme sitä tuliasiksi kotisuomeenkin.

PAIKALLISTA KONJAKKIA
Oluen ja kotiviinin lisäksi testasimme myös paikallista konjakkia, joka oli pehmeää, hyvää ja edullista. Paikallinen pontikka chacha sen sijaan maistui – pontikalta. Kiitokset Leolle, joka tutustutti meidät perusteellisesti Georgian ruoka- ja juomakulttuuriin.
Kylläpäs meillä oli ihanaa. Jarmo
TykkääTykkää
Aikamoinen reissu! Huh ! Sitkeitä olette 😉 Olemme mökin juhannuspuuhissa seurailleet matkaanne. Hyvä että etette joutuneet Tbilisin kaatosateisiin. Sen sijaan vuorille olisin mieluusti tullut mukaan. Upeita kuvia taas kerran. Täällä mökillä vain sadetta pidätellään, kohta kai Päijännekin tulvii rapuille ?
Hellettä ootellen T &I
TykkääTykkää