ensimmäiset kotisivuni – vietnam 1999

vesinukkeja ja
lohikäärmehedelmiä

ma 8.3.1999
Saigon eli Ho Chi Minh City 

hotelli Saigon Star
Perillä – ihana lämmin tuulahdus otti vastaan 13 tunnin lennon jälkeen.  Samoin tuoksut ja ihmisvilinä.  Täällä kaikki kulkevat polkupyörillä ja mopoilla ja cykloilla.

TYTÖT KANSALLISPUVUISSA

Tosi eksoottista katseltavaa.  Varsinkin kadun ylitykset!  Harjoittelimme aamulla ja pärjäsimme toinen toisiamme kädestä pitäen.  Meitä on matkassa reipas seurue.  Jussilla on taas kolme naista seurana: Leena, Jaana ja Minna.  Saimme Liisalta tekstiviestin  ”Nauttikaa, toivottaa Liisa lehdellä soitellen”.  Me olemme aivan oikeasti lomalla – gsm ei täällä kuulu.  Olemme ehtineet nähdä jo paljon.

 

SAIGON

Infon jälkeen varasimme kansainvälisen kaupunkikierroksen.  Ohjelmassa oli sotarikosmuseo, entinen presidentinpalatsi (myös sisäkierros), postimerkit postitoimistosta sekä kiinalainen kaupunginosa Cholon.  Nyt valmistaudumme illalliselle.

 

klo 23:00
Vietnam House tarjosi meille kevätkääryleitä, mustekalaa, sieniä, inkiväärikanaa, valkosipulipinaattia sekä BGI -olutta.  Naistenpäivän kunniaksi ja rahat tarkasti laskien kävimme vielä oluella REX -hotellin terassilla ihanan lämpimässä kevätyössä.

ti 9.3.
Kaupunkikierroksen jälkeen innostuimme varaamaan hotellin kautta kokopäiväretken.  Aamuvarhaisella lähdimme mukavan miesoppaan (jota ymmärsi paljon paremmin kuin eilistä kansallispukuista neitoa) ja kuljettajan seurassa kolmen tunnin ajomatkan päähän  Cao Dain uskonlahkon temppelille.

CAO DAIN TEMPPELI

Se oli mahtava kitsh -luomus.  Osallistuimme keskipäivän messuun.  Lounaan nautimme paikallisessa ravintelissa.  Saimme ihanat shrimps-vermisellikeitot ja kukkurallisen vadillisen kevätkääryleitä.  Teimme perusvirheen, kun emme tarkistaneet hintaa etukäteen.  Lasku ylitti huikeasti Saigonin hinnat.

 

CHU CHIN TUNNELIT

Cu Chin tunnelit olivat matkan mielenkiintoisin nähtävyys.  250 km:n tunneliverkosto oli kaivettu kolmeen tasoon.  Käytävät olivat niin ahtaita, että vain pienet aasialaiset mahtuivat niihin.  No löytyi meidänkin mitoille sopivia.  Ryömimme katsomassa mm. kaivoa, sairaalaa ja keittiötä.  Sodassa kaatuneiden temppelin jälkeen meillä oli parin tunnin paluumatka pimenevässä illassa.  Kylät olivat aika huteroita, mutta riisipellot loistivat heleän vihreinä.  Vesipuhvelit ja kiinalaishatut ilahduttivat minun kuvasilmääni.  Samoin ankkaparvet ja kastelukanavien vesihyasintit sekä lotukset.  Olimme hotellissa vasta seitsemän jälkeen.  Kyllä suihku kelpasi!

klo 22:30
Ravintola Mango tarjosi barbeque -illallisen edulliseen 220000 dongin hintaan eli 20 markkaa pekkaa päälle oluineen kaikkineen.

ke 10.3.
Shopping Day

Paikallisessa kauppahallissa oli kuuma ja tungosta.  Tax –tavaratalossa myytiin urheiluvaatteita tosi edullisesti.  Toppahaalareiden sovitus kuumassa ilmanalassa ei kuitenkaan innostanut.  Jussi osti shortsit neljällä dollarilla, minä lohikäärmepaidan, joka  oli vähän liian kapea.  Lounas Ravintola 19:ssa  ei ollut mainittava .  Espressot ranskalaisessa caféssa ja omenaleivokset sitä vastoin olivat erinomaiset, maksoivat saman verran kuin ruoka-annokset.  Nyt ollemme iltapäiväsiestalla ja postikortit on vieläkin kirjoittamatta.

jatkuu iltamyöhällä:
Nyt kortit on kirjoitettu!  Illallisravintolaksi tytöt löysivät Lonely Planet -kirjasta reppuretkeläisille suositeltavan ravintolan.  121000 dongilla syötiin Tom Yamit, kanaa sitruunaruohon kera sekä vihanneksia.  Hotellilla maistelimme jälkiruuaksi paikallista riisiviinaa ja pelasimme puolille öin canastaa.  Minna oli onnellinen voitostaan, hän kun on aloittelija tässä lajissa.

to 11.3.
Aamupäivällä teimme oman sight seeingin.  Löysimme sivukadulta yllättäen kauniin temppelin.

