estetiikkaa – luku 17

-Helmi, et ole pitkään aikaan kertonut, mitä Quulle ja Tähdelle kuuluu. Aloittivatko he opiskelun? Minä olen nyt toisella luokalla. Koulussa on kivaa kun on kavereita. -Tiedätkös mitä Joonatan. Minulla on kutina, että Prinsessa Tähdelläkin on kivaa. Hän on vähän pihkassa Professori Pinkkiin. -Mitä tarkoittaa että on pihkassa? No tykkää toisesta, arvasit varmaan.

-Mitä ymmärrätte käsitteellä estetiikka? Oppilaat vakuuttivat kilvan, että kaikkea kaunista. Mikä on kaunista? Perustelkaa. Kun kurssi eteni, opiskelijat olivat kummissaan. He eivät ymmärtäneet Professorin käsitteitä alkuunkaan. Mitä tarkoittivat mimesis, metafora, metafysiikka, merkitys, merkityksen merkitys, dualismi, emootio. Tähtikin oli pää pyörällä. Tämä oli mielenkiintoista, mutta todella vaikeaa. Yksi Professorin lauseista kolahti. Humanismi tarkoittaa sivistystä. Sitä hän oli tullut oppimaan. Kyllä hän tästä selviäisi. -Kirjoittakaa essee aiheesta ”Kokemus, tieto, taito, toiminta” ja kiteyttäkää se aforismiksi. Tähti säteili. Tämä oli tuttua. Hän kirjoitti: ”Taitava tietää ja tietävä taitaa toimia”. Professori antoi tunnustusta. Prinsessa Tähti, olet ymmärtänyt mistä tässä on kysymys. Täydet pisteet.

-Haluaisitko lähteä joku ilta kanssani syömään tai elokuviin? Professori vaikutti yhtäkkiä ujolta. Prinsessaa huvitti. Miksi elämä oli näin vaikeaa? -Lähden toki, minne ajattelit viedä minut? -Tuota, olen aika hyvä kokki, tulisitko pieneen asuntooni illalliselle. Voisin yllättää sinut. Tähti pukeutui rennosti. Hänhän oli opiskelijatyttö. Farkut ja t-paita saivat kelvata. Professorin kotoa tulvi ulos asti herkullinen tuoksu. -Kävin tuolla lähijoella keräämässä sinisimpukoita. Keittelin ne valkoviinissä ja lisäsin kastikkeeseen kermaa ja sahramia. Pitäisi kelvata kuninkaallisillekin. Prinsessa nolostui. Tällainen vaiva hänen takiaan. Pakastepizzakin olisi kelvannut. -Älä huoli, ruuanlaitto on intohimoni. Ei ole mukava syödä yksin. Olen ajatellut osallistua MasterChef -kokkikilpailuun. Teen mielelläni koeannoksia. Voisitko jatkossakin tulla maistelemaan ja arviomaan niitä? Mutta nyt aloitamme simpukoilla. Hyvää ruokahalua.

Prinsessa Tähti oli hurmaantunut. Vaikka Professori oli häntä parikymmentä vuotta vanhempi, charmia riitti. Miehellä oli niin hienot käytöstavatkin. Ne olivat aivan toista luokkaa kuin opiskelijapojilla. Nämä läimäyttivät olalle ja kutsuivat kaljalle. Ei hän sellaiseen ollut tottunut. Olihan siinä uutuudenviehätystä, mutta rajansa kaikella.

Tähti tutustui uusin silmin ruokakulttuuriin. Kotilinnassa kokki oli tarjonnut loistavia aterioita. Kukaan ei kiinnittänyt huomiota, mitä söi. Aina sitä samaa, peuranpaistia, merilohta, hummereita, kaikki niin tavallista. Nyt hän tutustui villiyrtteihin, eksoottisiin mausteisiin, luomuruokaan. -Olet tottunut juomaan hienoja viinejä. Maistapa kuitenkin mansikoista tekemääni kotiviiniä. Veikkaan, ettet ole ennen saanut tällaista. Maku toi mieleen aurinkoiset kesäpäivät. -Professori Pinkki, olette onnistunut yllättämään minut. -Sano Pekka vaan, voimmehan toki sinutella. -Voi Pekka, taidan olla tykästynyt sinuun.

MAALAUKSIA GUSTAV KLIMTIN TAPAAN

-Kehotan teitä opiskelijoita käyttämään lomaviikot opiskeluun. Suosittelen vaikkapa tutustumista naapurivaltioiden taidemuseoihin. -Kuulepa Prinsessa Tähti, onko sinulla lomasuunnitelmia? Olen lähdössä Wieniin ja esittelen sinulle mielelläni kaupungin taide-elämää. Prinsessa Tähti innostui. Hän oli salaa toivonut, että Professorilta löytyisi kokkauksen lisäksi muitakin taitoja. -Tunnetko Gustav Klimtin taidetta? Prinsessan oli pakko myöntää, että nimi oli tuiki tuntematon. -Sepä hyvä, voin taas yllättää sinut.

Prinsessa ja Professori Pekka majoittuivat huolettomasti Hotelli Sans Soucin sviittiin. Henkilökunta luuli heitä isäksi ja tyttäreksi. Molempia nauratti. -Mitä haluat iltapalaksi? Pekka kysyi. -Olisiko liian myöhäistä syödä wienerschitzelit? -Koskaan ei ole liian myöhäistä, tilataan pois.

Pihvit olivat niin isot, että tuskin mahtuivat lautasille. Etikalla maustettu perunasalaatti sopi mainiosti pihvien kaveriksi. Pullollinen hyvää Grüner Weltliner valkoviiniä kruunasi aterian. -Pekka, et ole pelkästään hyvä kokki. Osaat myös tilata ihania aterioita. Arvaa mitä, haluaisin vielä jälkiruuaksi sachertortun. Olen lukenut matkaoppaasta, että täällä ne ovat herkkua. -Saamasi pitää ja vielä runsaan kermavaahdon kera. Takaan, että et pety.

Prinsessa Tähti koki seuraavana päivänä unohtumattomia hetkiä. Hän oli kuullut että taiteesta voi hurmioitua. Gustav Klimtin maalaukset Belvederen linnassa olivat mykistävän kauniita. -Pekka, kiitos kun otit minut mukaan. Mitään näin ihanaa en ole ennen nähnyt. Voisin tehdä graduni näistä maalauksista. -Tuota, toppuuta vähän. Näistä on tehty monta tutkimusta. Tuskin löydät uusia näkökulmia. Nautitaan näistä ja muista Wienin aarteista rauhassa. Autan sinua löytämään vähemmän tunnetun kohteen. Silloin saat loistaa tähden lailla.

Prinsessa Tähti ei lannistunut. Hän päätti kokeilla maalata Klimtin tapaan. No, tulihan niistä näköisiä, mutta taika puuttui. -Äh, ehkä Pekka on oikeassa. Tämä ei sittenkään taida olla minun lajini.

Tarina jatkuu – luku 18

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.