melkein kesälomalla

su 9.6.2019

Nyt voin hengähtää. Meillä kuvataiteen aineopiskelijoilla oli eilen toiseksi viimeinen koulupäivä. Puolet ryhmästämme esitteli lopputyösuunnitelmansa. Minä olin tulikokeessa. Loppuryhmän vuoro on viikon kuluttua.

Kaikki alkoi hyvin. Opettajamme Antti Oikarisen lisäksi töitä oli arvioimassa kuvataiteilija Kirsi Jokelainen. Laitoin vuorollani vedokset esille kolmessa osassa. ”Minulla on Iittalan näyttelyssä käytössä kolme seinää, siis kolme sarjaa vedoksia”. Näin kuvittelin.  Väärin kuvittelin. Kaksi ensimmäistä sarjaa Villi luonto ja Sirkus saivat kiitosta. ”Ihan kivoja eläinhahmoja ja värimaailma on onnistunut”, raati kiitteli. Kun esittelin pelkät maisemat, luokasta kuulua ”Vau”. Tasapuolisesti kaikki pitivät niiden rauhallisesta sadunomaisesta tunnelmasta.

”Voisitko kuvitella, että toisit lopputyönäyttelyyn vain nämä työt?” Antti kysyi. Vastasin että voin harkita, mutta vähän se kirveli. Olin nähnyt paljon vaivaa eläintarhani kanssa. ”Tee lisää maisemavedoksia ja valitse sitten parhaat”, muut kannustivat. Kun toivuin ensijärkytyksestä, päätin uskoa opettajan mielipidettä. Rauhoituin, kun keksin, että voin ripustaa eläinsarjan johonkin meidän Paperihuoneen graafikoiden yhteisnäyttelyyn. Sellaisia on tiedossa parikin kappaletta.

Mutta nyt on aika siirtyä mökille. Jälleenrakennusurakkamme on alkanut toden teolla. Keittössä vesi virtaa – tosin toistaiseksi vain kylmä vesi, mutta ymmärrän olla siitä kiitollinen. Lämmitän tiskivettä kattilalla. Uusi pöytä on paikallaan ja vanhat kaapit on kiinnitetty seiniin. Olen pessyt kaikki pinnat ja sain edellisellä käynnillä jääkaapin toimimaan. Siellä on jo maitopurkki ja muutama olut kylmänä. Olen raivannut ulkopöydän esiin rakennusjätteiden alta. Pesin kesäkalusteet. Nyt voimme siirtyä ulkoruokintaan. Tämän päivän haaste on laittaa makuuhuone nukkumiskuntoon. Jos se toteutuu, voimme olla mökillä yötä. Viime yö kaupungissa oli hikinen. Kuuntelimme valveilla kun kaupungin yllä riehui ukkosmyrsky.

ma 10.6.2019

Mökkikausi on nyt virallisesti avattu. Ehdimme eilen vasta iltapäivällä perille. Auton perä oli pullollaan muutto- ja kauppatavaroita. Joimme keinulla pannukahvit. Kahvinkeitin löytyi työmiesten jäljiltä surkeassa kunnossa. No, kyllä se pesemällä puhdistui, mutta kahvipannun kansi on edelleen hukassa. Aurinko lämmitti, tuuli viilensi ja luonto ympärillä oli keväisen vihreä. Kyllä tämä kaupunkiolot voitti.

Pesin ja tuuletin makuuhuoneen perusteellisesti. Hakkasimme Jussin kanssa patjat ja ravistimme peitot. Vaihdoin lakanat. Makuuhuoneesta tuli raikas ja kutsuva. Nyt kun löydän vielä kaikki keittiövälineet, meillä on kaikki tarpeellinen asettua taloksi.

ULKORUOKINNASSA

Tarjosin meille iltapalaksi tuoretta patonkia ja Jussin edellisenä päivänä graavaamaa lohta. Juhlistimme kesäkauden avajaisia kylmällä valkoviinillä. Lasit olivat vielä jossain pakkausten keskellä. Kyllä viiniä voi juoda mukeistakin, totesimme. Hyttyset olivat heränneet. Siirryimme aika pian suosiolla sisälle takkatulen ääreen.

Yöuni viileässä makuuhuoneessa oli syvä. Jussi ilmoitti, että hän on muurahaiskarhu ja kaivautui syvälle pesään.

JUSSI VAELTAJA

Joimme aamullakin pannukahvia. Kaikkeen tottuu. Koska mökissä oli aika kalsa, lähdimme lenkille. Jussi valitti, ettei metsäpolulla ollut penkkejä. Hän taittoi matkasauvan ja istahti kivelle. Kuulimme kevään ensimmäisen käenkukunnan. Jos määrä tarkoittaa ikävuosia, niitä meillä on riittämiin. Tuntui ettei lintu lopeta ollenkaan.