SUITSUKKEENTUOKSUA

Hämmästelimme katosta riippuvia kierukoita, kunnes keksimme että ne ovat suitsukkeita. Hartaushetken jälkeen kävelimme Saigon Riverin rannalla.  Näköalakuvat nappasimme Majestic -hotellin yläkerrasta.  Päivän lounas oli erinomaisen mielenkiintoinen.  Listalta löytyi eksotiikkaa.  Jussi ja Minna innostuivat tilaamaan pöydässä hiilillä grillattavaa lihaa.  Ensin tuli pihvilihaa.  Sitten odotimme tilauksen mukaan sammakkoa.  Pienen ihmettelyn jälkeen selvisi, että se olikin  Java-Mouse-Deer.  Emme tänä päivänä tiedä, oliko se rottaa vai ei..  Desinfioimme varmuuden vuoksi konjakilla koko porukan hotelliin päästyä.  Myös minut, vaikka en lihaan koskenutkaan.  Jaana ja minä saimme loistavia grillattuja rapuja.

 

SAIGONISSA RIITTI PYÖRIÄ

Iltapäivän tavaratalokierros oli uuvuttava tinkimisineen kaikkineen.  Illallinen sitä vastoin Lemon Grassissa oli loistava.  Paluumatkalla kävelimme hetken Rexin kulmilla.  Eikös näppärä voro oli vienyt Jussin taskusta juuri ostetun silmälasikotelon laseineen.  Jussi hämmästeli hetken.  Rikostoveri (nainen) palautti ”kadulta löytämänsä” kotelon ja pyysi rahaa.  Eipä annettu, mutta ei kyllä patikoitukaan enää.  Onneksi taksikyyti täällä maksaa noin markan per nenä!  Nyt pakkaamme huomista lähtöä varten.  Lento siirtyi aamusta iltapäivään.  Ehdimme vielä aamulla Rex:n altaalle.

 

pe 12.3.
Nha Trang
hotelli Que Huong

Tänään se loma vasta alkoi.  Aamupäivän vietimme Saigonissa Sofitelin altaalla.  Rex ei kelpuuttanut muita kuin omia asiakkaitaan altaalle.  Käsivarret ja niska punoittavat jo lupaavasti – aurinko toimii.  Söimme lounaan omassa Saigon Star hotellissa.  Sofitelin hinnat olivat pöyristyttävät.  Saimme tosi tulista ruokaa – perfect.

 

HOTEL QUE HUONG

ATR:llä kotimaan lento starttasi iltapäivällä Nha Trangiin.  Hotelli on melkein rannassa hyvällä paikalla lähellä keskustaa.  Meillä on parveke ja allas ja merinäkymä.  Minibaari on jos mahdollista vieläkin halvempi kuin Saigonissa.  Huoneessa on myös hedelmiä. Tervetuliaisiksi nautimme kylmää kookosta, joka oli yllättävän hyvää.  Nyt on uusi Vietnam -paita päällä ja Miss Saigon –hajuvettä.  Molemmat maksoivat noin 20 FIM.

 

la 13.3.
Olemme selvittäneet ison urakan.  Tilasimme räätäliltä 104 dollarilla pukuja ja haimme kangaskaupasta lisäksi kankaita 79 dollarilla.  Minulle ommellaan khakinvärinen housupuku.  Liisa saa tuliaisiksi jakkupuvun helmenharmaasta villakankaasta.  Jussille tilattiin silkkipaita ja Miikalle kaksi paitaa. Jaana ja Minna innostuivat tilaamaan runsaasti kesäpaitoja ja hameita.

KUVIOKELLUNTAA

Paluumatkalla pulahdimme hotellin altaaseen ja nautimme Saigon -oluet.  Nyt olisi iltarapujen aika.

 

ti 16.3.
Olemme viettäneet upeita päiviä Nha Trangin rannalla.  Meillä on jo oma hierojatyttö Luu, joka on tehnyt Jaanalle ja minulle pedikyyrin ja manikyyrin.  Jaanalla on vihreät varpaankynnet ja minulla hopeista glitteriä sormissa.  Nahka on vaihtanut väriä.  Olemme itse kukin enemmän punaisia kuin ruskeita, mutta värissä löytyy!

