viikko vapaaehtoistyöntekijänä

ma 3.4.2017

Aloitin työviikkoni Hoiviassa ruokatunnilla.  Olinhan vapaaehtoinen ruokapalkalla.  Lounaslistalla oli kinkkukiusausta.  Päätin että kinkku on melkein kasvis ja söin hyvällä halulla runsaan salaatin kera.

 

HOIVIA SISÄLÄHETYS SIJAITSEE TURUNTIELLÄ HÄMEENLINNASSA

 

OLIN PÄÄSSYT HOIVIAN INFONÄYTTÖÖN

Maanantain päiväryhmä oli pieni, vain seitsemän henkeä.  Päivätoiminnan ohjaaja Vuokko Syväntö pohjusti hauskasti aiheen ja sen jälkeen sain esitellä kollaasejani kulttuurikävelyllä.  Useimmilla asiakkailla oli rollaattorit, joten matka eteni rauhalliseen tahtiin.

 

PRINSESSA JADE PÄÄSI KUNNIAPAIKALLE

Varsinainen päivän kohokohta oli alakerran Olokolossa.  Meitä ohjaajia oli neljä: Vuokko ja Kaisa Hoivian puolesta ja Raija sekä minä vapaaehtoistyöntekijöinä.  Samalla joukolla jatkamme koko tämän taideviikon.  Mummot ja yksi pappa saivat tehdä yksin tai kaverin kanssa kollaasin aiheesta mieluinen muisto, haave tai elämän tähtihetki.  Muutamat askartelijat olivat huuli pyöreinä, mitä pitäisi tehdä.

 

MAANANTAIRYHMÄN TAIDENÄYTTELY

Onneksi ammataitoiset ohjaajat saivat kaikki mukaan ja lopputulokset olivat kerrassaan hienoja.  Yhteisen kahvihetken jälkeen kukin ryhmä kertoi kollaasin tarinan ja kaikille taputettiin tasapuolisesti.

 

ti 4.4.2017

Ruokalistalla oli Lindströmin pihvi.  Jauhelihan skippasin, mutta nautin ison annoksen herkullista perunamuhennosta ja fetasalaattia.  Jännitin, miten selviämme 11 hengen mummojoukkueen kanssa.  Tämä ryhmä oli eilistä vastaanottavaisempi.  He lähtivät heti ideoimaan tarinoita valmiiksi printattujen hahmojen kanssa.  

 

TIISTAIRYHMÄN TAIDENÄYTTELY

Iltapäivä vierähti niin nopsaan, että olimme kaikki hämmästyneitä, joko tämä lysti loppui.   ”Olipa hauska päivä”, kuulin useammankin mummon sanovan.  Ja sehän oli tarkoituskin.  ”Tärkeintä on prosessi, ei lopputulos”, Vuokko-ohjaaja kiteytti.

Kahvihetki päättyi iloisesti Hämäläisten lauluun.  ”Haluan että laulamme säkeistön Hämeen kultatukasta, sillä se sopii Marjaleenan kollaaseihin”, sanoi Vuokko.  Ja niin me lauloimme

” Ei impee missään rakkaampaa,
ei siveempää, ei jalompaa,
|: kuin Hämeen valkotukkainen,
tuo sinisilmä neitonen
on rusoposkinen.:|”

Minä taisin punastella…

Eikä päivän jännitys tähän loppunut.  Iltaohjelmassa oli taidenäyttelyn avajaiset Galleria Paperihuoneella.  Imatralainen Anni Kristiina ihastutti gallerian puolella taidokkailla lyijykynäpiirroksilla.  Minä herkistelin pajan puolella päiväuniteemalla.  Esillä on huhtikuun ajan  metalligrafiikkaa vuosien varrelta päivitettyinä versioina.

 

ke 5.4.2017

Lounaslistalla oli juustoista broilerikeittoa ja jälkiruuaksi omenahyvettä kinuskivaahdon kera.  Eihän sellaista voinut vastustaa.  Tukevan aterian voimin olin valmis ottamaan viikon todellisen haasteen vastaan.

 

INFOTAULULLA OLI TÄMÄN PÄIVÄN HAASTE

Taidekeskiviikko oli kaikille avoin tilaisuus.  Emme tienneet, paljonko kollaasiaskarteluun tulee osanottajia.  Varauduimme siihen, että väkeä tulee.  Näin oli, pikainen laskutoimitus osoitti, että paikalla oli ikäihmisiä noin 30 ja ohjaajat päälle.

 

MADAME GUGGELPÖÖ IRROTTELI

Ranskalainen madame Guggelpöö (Vuokko) esitteli päivän kollaasitehtävän.  Jaoimme Ludvig-salin pöytiin valmiiksi maalatut pohjat ja runsaasti askartelumateriaalia.  Valmiit hahmot auttoivat alkuun.

