ensimmäiset kotisivuni – amsterdam 2004

päivä 1
la 24.4.2004

elämykset:
–         aikainen lento KLM:llä
–         majoittuminen hotelli Kooykiin Leidsekadelle
–         kävely kanavien varrella
–         kukkatori 
–         Anne Frank huis
–         intialainen illallinen  

Herätyskello soi epäinhimillisen aikaisin kello 4.30 ja taksi tuli vähän yli viisi.  Poimimme Miikan ja Annan matkan varrelta kyytiin.  Lentoasemalla olimme tasan kuudelta.  Siellä oli yllättävän pitkät jonot KLM:n tiskille.  Pääsimme viimeisten joukossa lähtöselvitykseen.  Jokainen sai hajapaikan, joten koneessa voi rauhassa torkkua, kun ei ollut juttuseuraa.

Perillä Amsterdamissa aamu oli niin varhainen, että jätimme laukut hotellille ja siirryimme Leidsepleinin tuntumaan aamiaiselle.  Nuoriso tilasi mahtavat avocadoleivät, me Jussin kanssa perinteisen kahvi-sämpylä-juusto-munakas-systeemin.

KANAVIA RIITTÄÄ

Päätimme aloittaa nähtävyyksien katselun välittömästi, kun puhtia riitti.  Van Gogh –museon näimme Jussin kanssa jo muutama vuosi sitten ensimmäisellä Amsterdamin käynnillämme.  Silloin teimme myös kanavakierroksen vesibussilla.  Harmiksemme modernin taiteen museo Stedelijk oli korjattavana ja suljettu.

 

TULPPAANEJA TULVILLAAN

Singelin varrelta löytyi kukkatori, jossa oli koko tulppaanikirjo esillä.  Jatkoimme matkaa Prinsegrachtin vartta Jordaaniin ja Anne Frank Huisille.  Se oli mielenkiintoinen kotimuseo kanavan varrella.  Annen perheen ja heidän ystäviensä piilopaikka oli esitelty sekä kyltein että multimediaesityksinä, jotka olivat sopivan lyhyitä.  Niitä oli sijoitettu reitin varrelle.

Istuimme kierroksen jälkeen hetken auringonpaisteessa ja katselimme kanavalla liikkuvia hilpeitä seurueita.  Olihan lauantai-ilta ja kevät kauneimmillaan.

Olimme haukanneet lounaaksi vegefalafelit.  Illallispaikaksi katsastimme jo päivällä hotellin läheisyydestä parikin etnokatua.  Päädyimme intialaiseen Muntaz –ravintolaan, jossa tilasimme Jussille turistimenun ja meille muille vege-menut.  Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Anna ja Miika lähtivät vielä katsastamaan kaupungin yöelämää, me Jussin kanssa siirryimme täysin voipuneina yöpuulle.

KEVÄTTÄ

Päivän parasta antia oli kävely kanavien varsilla.  Puut olivat heleän vihreitä ja kanavaliikenne värikästä.  Porukka liikkui kaikenlaisilla veneillä, nautti auringosta, oluesta ja kuohuviinistä.  Tulppaanit ja koristeomenapuut kukkivat heleästi rannoilla. 

 

päivä 2
su 25.4.

elämykset:
–         Hortus Botanicus
–         Willet Holthuysen
–         myöhäinen lounas Golden Temple vegaaniravintolassa
–         DAM:n huvipuisto
–         punaisten lyhtyjen alue

Hotellin buffetaamiainen oli eurooppalaiseen tapaan runsas, mutta vihannekset puuttuivat.  Tarjolla oli leipää, juustoa, munakokkelia, makkaroita ja muroja.  Kylläisinä lähdimme kaupungille.  Kävelimme Rembrantpleinin ja Waterloopleinin kautta Hortus Botanicusiin, joka oli pieni viehättävä kasvitieteellinen puutarha.

LASISIIPINEN PERHONEN

Kosteankuumassa kasvihuoneessa oli hieno viidakko, pienemmässä lasitalossa sai ihailla lasisiipisiä perhosia.  Ulkona kukki värikkäitä alppiruusuja.  Ostin pari pussia unikonsiemeniä kotiin viemisiksi.