RANTATYTTÖMME

 

DRAGON FRUIT

Sitten meillä on oma hedelmänmyyjä.  Päiväannokseen rannalla kuuluu mangoja, ananasta, banaaneja ja dragon -hedelmää (sitä kasvaa vain täällä).

TASKURAPUJA RANNALLA

On meillä vielä oma ravunmyyjäkin.  Hän grillasi meille eilen rannalla upeat jättiravut.  Saimme hienoja kuvia, kun herkuttelimme sormin saksiniekoilla.

CYCLOKYYTIÄ

Heräsimme eilen aamulla seitsemältä lenkkeilemään rantahiekalla lempeässä auringossa.  Jatkoimme aamiaisen jälkeen Bao Dain huviloille cyclon kyydillä.  Saimme lisää hauskoja kuvia.  Samalla matkalla katsastimme valtameri-instituutin.  Se oli aika vaatimaton.  Huvilaterassilla nautimme kukkivien puiden katveessa lime -mehut ja ihailimme meren sineä.

Tänään (taas anivarhain) ajoimme taksilla Po Nagar -kivitorneille  Cham -kulttuurin muistomerkille, jossa on aikoinaan palvottu Shiva -jumalaa.

VALKOINEN BUDDHA

Long Son -pagodilta kiipesimme mäelle, jossa seistä jökötti jättimäinen valkoinen buddha.  Innokkaat koulupojat toimivat oppaina.  Hikisen retken jälkeen virkistäydyimme paikallisessa kuppilassa energiajuomalla.  Japanilainen liikemies yritti myydä meille saman tien laatikollisen Lipovitia.

Hyvää ruokaa on saatu täälläkin.  Nyt on jo kokeiltu myös intialaista keittiötä.  Erinomaista sekin.  Paikallinen rommi ja viski ovat ihan juotavia – etenkin canastan kanssa.

 

ke 17.3. aamulla
Olemme lähdössä meriretkelle, minä olen varautunut zyrtecillä.  Illalla kalastimme jättilobsterit suoraan kiinalaisen ravintolan akvaariosta.  Neljä painoi lähes kilon, kappalehinta oli noin 25 FIM.  Maistelimme iltacoctailit Coconutissa.  Mangodaiquirit kuulostivat ihanilta, mutta maku oli lievä pettymys.  Ja Jussi sai gin tonicinsa maitolasista..

Tänään retken jälkeen saamme ensimmäiseltä räätäliltä vaatetilauksemme.  Kankaat haimme kaupungin kangaskaupasta.  Kiersimme kauppahallissakin, mutta mukana seuraavat mafiakauppiaat tympäisivät niin, että päädyimme räätälin suosittelemaan paikkaan. Jatkotilauksen teimme pikkuliikkeen singer -räätälille.  Koko perhe osallistui mittojen ottoon.  Hauska perhe.

 

to 18.3.
Heräsimme aamuviideltä katsomaan paikallista taijia paraatikentälle.  Väki oli liikkeellä sankoin joukoin.  Ranta oli mustanaan paikallisia.  Osa pelasi palloa ja sulkapalloa, osa oli uimassa.  Jumppaajat vetivät ohjelmansa auringonnousuun mennessä.

 

VENERETKI PARATIISISAARILLE MAKSOI VIISI TAALAA

Teimme eilen upean neljän saaren meriretken kansainvälisessä seurassa.  Meitä oli australialaisia, hollantilaisia, ranskalaisia ja vietnamilaisia.  Kippari oli yliveto.   Laulatti meitä vietnamiksi.  Nyt osaamme Clementinen paikallisella kielellä!  Minna opetti vastavuoroisesti Hepokatin suomeksi.

HERKKULOUNAS MERELLÄ

Uimme sydämen kyllyydestä, Jussi ja Minna snorklasivat.  Lounas katettiin laivan pitkälle pöydälle (istumapenkit kääntyivät pöydäksi).  Samoin iltapäivällä komea hedelmäpöytä.

FLOATING BAR

Parasta oli kuitenkin Floating Bar.  Koko sakki kellui pelastusrenkaissa meressä ja kippari ja apupoika tarjoilivat isoista pulloista Grape Winea.  Tosi pahaa makeaa viiniä – ja kyllä me joimme!  Iltapäivä kuluikin sitten tosi joutuisasti.  Seurustelimme yhden saaren rannassa australialaispariskunnan kanssa ja joimme Saigonia.

 

KORIVENEKYYTIÄ

Viimeisen saaren rantaan menimme koriveneillä.  Niistä saimme taas kerran hauskoja valokuvia.  Siestan jälkeen haimme räätäliltä ensimmäisen vaate-erän.   Hyvää työtä.  Housut jäivät vielä kavennettaviksi.  Illallisen söimme viehättävässä rantakadun puutarhassa.  Kasviksia, riisiä ja sammakonreisiä!

