huhtikuun huumaa

la 2.4.2022

AAMUKAHVI YHDELLE

Kevät on saanut minut virkoamaan horroksesta. Pyörin pimeinä talvikuukausina sängyssä, surin Jussin kohtaloa, ahdistuin rahahuolista ja näin tulevaisuuden synkkänä. Nyt olen ymmärtänyt, että asioilla on tapana järjestyä. Jussin sairaudelle en voi mitään ja lohduttaudun, että hän on parhaassa mahdollisessa hoidossa. Visaranta on kodinomainen ja omahoitajat pitävät miehestä huolta paremmin, mihin minä pystyisin.

VIEMISIÄ VISARANTAAN

Rauhoitun, kun sain päätöksen Jussin hoitokuluista. Käytännössä hänen hyvä eläkkeensä menee lähes kokonaan hoivakodin vuokraan ja hoitomaksuihin. Eikä se siihen lopu, sillä lääkkeet pitää maksaa erikseen, samoin lääkärissä käynnit, Kela-taksit, hygieniatarvikkeet, pyykinpesuaine, pesulaput, roskapussit ja kertakäyttökäsineet. Viimeksi tuli ilmoitus, että sairaalabakteerin kantajille tulee hoitajien suojavarusteista kymmenen euron lisämaksu kuukaudessa.

Pesulappupaketti on nyt noudettavissa postista. Hain eilen Tokmannilta roskapusseja ja suojakäsineitä. Anna teki itse ekologista pyykinpesuainetta. Lisäksi kannan Jussille herkkuja ja lisäravinteita, sillä hän on laihtunut huolestuttavan paljon.

Olen kuullut, että jotkut ovat turvautuneet avioeroon pelkästään raha-asioiden vuoksi. Se kuulostaa julmalta, mutta elämä on. En kuitenkaan ole vielä niin pitkällä, sillä uskon selviäni, kun sain asuntolainan maksettua. Matkakulut ovat minimissä. En vieläkään uskalla haaveilla lomamatkoista ulkomaille.

Kuvataide ja kirjoittaminen ovat henkireikiä, jotka rytmittävät viikot. Yritän pitää myös kunnosta huolta. Aamut alkavat reippaalla venyttelyllä. Lenkkeilen päivittäin, käyn kuntosalilla ja vesijuoksemassa.

TERVEELLISTÄ

Syön terveellisesti, sillä havahduin syksyn terveystarkastuksen myötä alentamaan kolesterolia ruokavalion avulla. Se tarkoittaa pehmeitä rasvoja, paljon kasviksia ja proteiinia, hyviä hiilihydraatteja. Täytyy tunnustaa, että lievitän juustoleipien, oluen ja viinin avulla pitkien iltojen yksinäisyyden ahdistusta.

Väkevät juomat olen jättänyt, kun Jussi ei ole enää kotona kaipaamassa yömyssyjä. Vein hoivakotiin pullollisen tummaa rommia, jota tarjoilen miehellä lääkkeeksi. Hänen mielestään se maistuu oudolta pitkän kuivan kauden jälkeen. Odotamme molemmat terassikelejä. Suunnittelin, että vien kylmälaukussa virvokkeita ja nautimme niitä auringonpaisteessa ulkosalla. Toivon, että saan vappuna nuorison seuraksemme.

su 3.4.2022

Eilinen päivä oli maalaamisen huumaa. Viimeistelin neljä akvarellia tanssivista neitosista.

Osallistun Suomen Akvarellitaiteen vuosinäyttelyn jurytykseen.

Saa ehdottaa, mitkä työt kolme työtä valitsen. Teema on LUOVAA LIIKETTÄ.

ti 5.4.2022

NÄKYMÄ AAMULLA PALOKUNNANKADULLE

”Luvassa sakeaa lumipyryä”, Radio Häme kertoi aamulla. Eilen satoi räntää ja niin ilmeisesti tänäänkin, sillä mittari on nollassa. Onneksi kuntosalille ei ole pitkä matka.

Kävelin eilen tihkusateessa Paronlantielle freskopajalle ja vielä illalla Saaristenkadulle Linnan Marttojen lukupiiriin.

Huhtikuun kirjaksi valittiin Julia Philipsin Katoava maa, joka sijoittuu Venäjän Kaukoitään Kamtšatkan niemimaalle. Tein kirjastoon varauksen. Minulla on parhaillaan kesken kolme kirjaa, Jane Harperin Kuiva kausi, Joonatan Tolan Punainen planeetta ja Kazuo Ishiguron Yösoittoja. Ehdin jo nauttia aurinkoisista lukupäivistä parvekkeella, mutta nyt ne ovat tauolla.

