lukupiiri ja kirjoittajakursseja

KEVÄTTÄ ILMASSA

ma 1.4.2019

Herään aamuisin virkeänä heti kun ikkunan takaa kajastaa valo. Aikaero vaikuttaa edelleen. Näin keväisin se on pelkästään hyvä. Nyt elämme jo huhtikuuta. Mökkiremontti on hyvässä vaiheessa. Seinät ovat enää pintamaalia vailla. Sen jälkeen pääsemme laittamaan tavaroita paikoilleen. Katselimme viikonloppuna Annan kanssa kalenteria. Pääsiäisenä teemme täsmäiskun. Siivoamme ja aloitamme tavarasuman purkamisen. Ennakoin, että kaatopaikka sekä kierrätyskeskus saavat meistä asiakkaat.

Tänään pääsin osallistumaan jo toisen kerran Linnan marttojen lukupiiriin. Nyt vuorossa oli Minna Rytisalon ”Rouva C”. Luin kirjan Chiang Main lomallamme. Se vei heti mennessään. Ajankuva hahmottui elävästi. Samoin naisten asema 1800-luvun miehisessä maailmassa. Suosittelen.

Lukupiirissäni kaikki eivät olleet yhtä innostuneita kuin minä. Se oli pelkästään hyvä, sillä saimme aikaiseksi vilkkaan keskustelun siitä, onko oikein ottaa todellinen henkilö fiktiivisen tarinan päähenkilöksi.

Toukokuun lukupiirikirjaksi valitsimme Joni Skiftesvikin uusimman kirjan. Olen lukenut joitakin hänen varhaisempia teoksiaan ja pitänyt niistä. Lukupiirissä on se hyvä puoli, että tulee laajennettua valikoimaa.

RÖPÖRIESKAA

Lukupiirissä ja marttailloissa yleensäkin on myös se hyvä puoli, että marttasiskot leipovat sekä suolaista että makeaa tarjottavaa. Tänään saimme pääsiäistorttua, Minna Canthin kakkua sekä herkullista ohrarieskaa munavoin kera. Ajattelin kokeilla rieskareseptiä itsekin. Kokeilinkin, tässä ohje.

Minulla oli ohjelmassa grafiikanpajapäivä. Kuvataiteen aineopintojen praktikum kakkoskurssimme käynnistyy ensi lauantaina lopputyönäyttelysuunnitelmien esittelyllä. Ahkeroin grafiikkakollaaseja jo ennen lomamatkaamme. En ole kuitenkaan kaikkiin tyytyväinen. Nyt minulla on vajaa viikko aikaa korjailla niitä.

Huomenna Kynäilijät kokoontuvat ja ylihuomenna on vuorossa ”Kirjoituksia Koneesta” kurssi. Tämän viikon bonusohjelmana osallistun torstaina tutustumiskäynnille Karisto Oy:lle. Kirjoittaminen on vienyt sydämen. Siellä on ohjelmassa mm. omakustannepalvelun esittely otsikolla ”Käsikirjoituksesta valmiiksi kirjaksi”. Ties mihin se vielä johtaakaan…

MÖKKIPIHALLA OLI VIELÄ TALVI

ti 2.4.2019

Kävimme päivällä katsomassa, miten kevät edistyy mökkimaisemissa. Vanajanselkä oli vielä jäässä ja pihalla reilusti lunta. Mutta keinulle paistoi aurinko. Se antoi uskoa tulevaan.

Kynäilijät kokoontuivat illalla Galleria Paperihuoneella. Verryttelytehtävänä kirjoitimme spontaanisti sanojen ilo, aamu ja kännykkä innoittamina. Kotitehtävänä oli kirjoittaa pieni tarina uutisotsikon perusteella. Minä hehkutin asumisen vapautta otsikolla ”Hissi tuli, vankeus päättyi”. Seuraava kotitehtävämme liittyy gallerianäyttelyyn, jossa on huhtikuun ajan esillä Pauliina Pesosen ja Jolin Slotten teoksia kaksikielisestä runokuvakirjasta ”Kaikki nämä kuolleet silmät – Alla dessa döda ögon.” Kuvien kantava teema on pelko. Kiinnostavaa – ja pelottavaa.

VILLI LUONTO

ke 3.4.2019

Aamulla tuoksui keväältä. Kävin grafiikanpajalla vedostamassa materiaalia lauantain katselmusta varten. Päivystän perjantaina, joten minulla on silloin hyvin aikaa koostaa puuttuva kuva eläintarinaani.

