alakuloinen marraskuu

ma 1.11.2021

MARRASKUU

Olen aina pitänyt alkusyksystä, jolloin olen täynnä tarmoa. Tänä vuonna kaikki on toisin. Lokakuu oli masentava eikä marraskuu näytä tuovan helpotusta. Jussi on edelleen sairaalassa eikä kunto aivoinfarktin jälkeen ole parantunut. Eilen hänellä oli kuumetta ja mies näki harhoja. Sairaalahuoneessa vieraili outoihin vaatteisiin pukeutuneita ihmisiä. Yhdellä oli pulleat rinnat. En tiennyt, miten olisin suhtautunut.

Onneksi meillä on tukijoukot. Anna ja Miika soittavat päivittäin, samoin Jussin Esko-veli ja Leena-sisko. Uskovainen naapuri lähettää rukouksia. Minä vietän raittiita kevytruokaviikkoja. Nyt kun olen yksin, se onnistuu yllättävän hyvin. Käyn päivittäin lenkillä ja tiistaisin kuntosalilla. Eilen, kun lähdin Hämeenlinnan keskussairaalasta, tuntui, että tarvitsin happea. Kävelin kotiin, alamäkeä se sujui joutuisasti. Askelmittariin kertyi runsaat 15000 askelta. Toivottavasti tänään on parempi päivä.

ti 2.11.2021

Olin eilen toiveikas, kun menin sairaalaan. Hoitajat kertoivat, että Jussi oli ollut pirteämpi ja käynyt rollaattorin tuella wc:ssä.

MIKÄ MIESTÄ VÄSYTTÄÄ?

Mies nukkui, kun menin suojavarusteet yllä eristyshuoneeseen. Istuin hänen vieressään lähes kaksi tuntia ja pidin kädestä. Jussi heräsi pari kertaa ja vastaili puuroisella äänellä kysymyksiini. Kun hoitaja tuli mittaamaan verensokeria, hän kertoi, että mies oli taas kerran kiivennyt laidan yli päästäkseen pois häkistä, niin kuin hän sairaalavuodetta kutsuu. Onneksi ei kaatunut tällä kerralla. Yritin pitää puhuttelun, ettei niin saa tehdä, mutta se taisi mennä ohi potilaan korvien.

Kävelin jo toisen kerran sairaalasta kaupunkiin ja vietin virkistävän illan Linnan marttojen lukupiirissä. Se on todellinen henkireikä, joka vie ajatukset pois sairaalatunnelmista. Tänään ohjelmassa on kuntosali, sitten taas bussilla keskussairaalaan ja illalla vietämme Galleria Paperihuoneella marraskuun taiteilijoiden näyttelyjen avajaisia.

ke 3.11.2021

Eilen oli pitkästä aikaa hyvä päivä. Poikkesin aamulenkillä kirjastoon, sillä edellisenä päivänä varaamani lukupiirikirja Ayọ̀bámi Adébáyọ̀n Älä mene pois oli saapunut.

AAMUKÄVELYLLÄ LINNANPUISTOSSA

Iltapäivällä lähdin keskussairaalaan ja ilahduin, kun Jussi oli hereillä ja jutteli entiseen malliin. Ei hän vieläkään tiennyt, missä oli, vaikka yritin kertoa, että olemme käyneet täällä yhdessä magneettikuvauksissa. Tänään lääkäreilla, hoitajilla ja fysioterapeuteilla on viikkopalaveri, jossa he miettivät jatkahoitoa. Yritin taas kerran puhua Ilveskodin puolesta.

to 4.11.2021

Jussin sairaalakierre alkoi tasan kuukausi sitten. Tänään päättyi omaishoitajakorvaukseni. Viikot ovat olleet raskaita, sillä niihin on mahtunut ikävä yllätys toisensa jälkeen. Nyt edessä on taas kuntoutusjakso Vanajaveden sairaalassa. Positiivista oli, että Jussi pääsi eilen ensimmäistä kertaa viikkoihin kävelemään keskussairaalan vuodeosaston käytävälle fysioterapeutin ja rollaattorin kanssa.

TAROTKATTAUS

Pakkasin päivällä tarottarvikkeet reppuun ja kävelin sairaalakäynnin jälkeen sateentihkussa Karjalapirtille Saaristenkadulle. Linnan marttoja oli paikalla sopiva määrä. Kerroin aluksi tarotkorttien historiasta. Ne on keksitty jo 1400-luvulla Pohjois-Italiassa ja niitä käytettiin pelaamiseen. 1700-luvun puolivälissä on merkintöjä ennustamisesta.

TAROTTULKITSIJA MAMA MADDALENA

Kerroin omakohtaisia kokemuksia, miten opettelin korttien merkitystä 1990-luvulla. Annoin jokaisen nostaa onnenkortin ja tulkitsin ne julkisesti.

LINNAN MARTAT TAROTILLASSA

Sen jälkeen annoin kaikille halukkaille, siis kaikille paikalla olleille henkilökohtaisen tulkinnan. Muut pelasivat sillä aikaa korttipelejä. Karjalapirtissä raikui iloinen nauru ja sain kotiin palattuani puheenjohtajalta viestin, jossa hän kiitti hauskasta illasta.

la 6.11.2021

Harmaat ja sateiset päivät jatkuvat. Jussi oli edelleen väsyneen oloinen, kun kävin eilen keskussairaalassa. Keittelin päivähuoneessa hänelle kupillisen teetä ja tarjosin sen kanssa kaurakeksejä. Vasen käsi on huomattavasti heikompi kuin oikea, ilmeisesti aivoinfarktin johdosta. Hoitajat tiesivät kertoa, että Jussi siirretään sunnuntaina terveyskeskuksen sairaalaan. Kierros siis jatkuu.

Piristin itseäni käymällä elokuvissa. Olin lukenut Hytti nro 6:n kirjana ja epäilin, vastaako elokuvaversio mielikuvaani. Kyllä, tunnelma oli kuin neukkumatkoilla aikoinaan. Pidin kovasti.

7.11.2021

Voiko stressistä saada näppylöitä? Minä sain. Olen aivan punaisenkirjava. Anna ja pojat tulivat eilen yökylään. Anna googlasi ja päätyi nokkosihottumaan. Sen aiheuttajina ovat ylirasitus – kyllä, tulehduskipulääkkeet – kyllä, raskas kuntoilu – kyllä. Hain apteeksista zyrtekiä, mutta punoitus jatkuu. Että tällainenkin kiusa vielä.

Kävimme eilen Annan ja Miskan kanssa keskussairaalassa. Potilas oli yllättävän virkeä ja jaksoi puhua puhelimessa sisarustensa kanssa. Kertoi käyneensä metrolla Korsossa eikä matka maksanut mitään. Tänään vierailemme terveyskeskuksen sairaalassa.

PYHÄINPÄIVÄKYNTTILÄT

Kävimme myös Hattulan pyhän ristin kirkon hautausmaalla sytyttämässä vanhemmilleni kynttilät.

PYHÄINPÄIVÄPILVET

Ihailimme kotimatkalla vaaleanpunaisia pilviä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.