kaukasusvuoristossa

SERPENTIINITEITÄ JA LUMIHUIPPUJA

SERPENTIINITEITÄ JA LUMIHUIPPUJA

La 13.6.2015

  • ylellinen aamiainen piazzan tornissa
  • kävely Batumin rantabulevardilla
  • Mersu-autolla rannikkoa seuraten kohti pohjoista
  • taidekierros kreivin palatsissa ja lounas Zugdidissa
  • matka jatkui ylös Kaukasus-vuoristoon
  • tornikiipeily ja museo perillä Mestiassa
  • majoittuminen perhehotelli Manonis Guesthouseen

 

YLELLINEN AAMIAISPAIKKA

YLELLINEN AAMIAISPAIKKA

Batumin ranta oli sorakivinen niin kuin Mustan meren rannat muuallakin. Kaksi reipasta seurueemme neitosta ehti käväistä eilen uimassa. Tänään siihen ei ollut enää aikaa.

 

BATUMISSA

BATUMISSA

 

RUUSUJA BATUMIN RANTAPUISTIKOSSA

RUUSUJA RANTAPUISTIKOSSA

Katsastimme pikaisesti rantabulevardin upeat kukkaistutukset ja kävimme rannassa kääntymässä.

Matka jatkui merenrannan tuntumassa kohti horisontissa siintävää Kaukasusta. Näimme tien varressa neuvostoaikaisia parhaat päivänsä ohittaneita kylpylärakennuksia. Tie erkani Potin kohdalta sisämaahan.

 

KREIVIN PALATSI ZUGDIDISSA

KREIVIN PALATSI ZUGDIDISSA

Zugdidissa Leolla oli meille yllätysohjelmaa. Vaikka oli kesälauantai, kreivin palatsin puistossa oli väenpaljous. Koululaiset jonottivat sisälle palatsiin. Niin mekin. Matkanjohtajamme kävi kiivaan sananvaihdon ovivartijoiden kanssa vedoten kiireiseen aikatauluumme. Sisälle päästettiin vain pieni ryhmä kerrallaan.

 

LIENEEKÖ JUSSIN SEURASSA ITSE KREIVI

LIENEEKÖ JUSSIN SEURASSA ITSE KREIVI

Onneksi Leolla oli sana hallussaaan, sillä pääsimme ripeästi kiertämään kauniit sisätilat. Sieltä löytyi mm. Napoleonin sisarenpojalle kuuluneita kuvia kuuluisasta enostaan.

Lounaalla oli tarjolla lihapataa ja meille erikoisruokavaliolaisille matkan ensimmäiset kala-annokset. Niillä eväillä jaksoimme istua iltapäivän ja illan tunnit kuumassa autossa. Tie kiemurteli yhä ylemmäs vuoristoon ja maisemat olivat hätkähdyttävän upeat. Alhaalla rinteet olivat vihreitä, yltäällä lumihuippuisia.

 

NÄKYMIÄ BUSSIN IKKUNASTA

NÄKYMIÄ BUSSIN IKKUNASTA

Joki ja vuolaat kosket halkaisivat maisemaa. Tien varressa kukki värikkäitä tuntemattomia kukkia ja pensaita. Lehmiä ja tummakarvaisia sikoja kulki vapaana tien vierellä ja välillä keskellä väylääkin.

 

PERHEHOTELLI MANONIS MESTIAN KYLÄSSÄ

PERHEHOTELLI MANONIS MESTIAN KYLÄSSÄ

Määränpäämme Mestian kylä löytyi vihreästä laaksosta vuorten keskeltä. Ennen majoittumista meillä oli ohjelmassa kiertokäynti kylän torneilla ja museossa. Tornikiipeily oli taitolaji. Huterat tikkaat johdattivat rohkelikkoja tasolta toiselle. Minä kiipesin kolmet ja totesin, että olen kykyjeni äärirajoilla. Niin totesi moni muukin.

 

VUORISTOKYLÄ ON 1500 METRIN KORKEUDESSA

VUORISTOKYLÄ OLI 1500 METRIN KORKEUDESSA

 

TAUKOPAIKALLA

TAUKOPAIKALLA

Museo oli yllättävä. Venäläinen Larissa selosti ja Leo tulkkasi. Istuimme koko ryhmä hämärässä pirtissä, joka oli rakennettu 1200 luvulla. Siinä oli asustellut koko suku, noin 30 henkeä. Talvella myös lehmät ja sonnit majailivat siellä omissa karsinoissaan tuvan kahdella seinustalla. Talonväellä oli makuusijat pilttuiden yläpuolella eläinten lämmössä. Kesällä karja siirtyi ulos ja väki kerrosta ylemmäs nukkumaan. Ruoka valmistui tulen päällä olevalla suurella kivipaadella ja lihat savustuivat katonrajassa tulisijan yläpuolella. Tuvan kauniit puukoristelut olivat peräisin 1400-luvulta.

 

PUOLUSTUSTORNEJA

PUOLUSTUSTORNEJA

Jännittäviä olivat myös tarinat tornien historiasta. Luulimme niitä puolustustorneiksi ja sitä ne olivatkin. Mutta ei ulkopuolisia vihollisia vastaan, vaan heimoriitojen varalta. Jos joku suku loukkasi toista, häviöllä olijat menivät torniin turvaan ja ampuivat ympärillä ratsastavia vastustajia ikkuna-aukoista.

 

ILLALLISPÖYTÄ ON KATETTU

ILLALLISPÖYTÄ ON KATETTU

Ilta hämärtyi ja ilma viileni 1500 metrin korkeudessa, kun lopulta pääsimme majapaikkaamme. Emäntä oli kattanut tuvan puolelle herkkuja notkuvat pitopöydät. Ruokailun jälkeen kaikki vetäytyivät vähin äänin pikkuruisiin huoneisiin lepäilemään.

Tarina jatkuu otsikolla ”Kaukasukselta kivennäisvesilähteille”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.