Kello oli kolme, kun istahdimme Prinsengrachtin varrelle auringonpaisteeseen päiväolusille.  Miika tutki kaupungin vegeravintolalistaa, jonka oli printannut netistä mukaan.  Useimmat ravintolat avasivat ovensa vasta neljältä tai viideltä.  Niinpä päätimme keksiä siihen asti ohjelmaa.

Jussi ja minä teimme kulttuurikierroksen Herengrachtin varrella sijaitsevaan Willet Holthuysenin kotimuseoon.  Se oli enemmän kuin koti, 1600-luvun hienostoasunto, jossa oli viehättävä sisäpiha sekä loistavat kokoelmat posliinia, lasia ja hopeaesineitä.

Kasvisravintola Golden Templessa nuoriso oli kuin kotonaan.  Vegaaniannokset oli merkitty listaan erikseen.  He valitsivat thali- ja mezelautaset, minä salaatin ja Jussi kasvisburgerin.  Maistelimme kaikkea ja olimme tyytyväisiä, varsinkin Annan jälkiruuaksi tilaamaan omenapaistokseen, jota verotimme ahkerasti Miikan mangojäätelön ohella.

HOUKUTUKSIA

Myöhäisen lounaan jälkeen kävelimme ensimmäistä kertaa keskustaan. Dam-aukiolle oli pystytetty iso tivoli maailmanpyörineen ja kummitustaloineen.  Pyörrytti katsellakin laitteiden hurjaa kieputusta.  Jatkoimme pian matkaa sataman tuntumaan.  Nuoriso haikaili jazzpaikkoja.  Bim huisissa alkoi livemusiikkiesitys yhdeksältä illalla, liput 16 euroa.  Emme jääneet odottelemaan.

 

ILTATUNNELMAA

Päästimme nuorison vapaalla ja kävelimme kahdestaan punaisten lyhtyjen alueen halki.  Meno näytti samalta kuin neljä vuotta sitten edellisellä käynnillämme.  Istuimme kotinurkille Leidsepleinille olutlasin äärellä hetkeksi ennen nukkumaan menoa.  Katselimme, miten nuoret pojat esittivät aukiolla taidokasta capoeiraa.

 

päivä 3
ma 26.4.

 elämykset:
–         Rijksmuseumin mestariteokset –näyttely
–         pannukakkulounas
–         muutto Holiday Inn hotelliin
–         retki rannikolle Volendamiin
–         nuoriso kirpparilla ja ostoksilla

Aurinko paistoi heti aamusta.  Kelit ovat lämmenneet lomamme aikana reilusti.  Teimme aamiaisella päiväsuunnitelmia.  Anna ja Miika päättivät lähteä shoppailemaan, ensin kirpparille ja sitten kauppakaduille.  Me Jussin kanssa valitsimme kulttuuria.

 

RIJKSMUSEUMI

Rijksmuseumi oli remontissa, mutta esillä oli mestariteokset –näyttely.  Jonotimme japanilaisten kanssa parikymmentä minuuttia.  9 euron lipuilla näimme hienot 1600-luvun mestariteokset.  Rembrant, Frans Hals, Jan Steen ja sokerina pohjalla Vermeer, jonka ”Keittiötyttö” oli värikäs ja kaunis.  Ihailimme erityisesti Rembrantin valon ja varjojen käyttöä.  Hän oli aikanaan hyvin moderni ja epäsovinnainen maalari.  Minua viehättivät erityisesti aikakauden asetelmat sekä ihastuttavat kukkasommitelmat.  Ostin museon kirjakaupasta 16 eurolla kortteja.

 

NYKYTAIDETTA

Nämä hollantilaiset ovat huumorintajuisia.  Vanhojen mestareiden töistä oli tehty nykyversioita.  Asetelmamaalaukseen oli lisätty mm. maitotölkki ja muovimukit.  Näitä veikeitä uusioteoksia näkee katukuvassa mainosjulisteina.

