ensimmäiset kotisivuni – meksiko ja guatemala 1992

mayakulttuurin lumoissa

su 1.3.1992 kotosalla
Viikko aikaa matkaan.  Kuume nousee.  Veroilmoitukset on tehty.  Olen vaihtanut Niemisen perheen kanssa matkavinkkejä kahtena viikonloppuna.  Aamulla olen menossa terveysasemalle saamaan gammaglobuleenipiikin.  Jaanalla on meille varattuna malariakuuri.  Kesävaatteet on katsottu valmiiksi.  En ole koskaan ennen ollut näin ajoissa asialla.  Vietin jo viime viikolla yhden paastopäivänkin, kun pelkäsin etten mahdu ensimmäisinkään kesähousuihin.

Junalukemisina on ollut vuorotellen tietotekniikkaa ja maya-kulttuuria.  Iltalukemisena Conquistadorit.  Tänään leivoimme lasten kanssa laskiaispullia, hyvästi laihdutuskuuri.  Teimme oikein kunnon pullat, joissa oli mantelimassaa ja kermavaahtoa.

ma 2.3.
Gammaglobuliinit on nyt pistetty.  Ostin vihreät rantatossut matkaan ja kävin Marilla hakemassa kesäkampauksen.

 

ma 9.3.
Mexico, Cancun

ja aurinko paistaa.  Lämmintä +30 astetta.  Taivaallista.  Hotelli vaihtui luvattua parempaan.  Olemme aivan Karibian meren rannalla.  Merinäköala, pihassa pari allasta ja allasbaari.  Vietimme siellä jo tunnin huoneita odotellessa.  Paikallinen aika on noin klo 17.00.  Nuokuimme infossa, sillä Suomessa kello on kolme aamuyöstä.  Me olemme uhkarohkeasti menossa illalliselle.  Shamppanjapullo on jäähtymässä.  Suomesta tuli lähetys.  Kortissa luki Hille ja pojat.

Lento meni hyvin.  Minä olin varannut matkalukemiseksi Sheldonin ”Sydänyön tuolla puolen”.  Koko kirja tuli luettua ja elokuvakin katsottua ”Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva”, jännittävä.  Mutta nyt lähdemme kierrokselle, ennen kuin uni yllättää.

ti 10.3. klo 8.00
Nukuimme makeasti kymmenen tuntia.  Nyt on käyty jo aamiaisella.  Parasta olivat tropiikin tuoreet hedelmät.  Pulahdimme aamu-uinnille Karibian mereen.  Hiekka on vitivalkoista ja aivan kovaa.  Merivesi +26, ihanaa.

jatkuu klo 17.00
Shamppanjalla siestan jälkeen.  Kasvot ja rinta punoittavat jo lupaavasti.  Ei ole auringonotto mennyt hukkaan.  Olemme viettäneet oikean lomapäivän rannalla: tacoja, XX-lagerolutta, korallihiekkaa, aurinkoa, upeita aaltoja.   Minulla oli bikinit hävitä aaltoihin.  Poikia nauratti rannalla, kertoi Jaana.  Paikallinen downtown on kierretty basaarikujia myöten.

ENSIMMÄISET MANSIKKAMARGARITAT

Olimme kaupunkikierroksella.  Nautimme retken jälkeen jäähileiset mansikkamargaritat auringonpaisteessa.  Nyt illalla suunnistamme kaupunkiin ostosten merkeissä.  Miika on tilannut levikset.   Täällä on ihania papukaijapaitoja.  Myös lasti Clinique –meikkejä on tilauksessa.  Toivottavasti eivät pilaannu auringossa.

jatkuu klo 22.30
Olen vielä pystyssä.  Söimme makeasti shrimsejä carlic saucessa, erinomaisia.  Oli kyllä tulla uskonpuute, kun pysähdyimme kaupungilla mehubaariin ja joimme papayamehut.  Myyjä kauhoi seisonutta mehua pahvimukeihin kokonaiseen kolmen markan hintaan.  ”Nyt ruikku kyllä iskee”, sanoi Jaana.

