pissiputous

HAITA NÄKYVISSÄ VANAJANSELÄLLÄ

Kynäilijöiden pieni kirjoittajaryhmä aloittaa syyskauden parin viikon kuluttua. Saimme kotitehtäväksi kirjoittaa pieni tarina otsikolla KESÄ. Mietin, että draaman aineksia löytyy mökkiremontin jälkimainingeista ja juhlamatkasta Espanjan kultarannikolla. Päädyin kuitenkin kirjoittamaan hengästyttävistä hetkistä rakkaiden lastenlasten kanssa otsikolla PISSIPUTOUS. Autenttinen kuvakin löytyy, mutta se ei ole julkaisukelpoinen.

”Helle vyöryy Suomeen”. Sanomalehtien otsikot varoittivat tukahduttavan kuumasta säästä. Leena katseli huolestuneen näköisenä rutikuivaa mökkipihaa. Heinäkuussa ei ollut satanut pisaraakaan. Kukat nuokkuivat surullisen näköisinä. Metsässä ei ollut sieniä eikä marjoja.

-En muista kokeneeni tällaisia kesäviikkoja, Leena päivitteli niin kuin vanhoilla ihmisillä on tapana. -Kesälomalaiset tulevat pian. Laitetaan pihaan kahluuallas, Jussi keksi.

Hikiset serkukset saapuivat heinäkuun puolessa välissä lomalle. Lämpömittarissa oli +37 astetta. Vaaleanpunainen sadevesimittari oli tyhjä. Pikkupojat Otso, Visa, Samu ja Miska heittivät t-paidat ja shortsit pois heti kun autot ajoivat pihaan. Vuoden ikäinen Ulpu-neiti harjoitteli paljain jaloin ensiaskeleita.

Kahluuallas oli pian hiekasta samea. Leena kaatoi illalla vaivihkaa vedet kukkapenkkeihin. Kukat kiittivät. Pojilla oli uimarenkaat ja vesilelut matkassa. Vihreä muovikrokotiili ja mustavalkoinen hai näyttivät vekkuleilta kelluessaan järvivedessä.

Mökkiranta oli kivikkoinen, mutta se ei vauhtia haitannut. Pojat polskivat matalassa vedessä ja kiipeilivät puissa. Leenaa hirvitti, kun neljävuotias Miska keikkui oksilla pää alas päin. Pojat virittivät pihatammeen ansan. Tukevalla oksalla keikkui vesiämpäri. Kun varomattomat kaverit osuivat puun alle, he sai suihkun niskaan. Kaikki kesäleikit olivat märkiä. Pojat tulittivat toisiaan vesipyssyillä. Aikuiset saivat pitää varansa harhalaukauksien varalta.

Kivikkopuutarhassa oli lasten lempikivi. Leena oli yrittänyt turhaan suojella sen ikivanhaa sammalta. Kivi oli ollut jo monta kesää paljas. Pojat hyppelivät kukkien lomitse sen päälle.

-Tulkaa katsomaan pissiputousta. Kaikki neljä nakua alkuasukasta seisoi rivissä kiven päälle. Komeat pissikaaret säteilivät auringon säteissä.

-Tästä taitaa tulla ikimuistoinen kesä, Leena huokasi kun lapset nukahtivat illalla kerrossänkyihin. Visalla oli rakas unikaveri Haukku tiiviisti kainalossa.

-Mennään istumaan hetkeksi rantakeinulle, Jussi sanoi. -Minulla on tuolla kellarissa pullo cavaa. Meillähän on meneillään juhlavuosi.

Aurinko laski punaisena pallona Vanajaveteen. Kuohuviini jäähtyi kaivovedellä täytetyssä sangossa. Leena oli saunan ja uinnin jälkeen raukea.

-Nämä lastenlapet ovat parasta mitä meille on tapahtunut, hän huokasi.

-Ne ovat parhaimmillaan nukkuessaan, Jussi sanoi. Hän oli jo ensimmäisen lomapäivän jälkeen voipunut.

-Radio Suomi kertoi tuoreesta tutkimuksesta. Ikäihmisiltä oli kysytty, montako vuotta he haluavat vielä elää. Lopputulos oli yllättävä. Ne jotka toivoivat pitkää ikää, elivät todellakin pisimpään, Leena puhua pulputti viinin siivittävänä.

-Näiden veijareiden kanssa aika ei tule pitkäksi. Meidän ennusteemme on takuulla sata vuotta, Jussi nauroi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.