Museokierroksen jälkeen vaihdoimme hotellia Jussin seminaarin vuoksi.  Holiday Inn on standardihotelli lähellä Zuidin juna-asemaa nelosratikan päätepysäkin kohdalla.

Tapasimme isoja ostoskasseja retuuttavan nuorison viiden maissa rautatieasemalla.  Anna oli ostanut säkillisen punaisia ja pinkkejä karvakankaita.  Miika oli löytänyt kirpparilta sopivan poolopuseron.

VOLENDAM

Bussi 110:llä pääsimme maaseuturetkelle 18 kilometrin päähän Volendamiin.  Pikkukaupunki eli selvästi turismilla, mitä nuoriso vähän vierasti. Minusta sataman kuvaukselliset pikkutalot olivat viehättäviä.

 

JUSSILLA OLI JÄYHÄÄ SEURAA

Joimme oluset ulkona auringonpaisteessa ja katselimme merimaisemaa.  Paikallisia kansallispukuisia ihmisiä ei kyllä näkynyt, vaikka esitteet lupasivat.

päivä 4
ti 27.4.

elämykset:
–         Heineken Experience
–         ostoksilla kukkatorilla
–         indonesialainen rijstaffel –lounas
–         kotiinlähtö Annan kanssa, pojat jäivät vielä vuorokaudeksi

Hienossa hotellissa asuminen tuottaa välillä tuskaa.  Aamiainen ei kuulunut huoneen hintaan ja ravintolasalissa se maksoi 20 euroa.  Minusta posketon hinta, ainakin jos pitää itse maksaa.  Kävelimme muutaman tarkistuskyselyn jälkeen läheiseen ostoskeskukseen, joka tarjosi meille vajaalla 7 eurolla kahvit ja chiapattaleivät.  Minä löysin kahvilan avautumista odotellessamme uuden kukkaron ja Jussi dödöä.  Anna toi tavaransa ja Miika muutti meidän hotelliin, kun palasimme aamukävelyltä.  Jouduimme Annan kanssa koulu- ja työkiireiden vuoksi lähtemään kotisuomeen vuorokautta aikaisemmin kuin pojat.  Jatkoimme porukalla kaupungille.  Nuoriso halusi jatkaa shoppailua ja käydä Oude Kerkissä valokuvanäyttelyssä.

 

HEINEKEN EXPERIENCE

Me Jussin kanssa kävimme kokemassa Heineken Experiencen, joka oli nimensä mukaan elämys.  Saimme kokea, miltä tuntuu olla olutpullo hihnalla tai hevoskuski, joka kuljettaa oluttynnyreitä Amsterdamissa.   Parasta oli, kun lähetimme email-postina videon ja valokuvaviestin kotijoukoille.  Toiseksi parasta oli, kun saimme maistella ilmaisia oluita baareissa 1 ja 2.

JUSSI BAARIMIKKONA

Jussi kokeili juomanlaskijanakin.  Lähtiessämme lahjapaketista löytyi vielä Heineken –lasit.  Jussi lähti kierroksen jälkeen seminaariin Okura-hotelliin.  Minä tapasin nuorison kukkatorilla, josta ostin neljä pakkausta tulppaaninsipuleita.  Kävimme lounaalla torin tuntumassa.  Listalta löytyi indonesialainen vegerijstaffel, joka oli aivan erinomainen.

Miika jäi vielä pyörimään kaupungille, kun me Annan kanssa lähdimme haikeina hotellille suihkuun ja kotimatkalle.  Anna ehti vielä ostaa hauskan nallelaukun kotiin viemiseksi.  Pääsimme RAI-asemalta junalla Shipholiin ja KTM:llä Suomeen.  Minä otin lentokentältä bussin 545 Espoon keskustaan ja tulin sieltä taksilla kotiin.  Nyt on melkein puoliyö ja sauna lämmin.  Jussi ja Miika tulevat huomenna samalla koneella Suomeen.  Katselin valokuvat, joita on noin 200.  Suurin osa on erinomaisia, kiitos kirkkaan sään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.