intiaanikesä

ODOTTAMATON ILO - AURINGONPAISTETTA MÖKKIKEINULLA

ODOTTAMATON ILO – AURINGONPAISTETTA SYYSKUUSSA MÖKKIKEINULLA

to 10.9.2015

Se tuli vielä.  Kesä.  Nautin täysin siemauksin auringosta ja tuoreista herneenpaloista.  Tämä on parasta mitä tiedän Suomen kesässä.  Ja syksyhän nyt jo on.  Meidän mökkikautemme näyttää jatkuvan onnellisten tähtien alla.  Minä olen rapu, kesän lapsi.  Jussi on neitsyt, siis syyspoika.

 

LUONNON TAIDETTA

LUONNON TAIDETTA

Teimme aamulla reippaan kävelyretken Ruskeenkärkeen.  Yllättäen siellä oli sini- tai viherlevää.  Meidän rannassa sellaista ei ole onneksi tänä kesänä näkynyt.

 

AURINGON HELEYTTÄ SYYSKUUSSA

AURINGON HELEYTTÄ SYYSKUUSSA

Minulla alkoi tänään lempikurssini ”Kirjoituksia Koneesta” Vanajaveden opistossa.  En malttanut jäädä pois, vaikka oli sääli lähteä mökiltä.  Lähdin paikallisjunalla, sillä Jussi halusi jatkaa mökkiprojekteja.  Junamatka Parolasta Hämeenlinnaan kestää viisi minuuttia ja edullinen eläkeläishinta on 1:40 euroa.  Palaan kurssin jälkeen, sillä odottelemme Miikan perhettä viikonloppulomalle.  Toivon kovasti, että näemme pikkupoikien kanssa leikkuupuimurin hommissa.

viikonloppu pe-su 11-13.9.2015

Heräsin perjantaina aamuauringon säteiden myötä.  Radio Häme lupaili poutaa ja päivälämpötilaksi jopa +20 astetta.  Jussi lähti kokemaan verkkoja.  Minä lupasin kirjoittaa kauppalistan, pikasiivota mökin ja laittaa lettutaikinan muhimaan viikonloppuvieraita varten.  Kesä jatkuu, mikä sen mukavampaa:)

 

SYYSVÄREJÄ JA SYYSPERHOSIA

SYYSVÄREJÄ JA SYYSPERHOSIA

Puhdas tupa ja hyvä mieli.  Mökki tuoksuu raikkaalta.  Lettu- ja blinitaikinat ovat tekeytymässä.  Jussi sai verkoista kolme komeaa kuhaa.  Kelpaa nyt odotella vieraita.   Viikonlopun ohjelmassa on valmisteluja vierasmajan talkoisiin.  Jussilla ja Miikalla on vielä valuhommia pohjaa varten.  Minä ja Laura pääsemme maalaamaan ovia ja ikkunoita.  Suunnitteilla on, että mökit – niitä tulee aikanaan kaksi – maalataan kuultoväreillä eriasteisiksi vihertävänharmaiksi.  Ovet ja ikkunat tulevat vaaleanharmaiksi.

 

OTSO JA VISA TUTKIVAT TARKKAAN MAALIKARTTOJA

OTSO JA VISA TUTKIVAT TARKKAAN MAALIKARTTOJA

Espoossa käydessämme pikkupojat tutkivat innolla maalikarttoja.  Niinhän se on, maailma on nuorten.  Minun ja Jussin suunnitelmissa on muuttaa Hämeenlinnassa vielä kerran.  Vaikka kerrostalo on edelleenkin toimiva ratkaisu, pitemmän päälle rapuista voi tulla ongelma.  Asumme kakkoskerroksessa eikä talossa ole hissiä.  Haaveilemme yhden tason rivitalonpätkästä aseman läheltä.  Sauna ja pieni piha olisivat mukavia.  Kiirettä ei onneksi vielä ole.

Kesken siivoustouhujen luin sähköpostia.  Sydän sykähti, kun sain viestin Visavuoresta. Pääsin kuin pääsinkin mukaan ”Mielen ja ajan kerrostumia” -näyttelyyn Karin paviljonkiin.  Taiteilija kiittää juryttäjiä ja on tyytyväinen.  Avajaiset ovat ensi viikolla ke 16.9.2015 kello 18.  Jos joku lukijoista pääsee mukaan, lämpimästi tervetuloa.  Olen paikalla!