Tämän päivän saavutus oli tyhjentää vessa ylimääräisistä rojuista. Se onnistui. Toinen tavoite oli siivota saunamökki nukkumakuntoon. Sekin onnistui. Toin illalla kaupunkiin jättisäkillisen pyykkiä. Meillä molemmilla on aamulla parturi. Kotoa on lyhempi matka, siksi paluu näin nopeasti.

MÖKKILOUNAS

Katoin päivällä meille mökkilounaan ulkopöydälle. Se sisälsi ruotsalaisia varhaisperunoita, sinappisilliä ja paistettuja tomaatteja runsaan timjamin kera. Istutin ruukun keittiöpuutarhaan. Toivon, että siitä riittää makua koko kesäksi. Jos ei, ostan uuden. Toinen suosikkini on rosmariini. Eiköhän sekin pääse piakkoin timjamin viereen.

KESÄINEN NÄKYMÄ VANAJAVEDELLE

ti 11.6.2019

Kesäinen Hämeenlinna on kaunis. Vanajavesi halkoo kaupungin. Puistot ovat reheviä ja kukkaistutuksia tulvillaan. Reippailin Aulangontien Hiuslinjasta kävellen keskikaupungille.

PISAROITA, TULINEN TULPPAANI JA LUMIKUKKIA KIRJASTON NÄYTTELYTILASSA

Oli ihan pakko käydä katsomassa kirjstossa, miten graafikkosiskot olivat ripustaneet kesänäyttelymme. Minulla on siellä esillä neljä vedosta. No, väljemminkin olisi voinut laittaa työt esille. Olen kuitenkin ylpeä, että saan olla mukana taitavien graafikoiden hyvässä seurassa.

Palasimme iltapäivällä mökille. Nautimme auringonpaisteesta rantakeinulla. Näin hienoja päiviä ei voi tuhlata siivoamiseen.

to 13.6.2019

Suomi meloo -tapahtuma rantautui eilen Hämeenlinnaan. Olimme varautuneet vastaanottamaan ystäviämme Terttua ja Immoa uimahallin rantaan. ”Lähdemme aamiaisen jälkeen Petäyksestä”, Immo soitti. ”Minä melon kajakilla, Terttu tulee autolla, voimme poiketa teille, jos olette mökillä”.

IMMO MELOI PETÄYKSESTÄ MEIDÄN MÖKILLE

Sehän sopi. Vieraiden tulo sai meihin vauhtia. Lähetin Jussin Parolaan kauppaan pitkän ostoslistan kanssa. Siivosin pikaisesti pihapiirin. Syöksyin sen jälkeen pakkauslaatikoiden kimppuun etsimään astioita. Löysin lautaset (olemme syöneet tähän asti muovilautasilta) ja lasit ja tarjoilukulhot. Kauppamies ja vieraat saapuivat lähes yhtä aikaa. Immo oli melonut Ruskeenkärkeen, joka oli yksityisaluetta. Hän sai luvan rantautua. Terttu ajoi paikalle ja vieraat saapuivat kajakki auton katolla mökkipihaan.

ENSIMMÄISET KESÄVIERAAT

Kokkasimme yhteisvoimin lounaan. Keittelin kattilallisen varhaisperunoita, Immo kuori parsat, Terttu teki salaatin ja Jussi kantoi juomia pöytään. Ilma oli viileä mutta onneksi tyyni. Tarkenimme syödä ulkona. Pannukahvien jälkeen kesävieraat jatkoivat matkaa. Heillä oli vielä parin päivän melontaurakka edessä.

DOWN BY THE LAITURI KESÄMALLIA 2019

Me vetäydyimme päiväunien jälkeen rantakeinulle nauttimaan tuliaisiksi saamaamme Lepaan valkoherukkaviiniä. Olimme tyytyväisiä, ettei tarvinnut lähteä kaupunkiin. Mökillä on mukavaa.

METSÄPOLULLA

Aamu mökillä oli kolea. Heräsin aikaisin ja kirjoittelin vähän aikaa satuja huopa polvilla. Kun huomasin olevani umpijäässä, lähdin lenkille. Taivas oli pilvessä ja alatiellä puuskainen tuuli. Vedin fleecea tiukemmin päälle ja otin muutaman juoksuaskeleen. Kun pääsin metsän suojaan, olo oli jo mukava. Kielot olivat täydessä kukassa ja lintujen liverrys korvia huumaava. Keittiössä tuoksui kahvi kun palasin tunnin kuluttua. Jussi oli herännyt ja puuhaili meille aamupalaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.