japanissa meitä kiehtoi

IDÄN EKSOTIIKKA KIEHTOI

IDÄN EKSOTIIKKA KIEHTOI

Meille ensikertalaisille Japani oli yllättävä, kiehtova, osin haastavakin sukellus toisenlaiseen kulttuuriin ja ihmismereen.

 

IDÄN EKSOTIIKKAA

IDÄN EKSOTIIKKAA

*  Idän eksotiikka
Geishat, sumopainijat, ninja-riksanvetäjät, buddhalais- ja shintotemppelit, paperilyhdyt, suurkaupunkien värikkäät neonvalot, pachinko-pellihallien raikuva musiikki ja kuulien kilinä, ihmisten ystävällisyys ja hymyt, väenpaljous, hyvin hoidetut puistot ja puutarhat.

 

*  Kulttuuritarjonta
Kiotossa riitti silmänruokaa.  Buddhalaisia ja shintotemppeleitä oli tuhansia.  Siellä voisi viettää hulvattomasti aikaa pelkästään kiertelemällä tunnelmallisissa temppeleissä ja niiden taidokkaasti rakennetuissa puutarhoissa.

 

MAIKOJEN TANSSIESITYS GIONISSA

MAIKOJEN TANSSIESITYS GIONISSA

Gionin vanhoissa kortteleissa oli häivähdys mennyttä maailmaa.  Tokio on pilvenpiirtäjien kaupunki, josta löytyy sekä huikaisevaa arkkitehtuuria että perinteistä taidetta.  Suosittelen lämpimästi kansallismuseota, joka on todellinen idän aarreaitta.  Hiroshima on atomipommin jälkeen täydellisesti jälleenrakennettu suurkaupunki.  Käynti atomipommimuseossa sekä lähellä sijaitsevalla Miyajiman temppelisaarella herkistivät kokeneemmankin matkailijan.  Osakasta näimme vain ohikiitävän väläyksen matkalla lentoasemalle.  Suurkaupunki sekin.

 

JR-PASSIT OLIVAT OIVALLISET SEURALAISET

JR- JA TOKIOPASSI OLIVAT OIVALLISET MATKASEURALAISET

 

*  Täsmällinen ja tehokas liikenne
Japan Rail passi maksoi itsensä moneen kertaan, sillä käytimme ahkerasti sekä luotijunia että kaupunkien paikallisliikennettä.  Vaikka juna- ja metrokartat näyttivät ensi silmäykseltä japaninkielisine teksteineen yhdeltä sekasotkulta, ne olivat helppolukuisia, englanninkieliset tekstit löytyivät ja värikoodit helpottivat suunnistusta.  Junat olivat juuri niin täsmällisiä, kuin opaskirjat kertoivat.  Paikkavaraus luotijunissa oli ilmainen ja juna tuli täsmälleen siihen kohtaan laituria, jossa lippuun merkitty vaununumero oli.  Juniin sai ostaa asemilta toinen toistaan herkullisempia eväsboxeja.  Lisäksi vaunuissa kiersi myyntikärry.  Eikä aikatauluja tarvinnnut lukea kovin tarkkaan, sillä junia kulki tiuhaan.  Kaduilla sai olla tarkkana, sillä vasemmanpuoleinen liikenne yllätti aina.

 

TOKION LIIKENNEKARTTA

TOKION LIIKENNEKARTTA

 

*  Katumuoti
Minua huvitti, kun luin Tokio Passista (suositeltava opaskirja), että Japanin suurilla rautatieasemilla ja aukioilla voi harrastaa ihmisten katselua.

NUORISOMUOTIA

NUORISOMUOTIA TOKION HARAJUKUSSA

Se osoittautui kirjaimellisesti todeksi, sillä kaduilla liikkui mitä mielikuvituksellisempiin asuihin pukeutuneita japanilaisia.  Varsinkin nuoria.  Kiotossa bongasimme kimonopukuisia naisia.  Huippuelämys oli Gionin vanhoissa korttelissa, kun palasimme iltamyöhällä musiikkiteatteriesityksestä pääkadulle.  Sateen seasta vastaamme sipsutti kuvankaunis yksinäinen geishatyttö sateenvarjoa kantaen.  Vain hänen valkoiseksi maalatut kasvonsa hohtivat pimeässä yössä.  Tunnelma oli kuin vanhasta elokuvasta.

 

KOULUTYTTÖJÄ

KOULUTYTTÖJÄ

Koulupukuun pukeutuneet nuoret liikkuivat aina muutaman hengen joukoissa.  Varttuneemmat nuoret käyttivät minihameita tai shortseja ja pitkiä mustia povisukkia sekä korkeakorkoisia kenkiä tai saappaita.  Monella näkyi olevat villamyssy päässä syyshelteessä.  Tokiossa varsinkin Harajukussa vastaan tuli nuoria tyttöjä, joiden pukumuoti oli aivan omaa luokkaansa.  Kimonoita näki vain iäkkäämpien rouvien yllä.

 

* Ruoka
Japanilainen ruoka lienee yksi maailman terveellisimmistä.  Aamiaiskattaus oli pienoistaideteos.  Maku olikin sitten toinen juttu.  Pari kertaa kokeilimme, mutta päädyimme aika pian länsimaiseen tarjontaan.  Minun makuuni olivat sushit ja sashamit, pojat suosivat tiriseviä liha- ja kanavartaita sekä uppopaistettuja tempuroita.  Ihailimme japanilaisten taitoa tehdä muovimalleja ruoka-annoksista.  Parhaimmat olivat todellista silmänhämäystä.  Kerran osoitin pojille, miten upeita kala-annoksia näyteikkunassa on tarjolla.  Räpäytin kaksi kertaa silmiä, kun huomasimme ne muovikaloiksi.

 

PIKKELSILAJITELMA

PIKKELSILAJITELMA

Hintataso on hieman Suomea edullisempi, jos syö kansanpaikoissa.  Kriteerimme oli, että ruokapaikoissa on porukkaa ja mielellään japanilaisia.  Ruoka oli aina erinomaista ja taatusti tuoretta.  Misokeitto, vihreä tee, riisi ja merilevä kuuluivat aina lounasannoksiin.

 

*  Juoma
Ravintoloissa asiakas tuntee itsensä odotetuksi vieraaksi, sillä hän saa heti eteensä kosteuspyyhkeen ja lasin kylmää vettä.

 

ASAHIA JA TOFUA

ASAHIA JA TOFUA

Asahi ja Sapporo -olutta kului matkamme aikana melkoisesti.  Hinta-laatusuhde oli hyvä.  Sakeakin kului.

 

SAKETARJONTAA

SAKETARJONTAA

En oppinut pitämään siitä, mutta join silti.  Lämmitettynä se oli parhaimmillaan.  Japani ei ole mikään viinimaa, mutta tuontiviinejä sai kohtuullisen edullisesti.  Vihreää teetä tarjottiin joka paikassa sekä kylmänä että kuumana.  Se oli erinomaisen hyvä janojuoma.  Myös Japanin vesijohtovesi oli juomakelpoista.

 

KAUNIITA JAPANITTARIA

KAUNIITA JAPANITTARIA

 

*  Yleistietoa
1000 Japanin jeni JPY = 6.83 euroa (siis vuonna 2008).
Kello on Japanissa kesa-aikana kuusi tuntia enemman kuin Suomessa.
GSM -puhelin ei toimi Japanissa.

TESTIRYHMÄMME TOKIOSSA

TESTIRYHMÄMME TOKIOSSA

testiryhmä Jussi, Leena ja Immo Tokion Shinjukussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.