 

pe 19.3.
Tänään iski ankara mahatauti.  Olihan se jo aikakin.  Minä olen lepäillyt aamukuuden rantalenkin jälkeen ja pikku hiljaa pakannut.   Lento Saigoniin lähtee klo 15:10.  Jaana ja Minna ovat vielä rannalla ja Jussi hierojalla.

 

ANNA SAI TULIAISIKSI VANHOJENTANSSIPUVUN

Löysimme eilen paikallisesta Maximarketista Annalle hurmaavan viininpunaisen prinsessapuvun vanhojen tansseihin.  Siinä oli helmassa tahroja ja myyjätytöt pesivät sitä ahkerasti ja kuivattivat hiustenkuivaajalla.  Hinta putosi 500000 dongiin (noin 200 markkaa).  Myyjä kysyi ”Are your doughter going to married?”  Näimme eilen oikean morsiamenkin hotellin altaalla.  Laahusta oli metritolkulla.  Morsian oli kaunis ja nuori, sulhanen lihava japsi.  Ilmeisen rikas.

 

la 20.3.
Saigon Star -hotelli jälleen

Vatsatauti tuli ja meni.  Minä vetäydyin lentomatkan jälkeen hotelliin lepäilemään.  Muu porukka kävi syömässä jättipizzat.  Tänään olen ollut riennoissa muiden mukana.

VESITEATTERINUKKEJA

Vesinukketeatteri oli riemastuttava.  Lohikäärmeet kisailivat ja kalat pelasivat palloa ja nukkepariskunta paimensi ankkapesuetta, mutta tiikerikissa ryösti yhden ankanpoikasen ja karkasi palmuun.

Historiallinen museo oli kaunis rakennus lummelammikon ympärillä.  Näimme taidokkaita buddhankuvia ja tuhatkätisen Shivan.  Saimme museoretken jälkeen katukauppiaalta Annalle kahdet pitkät käsineet, mustat ja beiget – ihan kaksi markkaa pari!

 

MIMI 35 V

Nyt valmistaudumme syntymäpäiväjuhliin.  Minna täyttää tänään kokonaista 35 vuotta.  Ostimme bambukuvioisen silkkiyöpaidan Nha Trangista lahjaksi.  Piti vähän pidätellä, ettei Minna mennyt sitä itse ostamaan.  Jussi on hakemassa avainta parvekkeelle, josta on aikomus nipsaista bougainvillen oksa.  Ja pullo Saigon -konjakkia on ostettu aperitiiviksi, maksoi melkein neljä markkaa.

 

su 21.3. lähtöpäivän aamu Saigonissa
Minna oli tyytyväinen lahjaansa.  Kirjoitimme onnittelukortin vietnamiksi.  Illallinen ranskalaisessa (!) Augustinessa oli erinomainen ja hintava.  Minä söin merianturaa, Jussi ja Minna lammasta ja Jaana meriahventa.  Jälkiruuaksi tilasimme juustoja ja punaviiniä, oi kun maistui!  Tytöt ottivat suklaaherkut.  Hotellilla pelasimme vielä canastaa sängyn päällä – oli Jaanan vuoro voittaa.  Kyllä uni maittoi sen jälkeen.  Paitsi Jussilla, joka on yskinyt jo monta yötä.

SOSIALISTISTA REALISMIA

Tänään on vielä ohjelmassa piknik viereisessä kaupunginpuistossa.  Sitten viimeiset auringonsäteet kasvoille.  Lähtö hotellilta on klo 15:30 ja arvioitu saapumisaika Suomeen klo 05:45 paikallista aikaa.  Aikaeroa on viisi tuntia.  Laukut (ja meidät) on koepunnittu.  Me painamme liikaa, laukut eivät.

 

su 27.3. kotona jälleen
palmusunnuntai, Suomessakin paistaa aurinko

Matkasta on toivuttu kohtuullisesti, vaikka unta on kyllä riittänyt. Paluumatka oli tosi pitkä.  Kotijoukot olivat vastassa.  Purimme laukut heti ja nyt on pyykit pesty.  Jussin paidantaskusta ja minun shortsien taskusta löytyi vielä nippu dongeja.  Valokuvat on kansiossa ja videokuvat onnistuivat nekin.  Siirto-operaatio vielä edessä.  Töissä olivat kiitettävästi kaivanneet minua..

 

pe 2.4. pitkäperjantai
Kevät on tulossa kohisten.  Matkavideo on valmis.  Eilen pullotimme omaa viiniä ja katselimme videokuvat.  Anna on Kiljavalla pääsiäisleirillä.  Miika lukee kirjatenttiin.  Ja minä valmistaudun vaihtamaan kukkiin mullat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.