Tuliaistilikin on avattu.  Miikalle levikset hintaan 45 000 Meksikon pesoa , lähes ilmaiset.  Annalle tukaanikorvis (minulle toinen) ja cancunpaita ja merirosvokarkkeja.  Minulle vielä neonkeltainen lippis.  Anna saa sen kyllä matkan jälkeen.  (Minulla on se lippis käytössä edelleenkin, tosin aika kauhtuneena.)  Kunnostauduimme kirjoittamalla ensimmäiset postikortit.  Jaana jo nukkuu.  Minunkin kai pitäisi.  Aamulla herätys klo 6.00, retkipäivä.

 

CHICHEN ITZA

 

KUKULCANIN TEMPPELI

ke 11.3. klo 21.45
Chichen Itza vallattu!  Nousimme Kukulcanin temppelin alaraput.   Sotureiden temppelin portaat kiipesimme ylös asti.  Kävimme tervehtimässä sateenjumala Chac-Moolia (otsikkokuvassa).  Iltapäivällä sitten satoikin.  Tänään maistoimme tequilan lisäksi toista paikallista juomaa kahluaa.  Hyvää mutta turhan makeaa.  Odotamme jännittyneinä tuttavuutta xtabentumin kanssa.

 

to 12.3.
Olemme snorklanneet Karibian meressä.  Se oli upeaa.  Minä olen ylittänyt itseni.  Ensin oli tulla pakokauhu.  Suu oli täynnä suolavettä.  Sitten yhtäkkiä rupesi sujumaan.  Uimme Jaanan kanssa käsi kädessä.  Alla koralleja, viuhkat huojuivat vedessä.  Violetit oli upeimpia.  Näimme myös värikkäitä kalaparvia.  Laivalla maistelimme pinacoladaa – se oli hyvää – ja tequilaa – se oli pahaa.  Mexican shampanj, sanoi Jussi laivapoika kun juotti meille kuohuvaa tequilaa ja spriteä.

jatkuu klo 22.10
Olemme menossa yöpuulle.  Kävimme ansiokkaasti ostoskierroksella Placa Flamingolla ja Placa Caracolilla.  Yritimme epätoivoisesti saada visalla pesoja, mutta ei onnistunut.  Totesimme sitten, ettei ole mikään ongelma maksaa suoraan visalla tai dollareilla, paitsi basaarialueella.  Lapsille papukaijapaidat (Annalle ja Tiinalle), Miikalle alligaattoripaita, papukaijapaita minullekin.  Lisäksi iso kassillinen cliniqueta.  Hinnat kolmannes Suomen hinnoista.

 

pe 13.3.
Xel-Han laguunialue ja Tulumin seremoniakeskus nähty.  Olimme taas snorklaamassakin, minusta on tullut oikein tekijä.  Upeita kaloja, uin keskellä kalaparvea.  Tuntui tosi hullulta.  Tulumissa oli hyvä kiertää, kun taivas oli pilvessä ja mereltä kävi mukava tuuli.  Meillä molemmilla kasvot punoittavat, vaikka olikin pilvistä.  Jaana on eilisestä asti muistuttanut mansikkamargaritaa.  Silmät ovat aivan turvoksissa.  Minun niskaani polttelee.   Meillä on viimeinen ilta Hyatt –hotellissa.  Aamulla herätys klo 03.15 – huh-huh.

 

la 14.3.
Guatemala, Camino Real Tikal –hotelli

Meillä on oma maya-talo!  Ihana näkymä Petitlan –järvelle.  Olemme juuri heränneet kolmen tunnin siestalta.  Jaana on vielä suihkussa.