 

OTSO OLI PIIRTÄNYT PAPALLE ONNITTELUKORTIN

OTSO OLI PIIRTÄNYT PAPALLE ONNITTELUKORTIN

Viikonloppuvieraat tulivat perjantaina jo päivällä.  Miika oli ottanut töistä vapaata.  Laura oli leiponut poikien kanssa Jussin syntymäpäivän kunniaksi piimakaakun.  Se upposi kerralla melkein kokonaan.  Otso oli piirtänyt papalle hienon kortin, jossa oli autoja – kuinkas muuten.

 

POIKASET ESITTELEVÄT ONKIMATOJA

POIKASET ESITTELEVÄT ONKIMATOJA

 

OTSO ONKI SÄRJEN

OTSO ONKI SÄRJEN

Viikonloppu vierähti ulkosalla.  Järvi oli tyyni ja keli mitä mainioin puuhasteluun.  Otso pääsi veneellä ongelle ja onnistui illalla saamaan särjen.  Se on kerrassaan riemukas tapaus.

 

LAURA MAALAUSHOMMISSA

LAURA MAALAUSHOMMISSA

Laura maalasi tulevan vierasmajan ikkunanpokat ja ovet.

 

OTSO JA VISA TARKISTIVAT MAALAUSJÄLJEN

OTSO JA VISA TARKISTIVAT MAALAUSJÄLJEN

 

MIETINTÄTAUKO RAKENNUSTYÖMAALLA

MIETINTÄTAUKO RAKENNUSTYÖMAALLA

Miika ja Jussi valoivat pohjapilarit. Nyt rakennustyömaa on hyvällä mallilla.  Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna meillä on pystystalkoot.  Valut ehtivät sopivasti kuivua siihen mennessä.

Minä paimensin poikasia.  Heillä oli heti aamusta vauhti päällä.  Kun tulin saunamökiltä ylös, Visa leikki nakuna lattialla ja aurinko kultasi vaaleat kiharat.  Sanoin, että poika oli kuin kultatukkainen kerubi.  Kerubi puhkesi oitis laulamaan ”Tukka kulta – tukka kulta – mummi kulta”.  Sitten hän pomppi iloisesti matolla.  ”Lintu olen”, hän ilmoitti.  Lintuja täällä on riittänytkin, sillä kurjet muuttivat viikonloppuna kohti etelää.  Näimme taivaalla komeita auroja ja kirkuna oli mahtava.

 

PILLIMEHUT MAISTUIVAT HIEKKAKUOPALLA

PILLIMEHUT MAISTUIVAT HIEKKAKUOPALLA

Kävimme poikien kanssa jo perinteiseen tapaan pillimehuretkellä hiekkakuopilla.  Molemmat olivat märkiä ja kuraisia palattuamme.

 

KURALÄTÄKKÖILOA

KURALÄTÄKKÖILOA

Seuraavana päivänä Laura puki poikaset kurahousuihin ja saappaisiin.  Sitten kelpasi läiskytellä lätäköissä.

 

VISA MAISTELI BLINEJÄ

VISA MAISTELI BLINEJÄ

Hoidin myös muonituksen.  Viikonlopun kohokohta oli blinikestit.  Visallekin ne maistuivat, mutta Otso piti enemmän makeista letuista.

Sunnuntaina vieraat lähtivät ajoissa, sillä pojilla oli kutsun kolmevuotiaan Siirin syntymäpäiville.  Me otimme päiväunet ja kävimme sen jälkeen hakemassa Visavuoresta ne maalaukset, jotka eivät päässeet näyttelyyn.  Meidän piti jatkaa matkaa Tampereelle purkamaan ”Luontoni” –näyttely.

 

TAITEILIJASISKO MARI POIKKESI MÖKILLE

TAITEILIJASISKO MARI POIKKESI MÖKILLE

Säästyimme ajokilometreiltä, sillä Mari soitti ja lupasi ystävällisti tuoda minunkin tauluni.  Ja ihan mökille asti.  Minä lupasin tehdä meille gourmet-aterian Vanajan kuhasta.  Jussi sai nimittäin pari vonkaletta lisää verkoista.  Mari saapui juuri sopivasti auringonlaskun aikaan.  Istuimme herkkuillallisen jälkeen takkatulen lämmössä ja suunnittelimme tulevia taideprojekteja.  Niistä sitten myöhemmin.