Kävin eilen tervehtimässä Jussia Visarannassa ja vein samalla tarvikepaketin. Omahoitaja Kerttu ehti jo kaivata pesulappuja. Nyt niitä on kymmenen paketillista. Jussi vaikutti tyytyväiseltä oloonsa. Ilahduin, kun hoitaja Jenny kävi kertomassa, että lääkäri on kirjoittanut lähetteen lääkinnälliseen kuntoutukseen, joka on maksutonta. Mitä se käytännössä tarkoittaa, sitä hänkään ei tiennyt.

Lupasin mennä taas keskiviikkona herkkujen kera. Meille on tullut rutiiniksi naapurin Pekan kanssa käydä Visarannassa maanantaisin ja keskiviikkoisin. Suunnittelen kävelyretkiä heti, kun kevätaurinko taas pilkistää ja kävelytie on sula.

ke 6.4.2022

Suloinen pikku Ulpu täyttää tänään neljä vuotta. Lähetin WhatsAppin perhepoppooseen kuvan tulossa olevista paketeista.

LAHJAPAKETTEJA NELJÄVUOTIAALLE ULPULLE

Kun Ulpu syntyi, olimme Jussin kanssa matkoilla. Kaksi viimeisintä syntymäpäivää olemme juhlineet videopuhelun avulla etänä. Ensi lauantaina juhlimme livenä. Olen lähdössä yli vuoden tauon jälkeen Kauklahteen. Onneksi saan kyydin mennen tullen. Junamatka maski kasvoilla ei houkuttele.

JUSSI SAI JALKAHOITOA

Visarannassa kaikki oli hyvin. Jussi oli jalkahoidossa, kun menin. Tarjoilin hänelle tulevan pääsiäisen kunniaksi pashaa ja kierrepullan sekä banaanin. Kaikki maistui.

JUUSTOKAKKUJA VISARANNAN TAPAAN

Kun tein lähtöä, yksi hoitajista tuli kutsumaan kakkukahville hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Siis myös minut. Ilahduin, se oli harvinaista herkkua.

Illalla VOP:n kurssi Kirjoituksia Koneesta käynnistyi viimeisen kerran tänä keväänä. Kokoonnumme nykyisin Taidehalli Hämeessä, sillä Galleria Kone muutti torin laitaan vuoden alussa. Tapaaminen oli ihanan opettajamme Päivi Haanpään viimeinen. Hän kertoi rakastaneensa kurssia, mutta matka Tampereelta tuntuu raskaalta. Olen ollut alusta asti mukana. Päivi ynnäsi, että aloitimme vuonna 2013, siis yhdeksän vuotta sitten. Ehkä minunkin on aika lopettaa tähän.

Yritän minimoida kaikki kulut, sillä postiluukusta tuli aamulla kaksi pahaenteistä kirjettä verottajalta. Kurjat aavistukset kävivät toteen. Maksettavaa osaketulojen voitoista on enemmän kuin aavistinkaan. En tiedä kuinka tästäkin selvitään:( Miten tyhmä olinkaan, kun kuvittelin noviisina selviäväni Jussin osakkeiden myynnistä ilman kaameita veroseuraamuksia.

Ehdin jo miettiä asunnon vaihtamista pienempään. En halua, sillä kodista on tullut entistä rakkaampi, kun olen ottanut sen pienin askelin haltuuni. Jussin tavaroita on vielä paljon. Työkaluja, vaikka Miika siivosikin suurimman osan. Kesävaatteita, niitä en ole vienyt vielä Visarantaan. Kirjoja, joita kukaan perheestämme tuskin lukee. Kenkiä, rutkasti, joilla Jussi tuskin enää kävelee. Olen saanut siivottua komeroita ja työhuoneeni koko seinän mittaisen hyllykön. Fida on saanut lahjoituksina sekä kirjoja että vaatteita. Urakkaa on vielä jäljellä. Olen aamuisin pirteä, mutta iltaa kohden vireystila laskee.

to 7.4.2022

FETAPINAATTI- JA SIENIPIIRAKKA

Keittiössä oli houkutteleva tuoksu, kun paistoin Ulpun juhliin piirakoita. Oli pakko maistaa pala lämpimänä.

LASILLINEN KUOHUVIINIÄ

Kävin illalla pitkästä aikaa teatterissa. Otin ystävänkin mukaan. Juhlistimme Tiina-Katriinan kanssa yleillistä iltaa viinilasillisilla.

Kaukorakkaus sopi hyvin mielentilaani. Kaukon puoliso oli hoivokoti Unholassa ja mies kaipasi nuoruuden rakkauttaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.