tuttuja ja vähän uusiakin joulumakuja

JOULUINEN KALAPÖYTÄ ON KATETTU

JOULUINEN KALAPÖYTÄ ON KATETTU

la 24.12.2016

Tuoksuva jouluaatto on täällä taas.  Vaikka ulkona sataa silkkaa vettä, sisällä on tunnelmaa.  Söimme Jussin kanssa aamulla perinteistä riisipuuroa mantelin kera.  Mantelia ei löytynyt.  Meillä on loistava mahdollisuus löytää se uunissa pitkään hautuneesta porkkanalaatikosta!  Kypsensin porkkanaraastetta voin kera pannulla.  Lisäsin riisipuuron lopun puolikypsään seokseen.  Maustoin suolalla, mustapippurilla, muskottipähkinällä (mauste jota käytän tasan kerran vuodessa) ja siirapin puutteessa hunajalla.  Notkistin seoksen kuohukermalla ja kananmunalla.

 

PERINTEINEN PORKKANALAATIKKO ON YKSI JOULUSUOSIKEISTA

PERINTEINEN PORKKANALAATIKKO ON YKSI JOULUSUOSIKEISTA

Haudutin miedossa uunissa runsaan tunnin.  Maku oli kohdallaan.  Nyt jännittää, kumpi löytää sen onnenmantelin.

Skippasin tänä jouluna ensimmäisen kerran vuosikymmeniin imelletyn perunalaatikon.  Lanttulaatikon ostin valmiina, mutta päivitän sen voinokareen ja kuohukerman kera.

 

PUNAJUURIVIIPALEET OVAT VALMIINA UUNIVUOKAAN FETAJUUSTON KERA

PUNAJUURIVIIPALEET OVAT VALMIINA UUNIVUOKAAN FETAJUUSTON KERA

 

PAISTOS ON VALMIS, TAUSTALLA PORKKANA- JA LANTTULAATIKOT

PAISTOS ON VALMIS, TAUSTALLA PORKKANA- JA LANTTULAATIKOT

Uusi juttu on punajuurilaatikko.  Kuorin ja lohkoin kolme komeaa juurikasta ja viipaloin ne.  Käytin voissa pannulla ja maustoin sitruunalla ja mustapippurilla.  Suolaa en lisännyt sillä ladoin punajuuriviipaleet fetajuuston kera uunivuokaan.  Lorautin puoli purkillista kuohukermaa joukkoon ja paistoin 200 asteisessa uunissa vajaan tunnin.  Tarjosin raikkaan smetanan kera.  Nam.

 

HAUDUTETTUA PUNAKAALIA

HAUDUTETTUA PUNAKAALIA

Haudutettu punakaali on tuttu ruoka, jota oikeasti teen vain jouluksi.  Se on niin hyvää, että voisin toki tehdä sitä muulloinkin.  Haudutin suikaloitua kaalia, punasipulia ja omenanlohkoja sekä mustaherukkahilloa miedolla lämmöllä tunnin verran.  Maustoin punaviinietikalla, aromisuolalla ja pippurilla.  Tuoreet yrtit – timjami ja rosmariini – olisivat sopineet mainiosti mausteeksi, vaan niitä ei nyt ollut.  Hyvältä maistui silti.

 

JOULURUOKAKOKKI LEENA

JOULURUOKAKOKKI LEENA

Joulupäivänä oli ylellistä kattaa kalapöytä uudemman kerran.  Hyvältä maistui.  Lupasin lämmittää laatikot illalla.  Olimme kuitenkin sen verran kylläisiä, että säästin ne tapaninpäiväksi.

 

TAPANINPÄIVÄN KEVYTLOUNAS

TAPANINPÄIVÄN KEVYTLOUNAS

Lämmitin laatikonloput kotoisasti paistinpannuilla.  Tarjosin ne kuumina.  Lisukkeiksi riitti purkkiherneet (jotka kuuluvat meidän jouluun, mutta unohdin ne aattona) ja mustaherukkahillo.  Nyt olemme urakoineet lähes kaiken kahdestaan.  Se on hyvä, sillä saamme illalla Miikan perheen jouluvieraiksi.  Minulla on suunnitteilla uutta tarjottavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.