Varhainen oli herätyskin.  Lento oli ylellinen – shamppanja-aamiainen – sopii meille, sanottiin.  Ja sitten sateinen Guatemala.  Laskeuduimme San Elenan lentokentälle.  Olemme pohjoisessa Petenin maakunnassa.  Tämä on täyttä viidakkoa.  Hotellikin on kuoppaisen pikkutien varrella.  Kävimme jo ihmettelemässä viidakon ääniä.  Hotelli tarjoaa risteilyn järvelle.  Ensimmäistä kertaa on pitkähihaiset paidat tarpeen.  Onneksi tuli matkaan.  Minulla ei ole kuin kangastossuja.  Saa nähdä miten tytön käy huomenna Tikalissa.

TIKAL

su 15.3.
Ciudad de Guatemala, hotel Camino Real

Guatemala on ottanut meidät hyvin vastaan.  Meillä oli upea päivä Tikalin viidakossa.  Apinat mölisivät ja viidakon äänet kaikuivat ympärillä.  Pyramidit olivat mahtavia.  Valtasimme niistä kaksi: temppeli IV ja temppeli II.  Hiki tuli, mutta oli vaivan arvoista.   

Kiersimme ainakin viisi kilometriä viidakkopoluilla.  Papuporkkanalounaan jälkeen lensimme pääkaupunkiin.  Lennolla oli oluttarjoilu.  Hotelli Camino Real on ylellinen.   Söimme illallista läheisessä meksikolaisessa ravintolassa.  Loistava palvelu, ilmaiset alkupalat, jäädykkeet, kahvit, ruusut, live orkesteri soittamassa pöydissä ja ruokakin oli hyvää.  Tämä maa osaa ottaa turistinsa.

 

ma 16.3.
Puerto Barrios
Olemme taas Karibian meren rannalla.  Pikkuhyppäys bussilla.  Noin 300 km.  Siinä tämä päivä onkin huvennut.  Matkalla näimme Querigan steelat.  Perillä venematkan takana  odotti ihana viidakkohotelli.  Täällä on palmuja, palmunlehvämajoja, uima-allas, aurinkoa, galloa.  Illalla risteilimme tunnin merellä ja nautimme sen jälkeen katkaravut sekä margaritat – elämä on ihmeellistä. 

ti 17.3.
Rio Dulce

Seilasimme Tarzan-jokea pienillä jokiveneillä.  Muita turisteja ei näkynyt missään.  Vain pelikaaneja ja merimetsoja ja haikaroita rannan puissa sekä inkkareita kanooteissa, ei sellaista voi ollakaan.

Vierailimme Livingstonessa, jossa asusteli mustaa väkeä.  Kylässä oli pääkatu, hotelli ja muutama kauppa, siinä kaikki.  Pääkaupunkiin on 300 kilometrin bussimatka.  Meidän bussimme hajosi 60 km:n päässä Guatemala Citystä.  Ei auttanut, kun jäädä odottamaan uutta kulkupeliä.  Panimme rantakaupasta ostetut viinipullot ensin jäihin ja sitten kiertämään.  Tunnelma oli lauhassa yötuulessa epätodellinen.  Yhdeltätoista illalla kaarsimme lopulta keltaisella koulubussilla hotelli Camino Realiin.  Herätys huomenna on taas anivarhain.

SANTIAGO DE ATITLAN

ke 18.3.
Panajachel ja Atitlan –tulivuorijärvi

Aamuherätys oli kuudelta.  Siirryimme puoliunessa bussiin.  Jaanaa ei voinut pariin tuntiin edes puhutella.  Aamukahvit ja tukevat juustosämpylät nautimme intiaanikylässä.  Jatkoimme matkaa laivalla Santiago de Atitlanin kylään, joka on aivan oikea intiaanikylä. Tuntuu kuin olisi elokuvassa.  Minä otin runsaasti kuvia.  Laivalla paluumatkalla poltimme molemmat nahkamme.  Nyt kirvelee käsivarsia, polvia ja kasvoja.

 

VIRKISTYSTÄ

Asumme luonnonkauniissa siirtomaahotelli Atitlanissa.  Kukat kukkivat joka puolella.  Ohjelmassa on margaritat, sitten lähdemme Panajachelin kylään ostoksille.  Annalle ja Tiinalle pitäisi saada paitoja ja tukaaneja.  Miikalle katseltiin jo viidakkoveistä.  Huomenna olemme menossa markkinoille. 