 

JUSSI KOKEE AAMUAURINGOSSA RAPUMERTOJA

JUSSI KOKEE AAMUAURINGOSSA RAPUMERTOJA

ma-ti 14-15.9.2015

Mökillä on jo kovasti syksyn tuntua.  Auringonpaisteessa on lämmintä, mutta varjopaikoissa saa etsiä lämmintä päälleen.  Paitsi jos tekee hommia.  Minä tarkenin hyvin, kun pinosin halkoja suojaan talven varalle.  Jussikin tarkeni, kun jatkoi Lauran aloittamia maalaushommia.  Nyt kun on ollut monta päivää poutaa, maali kuivuu hyvin.

 

LEINIKKEJÄ JA SINIKELLOJA LÖYTYI VIELÄ SYYSKUUSSA SILMÄNILOKSI

LEINIKKEJÄ JA SINIKELLOJA LÖYTYI VIELÄ SYYSKUUSSA SILMÄNILOKSI

Meillä oli hauska yhteisprojekti.  Jussilla on aika uusia passi.  Luimme verkosta, että nykyään passikuvan saa ottaa itse kunhan se täyttää kaikki kriteerit.  Kasvot pitää olla suorassa, ilme vakava, tausta vaalea.  Levitimme lakanan ulos ikkunan eteen.  Jussi ajoi partansa, kampasi tukkansa ja vaihtoi siistin paidan päälleen.

 

JUSSIN PASSIKUVA NÄYTTÄÄ PASSIKUVALTA

JUSSIN PASSIKUVA NÄYTTÄÄ PASSIKUVALTA

Minä otin kuvan, muokkasin sen ohjeiden mukaan oikean kokoiseksi ja muutin mustavalkoiseksi.  Lähetimme taideteoksen poliisin kuvapalveluun, jossa se pikatarkistettiin.  ”Kuvassa ei ole moittimista”, ohjelma ilmoitti.  Kyllä nykyaika on ihmeellistä.

 

RAPUJUHLIEN OSANOTTAJIA

RAPUJUHLIEN OSANOTTAJIA

Jussi laski sunnuntaina rapumerrat.  Eilen vonkaleita tuli kymmenkunta lisää.  Terveiset Tertulle ja Immolle, rapujuhlat ovat tiedossa vielä tämän syksyn aikana.

 

SYKSYN KUULAUTTA VANAJAVEDELLÄ

SYKSYN KUULAUTTA VANAJAVEDELLÄ

Maanantai-ilta oli tyyni ja jopa niin lämmin, että tarkenimme istua saunan jälkeen rannalla ihailemassa pilvenharson peitossa olevaa taivasta.  Kurkiparvet lensivät pitkinä letkoina järven yli.  En muista ennen nähneeni näin mahtavaa muuttoa.

Tänään tiistaina meillä on viimeinen mökkipäivä tällä erää.  Huomenna kaupungissa odottaa jooga- ja venyttelykurssit.  Illalla meillä on taas kerran tiedossa Juhlalliset Taidenäyttelyn Avajaiset.  Nyt Visavuoressa, jossa minunkin taidettani on esillä.  Jee.

Torstaina Jussi käy vielä Espoossa hakemassa rakennustarvikkeita.  Perjantaiaamuna hän lähtee Miesten Matkalle Lappiin.  Minulla on tiedossa tehokas – niin toivon – maalaus- ja grafiikkaviikko ihan vain työhuoneella.  Minulla piti olla kaksikin taidekurssia Vanajaveden opistossa, mutta molemmat peruuntuivat vähäisen osanottajamäärän vuoksi.  Mikä näitä hämäläisiä taiteilijasiskoja oikein vaivaa?  Opettajat ovat hyviä ja tilat keskellä kaupunkia.  Olen oikein pettynyt.

 

MAALARI-LEENA VAUHDISSA

MAALARI-LEENA VAUHDISSA

Säät ovat hellineet.  Minäkin pääsin osallistumaan maalausprojektiin.  Ensimmäinen maalipurkki riitti – melkein – ikkunanpuitteisiin ja oviin.  Jussi lähti vauhdilla maali- ja rautakauppaan peräkärry auton perässä.  Niin vauhdilla, että kärry oli viedä mennessään puolet pressutallista.  Se oli kuulemma minun vikani, kun en varoittanut.  Niinpä.

 

ke 16.9.2015

Leiri on purettu vesisateessa.  Oli oikeastaan juuri sopiva hetki siirtyä kaupunkimaisemiin.  Vaikka haikealta tuntuikin.  Palaamme runsaan viikon kuluttua mökkimaisemiin valmistelemaan rakennustalkoita.  Toivottavasti kuulas syksy jatkuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.