KOTIRUOKAA

Päivällä kokkasimme yhdessä. Jussi oli hankkinut rotukarjan jauhelihaa ja paistoi siitä tukevia pihvejä itselleen. Minä tein kevyemmän vaihtoehdon. Parsakaalipataa ja uunissa paahdettuja paprikoita. Käytämme nykyään aika paljon puolivalmisteita, mutta kyllä itse tehdyssä kotiruuassa on puolensa.

Hämeenlinnan Bio Rexissä esitetään kerran kuukaudessa senioribio-elokuvia. Kävimme iltapäivänäytöksessä. Rapistelimme suklaapapereita ja nautimme laajakankaan ja hyvän äänentoiston iloista. Elokuva oli verkkainen, mutta kiinnostava. Se antoi ajattelemisen aihetta. Vanhanakin voi hankkia uuden elämän.

”Kirjoituksia Koneesta” -kurssin kevätkausi päättyi illalla. Tuntui haikealta, sillä jatkoa seuraa vasta keväällä 2020. Opettajamme Päivi pitää syksyllä sapattivapaata. Onneksi meillä on Kynäilijät-ryhmä. Kirjoitin jo luonnoksen pelosta otsikolla ”Jos olisin tunne”. (Julkaisen aikanaan). Sana pelko toi todella paljon mielleyhtymiä. Pelkäämme milloin mitäkin, tai ainakin huolestumme. Minäkin pelkäsin ja ahdistuin ajatuksesta, ettemme ikinä saa kakkosasuntoamme myytyä. Nyt on ainakin yksi pelko vähemmän.

Illalla oli mielenkiintoinen tutustumisretki Karisto Oy:lle. Kiitos siitä Linnan marttojen. Katsoimme esittelyvideon, joka kertoi vuonna 1900 perustetun Arvi Karisto Oy:n historiikin. Se oli valaiseva. Vielä valovoimaisempi oli omakustanneosuus.

Kansallistarusto on nettialusta, jolle kuka vain voi kirjoittaa oman kirjansa. Saa arvata, olenko kiinnostunut…

pe 5.4.2019

Päivystyspäivä gallerialla oli pitkä. Omaa väkeä kyllä kävi, mutta maksavia asiakkaita ei näkynyt.

HEI ME OSATAAN!

Sain päivän aikana valmiiksi sirkuskuvan huomista kurssipäivää varten. Saavutus sekin.

Ajelemme viikonlopuksi Espooseen laskemaan lapsenlapset. Ulpu Eevi Amalia täyttää huomenna tasan vuoden. Olimme Koh Changilla, kun hän syntyi. Tuntuu, ettei siitä ole kauankaan. Viralliset juhlat ovat vasta pääsiäisen jälkeen. Ostin tyttöselle lomamatkaltamme pari mekkoa. Ehkäpä paketoin niistä toisen syntymäpäivälahjaksi.

su 7.4.2019

Ajelimme lauantaina kurssipäiväni jälkeen ilta-auringon paisteessa Kauklahteen. Ulpu 1v katseli meitä kulmat kurtussa. Tunsin heti piston, emme ole nähneet pitkään aikaan. Onneksi tyttönen suli ja esitteli hymyssä suin uudet taitonsa. Hän konttaa vauhdilla, seisoo tukea vasten, heiluttaa ja taputtaa. Onpa ihana ikä, kun kaikki on uutta ja kiinnostavaa. ”Nyt kun Ulpu on vuoden ikäinen, hän saa syödä kaikkea mitä muutakin”, Miika totesi ja antoi tyttöselle palan puolukkapiirakkaa. Ulpu hämmästeli hetken ja söi sitten toisenkin palan. Piirakka upposi vauhdilla myös isoveljien suuhun.

LEENA-MUMMIN LUKUPIIRI

Sunnuntainakin aurinko paistoi. Aamulla luimme satukirjoja. Molemmat pojat osaavat jo itse lukea. Visakin, vaikka on vasta viisivuotias. ”Opin Otsolta”, hän kertoi.

METSÄRETKELLÄ

Päivällä kävimme metsäretkellä. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun olimme matkassa ilman pillimehuja. Odottelemme tulevina viikonloppuina sekä Annan että Miikan perhettä Hämeenlinnaan. Kaikki isot pojat ovat uimakoulussa. Meillä on uimalippuja Aulangon kylpylään. Ne uhkaavat mennä vanhoiksi. Siinäpä hyvä syy käydä porukalla polskimassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.