 

CHICHICASTENANGON MARKKINAT

to 19.3.
Chichicastenangon intiaanimarkkinat olivat värikkäät.  Saimme tehtyä tuliaisostokset. Miikalle inkkarinaamio ja viidakkoveitsi, Jussille upea kauluspaita, Annalle ja Tiinalle kaikkea pientä kivaa mm. huolinuket, Arjalle ja minulle värikkäät pöytäliinat, minulle vielä violetti liivi.  Jaanakin sai itselleen valkoisen intiaanihevosen.  Nyt olemme jo Antiguassa.  Meillä on jälleen ihana siirtomaahotelli.  Aamu-uinti suunnitteilla.

 

ANTIGUA

pe 20.3.
Antigua

Tämä on kaunis yliopistokaupunki.  Talot ovat matalia ja värikkäitä, jakarandat kukkivat.  Täällä on kauniita puutarharavintoloita.  Olemme  syöneet tortilloja ja papuja useamman kerran.  Tequila Sunrisetkin jouduimme tänään maistamaan.  Kävimme katedraalissa ja capuccinoluostarissa sekä jadetehtaalla.  Kahdella quetzalilla sai kahvit ja piparit ja vielä kupitkin muistoksi.  Ostin Annalle käärmehuilun ja lisää tukaaneja.  Itselleni sain Guatemalan jaguaaripaidan kuudella dollarilla.  Nyt on quetzalit loppu, dollareita on vielä 80, mutta ei ole kyllä päiviäkään monta jäljellä.

Nyt olemme taas Camino Realissa Ciudad de Guatemalassa.  Ennätimme eilen altaalle ilta-aurinkoon.  Nyt on siesta vietetty.  Viimeinen kasetti on menossa videokamerassa.  Akut ovat riittäneet ihmeen hyvin.  Ja upeita kuvia on saatu – mitä nyt mustavalkoisesta etsimestä pystyy päättelemään.

 

la 21.3.
Mexico, Cancun jälleen ja isän syntymäpäivä

Onnittelut isälle Thaimaahan.  Perhettä on todella eri puolilla maapalloa.

Palloilimme omin avuin päivän Ciudad de Guatemalassa.  Aloitimme aamulla antropologisesta museosta.  Ohessa oli myös modernin taiteen museo sekä käsityönäyttely.  Uusia pöytäliinoja tarttui mukaan.  Jatkoimme paikallisbussilla keskusaukiolle 40 centavon edulliseen hintaan.  Seikkailimme pitkin keskustan puistoja ja katuja.  Otimme upeita kuvia punahuppuisista ”kuoleman prikaateista”.  Löysimme myös paikallisen kauppatorin.  Miika sai 501-paidan hintaan 20 quetzalia.  Pulahdimme hotellin altaaseen paluumatkan harharetkien jälkeen.

Lensimme Aviatecalla Floresin kautta Cancuniin.  Hotelli Golf Inn Pok-ta-Pokilla vaikuttaa ihan mukavalta.  Meillä on näköala suoraan altaalle.  Huomenna on viimeinen matkapäivä.  Meillä on suunnitteilla chiliostoksia ja päivä Karibianmeren rannalla.  Illalla menemme syömään tortilloja ja sitten onkin vuorossa enää matkalaukkujen pakkaus.

TULIAISTUKAANI

su 29.3.  kotona
Ensimmäinen päivä töissä oli tosi uuvuttava.  Kävimme viikolla Jaanan kanssa syömässä bambua.  Nyt odottelemme isää Bangkokista.  Jussi ja Anna ovat vastassa.  Olen siivonnut ja pessyt pyykkiä.  Poronkäristys tuoksuu koko talossa.  Eilen illalla tarjosimme Sepolle ja Arjalle margaritat.  Jussin kanssa on katseltu kaikki neljä tuntia matkakuvia ja tänään vielä siirretty marimbamusiikkia.  Ensi viikolla pääsee jo koostohommiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.