 

PÄIVÄN ENSIMMÄISET KOLLAASIT

Ideana oli valita kaksi hahmoa ja laittaa heidät keskustelemaan.  Mukaan sai askarrella omat kuvat ja sen jälkeen sommitella taustan.  Minun ehdoton suosikkini oli Arska ja Nipa kääpiöiden maassa – ehkäpä siksi että avustin mm. heidän miesjoukkuettaan.  Jos ikämies valitsee housumateriaaliksi ruusukuviot, sitä ei voi kuin ihailla!

 

PÄIVÄN TOISET KOLLAASIT

Askartelu sujui reippaasti kahden ja kolmen hengen ryhmissä.  Me ohjaajat olimme kovasti tyytyväisiä, sillä spontaani taideteos toisensa jälkeen syntyi kivuttomasti!

 

PÄIVÄN KOLMANNET KOLLAASIT

Tämän päivän rutistuksen jälkeen torstain ja perjantain kymmenen hengen ryhmät tuntuvat leppoisilta.

 

to 6.4.2017

Olen ottanut ilon irti kollaasiaskartelusta.  Minulla on ensi viikon maanantaina seuraava haaste tällä saralla.  Toimin askarteluohjaajana Tuomelan marttaillassa.

 

PÄÄSIÄISKORTTEJA KOLLAASITEKNIIKALLA

Olen väkertänyt pääsiäiskortteja inspiraatiolähteeksi.  Tänä aamuna syntyi munia ja pääsiäispupuja.  Hih.

 

PÄÄSIÄISASKARTELUA

Olen myös kokeillut askartelukaupasta saatavaa kipsinauhaa.  Kun sen kostuttaa ja muotoilee ilmapallon päälle, saa läpikuultavan ihania munankuoria pääsiäiskoristeiksi.  Pääsiäisruoho on itämässä, joten saamme munat ja tiput vihreälle alustalle.

Tänään vapaaehtoistyöntekijällä oli kiireinen päivä.  Hoiviassa kaikki sujui jo rutiinilla.  Ruokalistalla oli jauhelihakastiketta.  Ei se mitään, salaattipöytä, eilinen keitto ja raparperijälkiruoka maistuivat.

 

TORSTAIRYHMÄN ENSIMMÄISET KOLLAASIT

Kymmenen hengen päivätoimintaryhmä oli hyvin yhteistyöhaluinen.  Askartelimme Olokolossa kollaaseja ryhmätöinä.

TORSTAIRYHMÄN TOISET KOLLAASIT

Kaikki viihtyivät ja paras kommentti oli, että taiteen tekemisessä nuortui ainakin kymmenen vuotta!  Minä olen vakuuttanut päivästä toiseen, että taide virkistää ja tuo hyvinvointia elämään.

 

KIMMO YLÖNEN: KAIKKIHÄRKÄ

Ehdin käydä hädin tuskin kotona kääntymässä, kun oli aika rientää Galleria Koneeseen kirjoittajaryhmään.  Olin nähnyt Kimmo Ylösen Kaikkihärän jo avajaisissa, mutta se teki edelleen vaikutuksen.  Kannattaa käydä katsomassa, jos liikkuu Verkatehtaan suunnalla.

Matka jatkui omalle grafiikanpajalle.  Petra Sarasteen vetämä metalligrafiikankurssi oli loppusuoralla.  Prässillä kävi säpinä, kun kaikki kurssilaiset halusivat viimeiset vedokset kurssitöistä.  Meillä oli juhlallinen katselmus, mitä vuoden aikana on tullut tehtyä.  Olemme oppineet paljon uutta, kiitos siitä opettajalle.  Syksyllä ohjelmassa on pari viikonloppukurssia ja keväällä vielä yksi.  Siis jos tarpeeksi osanottajia löytyy.  Toivottavasti löytyy.

 

pe 7.4.2017

Sain kunnialla Hoivia-urakkani päätökseen.  Lounaslistalla oli uunimakkaraa.  Se ei ollut minun juttuni, mutta päivän pelastus oli perunamuhennos ja aivan erinomainen sienisalaatti.  Kiitokset keittiölle!  En päässyt tälläkään viikolla laihtumaan.

 

PERJANTAIRYHMÄN KOLLAASIT

Perjantain päivätoimintaryhmässä oli vain kahdeksan henkeä.  He tekivät sujuvasti ryhmätöitä.  Saimme taidenäyttelyyn kolme raikasta kollaasia.  Kaikki oman näköisiä, vaikka materiaalit ovat olleet koko viikon samoja.

Tuntui melkeinpä haikealta hyvästellä asiakkaat ja mukavat ohjaajat.  Minä lähdin ulos sateeseen, mutta taidenäyttely jäi.  Se on nähtävissä Hoiviassa toukokuun puoleen väliin asti.  Vappuna pidetään naamiohuvit, joten Prinsessa Jade ja hovineidot pääsevät kunnon juhliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.