marraskuussa roomaan

ma 31.10.2022

SYYSTUNNELMIA HÄMEESSÄ

Mari ystävä lähetti sähköpostiviestin otsikolla Ikuiset ystävät ikuiseen kaupunkiin löydettyään meille mukavan airbnb asunnon läheltä Trasteverea. Meillä on juhlavuosi, tapasimme 40 vuotta sitten. Mari on siviiliammatiltaan kampaaja tai oikeammin hiusmuotoilija. Kävin hakemassa hurmaavan juhlakampauksen Annan ristiäisiin.

Ystävyytymme on jatkunut taidekuvioissa. Opiskelimme molemmat taidehistoriaa ja uskaltauduimme sen jälkeen Alfa-Art taidekouluun. Ihka ensimmäinen oma näyttelyni oli vuosia sitten Marin taidekampaamossa Merimiehenkadulla Helsingissä. Sen jälkeen olemme ripustaneet lukuisia omia ja yhteisiä näyttelyjä.

Odotan Rooman matkaltamme hulppeaa kulttuurikierrosta. Jaksan edelleen innostua uusista haasteista. Hehkutan lomamatkamme kokemuksilla todennäköisesti vasta matkan jälkeen, sillä en ole varma asuinpaikkamme nettiyhteyksistä.

Minulla on ollut vilkas kirjoituskurssirupeama. Olin perjantaina ja lauantaina Kumppanuustalolla. Raivostutti kirjoittaa, kun ukkasin viikonloppuna nppimistölt yden vokaalin ja yden konsonantin. h ja ä ovat kateissa. Miten siin sitten kirjoitetaan meenlinna? Sain Miikalta hyvän vinkin. Hän kehotti ostamaan irtonäppiksen. Minullahan on sellainen pöytäkoneessa. Kytkin piuhan usb-porttiin ja h:t ja ä:t pelittivät. Tietotekniikka on ihmeellistä.

Aamulla kävin Twebsissä. Poika puhalsi näppäimet paineella ja kas, h ja ä löytyivät!

Tänään jatkoin kirjoittamista HAMK:ssa Visamäessä. Taija opettaja toi kirjamessuilta lahjoja. Saimme valita sokkona kirjan, joka johdatti harjoitustehtävään. Tekstissä piti käyttää kirjan nimeä ja aikaisemmin listaamiamme tunnelmia. Valintani oli helpotus.

UUSI LUKUSUOSITUS

Kirjoitin spontaanisti käynnistäni Jussin luona ennen kurssin alkua.

– Puolen tunnin kuluttua on kahviaika kerron Jussille. Tämä istuu pyörätuolissa ja murentelee tuomaani omenaviineriä rintapielille.

– Kahden viikon kuluttua on isänpäivä. Nuoriso on tulossa käymään. Tilaan Lauralta korvapuusteja. Niistähän sinä tykkäät.

Jussi istuu hiljaa vastaamatta mitään. Kaadan nokkamukiin vaniljanmakuista Nutridrink energiajuomaa. Lääkäri on suositellut sitä, sillä mies on laihtunut järkyttävän paljon puolessa vuodessa.

– Tuonko myös juhlajuomaa, kuohuviiniä?

Jussin silmissä pilkahtaa ja hymynkare nousee huulille.

– Tuo vaan.

– Moitit, kun tarjosin asunnon myynnin kunniaksi aitoa samppanjaa, että se oli hapanta. Voin tuoda vähän makeampaa. Olen niin helpottunut, kun ei tarvitse enää tuskailla raha-asioiden kanssa.

Jussi ei vastaa.

Käyn hakemassa päiväsalista Jussille kahvimukin. Käsi tärisee, mutta hän pystyy juomaan itse.

– Soitetaanko Annalle? kysyn. Jussi nyökkää. Laitan kaiuttimen päälle.

–Tervehdys, olemme täällä Visarannassa papan kanssa kahvilla.

– Kiva kuulla, pappa, maistuuko?

– Maistuu, Jussi vastaa ja kaataa puolet kahvista pöydälle.

– Ei haittaa, haen paperia, huolehdin. Kuuntelen touhutessani, miten tytär kertoo pikkupoikien kuulumisia.

On ollut suuri helpotus, kun Jussi viihtyy hoivakodissa. Mielestäni hän on laitostunut, hoitajien mukaan kotiutunut.

Yhteisiä vuosia ehti kertyä viisikymmentä. Olen vaihtanut mottoni nenä kohti uusia seikkailuja muotoon aikansa kutakin.

En kuitenkaan aio vielä hylätä seikkailuja.

Riensin Visamäestä kirjastolle, jossa oli jo Hämeen Taidearttelin ryhmänäyttelyn avajaiset vauhdissa. Myöhästyin virallisesta osuudesta. Ilahduin kuullessani, että freskoryhmämme vetäjä Elina oli valittu vuoden arttelilaiseksi.

FRESKOT YSTÄVÄT JA VALO

Freskoni olivat päässeet gallerian seinälle ja temperamaalaus tummalle sermille, jossa se oli edukseen.

KIMALLUS

Näyttely on avoinna vain kaksi viikkoa. Tervetuloa katsomaan.

MASTERCHEF AUSTARALIA SARJAN HURMAAVAT TUOMARIT ANDY, MEL JA JOCK

Jännitin illalla MasterChef Australia 2022 finaalia. Otin viikonloppuna käyttöön Ruutu plussan ilmaisen kokeilun. Mikä ilo olikaan katsoa etukäteen viikon jaksot ilman mainoksia. Finaalissa molemmat suosikkini Billie ja Sarah olivat todella vaikeiden tehtävien edessä. En kerro, kumpi voitti, jos joku vielä jännittää. Kisa oli eeppinen, niin kuin tuomarit sanoivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.