kokkauspäivä

– Naurispuuroa, et ole tosissasi, nauroin niin, että hartiat hytkyvät. Ystävä oli kertonut puhelimessa, että niin teki mieli naurispuuroa, kun hän näki kaupan hyllyssä nipun juureksia.

Kysyin reseptin. Hän oli keittänyt nauriit, tehnyt niistä muhennosta, lisännyt purkillisen kuohukermaa ja kaurahiutaleita. En osannut kuvitella, miltä herkku maistui.

Oli tammikuinen pakkaspäivä. Tuuli ujelsi siihen malliin, ettei tehnyt mieli lähteä ulos. Tutkin kaappeja. Löysin ilokseni paketin punaisia linssejä ja purkillisen paseerattuja tomaatteja. Sipuleita oli aina varastossa, samoin mausteita.

Pilkoin ja kuullotin pari punasipulia ja reilulla kädellä valkosipulinkynsiä. Lisäsin kattilaan vettä ja kanafondia sekä tomaatit. Muutama kuivattu limetinlehti pääsi mukaan. Huuhtelin linssit ja sekoitin joukkoon. Keitto valmistui 15 minuutissa. Maustoin sen soijakastikkeella, aromisuolalla ja poikani Miikan omista chileistä valmistamalla tahnalla. Puristin päälle puolikkaan limen mehun. Maku oli vähän liiankin tulinen, mutta pari ruokalusikallista raejuustoa pehmensi mukavasti.

Istuin tukevan aterian jälkeen sohvalle oluttölkki kädessä. Jamie Oliver kokkasi televisiossa helppoa kotiruokaa. Seurasin kiinnostuneena, kun hän valmisti täydellisiä uppomunia. Olin koittanut laittaa niitä oikeaoppisesti lisäämällä kiehuvaan veteen etikkaa, sekoittamalla puukauhalla pyörteen ja rikkomalla munat varovasti sekaan. Olin saanut aikaiseksi epämääräisiä riekaleita.

Jamie rikkoi kaksi munaa, molemmat omiin kippoihin. Kun vesi laakeassa kattilassa kiehui, hän kippasi munat nopealla ranneliikkeellä. Kolmen minuutin kuluttua hänellä oli kauniisti hunnutetut munankeltuaiset valmiina.

Päätin kokeilla seuraavana aamuna. Munat sihahtivat, kun ne osuivat kuumaan veteen. Ei niistä yhtä kauniita tullut, mutta kelpo syötäviä kuitenkin.

Sade jatkui, mutta minulla oli hyvä ja lämmin olo vahvan kahvin, paahtoleivän ja kananmunien jälkeen. Oli viikonloppu eikä kiirettä minnekään. Linssikeittoa oli jäljellä vielä puoli kattilallista ja televisiosta tuli kokkausohjelmia. Naurispuuroa ei edelleenkään tehnyt mieli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.