kokkikisan finaali – luku 41

-Nyt meillä on finaali ja kaksi kilpailijaa jäljellä. Olette pärjänneet loistavasti. Tänään jommalla kummalla teistä on mahdollisuus voittaa pääpalkinto. Aplodit Kokki Pinkille ja Kokki Tulikukalle. Paras voittakoon. Kilpailijat kumarsivat. Heillä oli kokintakit päällä. Tuomarit ohjeistivat.

-Saatte kolme tuntia aikaa valmistaa meille kolmen ruokalajin illallisen. Siis alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruokavarasto on käytössänne, samoin puutarha. Aika alkaa NYT.

Professori Pinkki oli täpinässä. Nyt on minun tilaisuuteni loistaa. Hän oli valvonut koko yön miettiessään miten päihittää vahvimman vastustajansa Tulikukan. Tämä hallitsi aasialaiset maut. Minun pitää keksiä jotain omaperäistä. Olisipa aikaa enemmän. Voisin taikoa ranskalaisen keittokirjan innoittamia herkkuja. Mutta katsotaan. Ruokavarastossa taitaa olla fondeja. Niillä ja kuohukermalla saan aikaiseksi vaikka mitä.

Pinkki veti henkeä ja syöksyi ruokakomeroon. Hän lastasi koriinsa kasvis- ja lihalientä, kuivattuja yrttejä ja paljon proteiineja. Alkuruuaksi kampasimpukoita, pääruuaksi krokotiilipihvejä perunamuhennoksen ja ratatouillen kera, jälkiruuaksi timjamilla maustettua paahtovanukasta. Maut ratkaisevat. Hän vilkaisi, mitä Tulikukan korissa oli. Kookosmaitoa, sitruunaruohoa, limetinlehtiä, jättirapuja. Paras voittakoon.

Kisa kävi kuumana. Leikistä pudonneet kilpailijat kannustivat parvelta tasapuolisesti molempia. Hyvä Pinkki, pinnistä. Hyvä Tulikukka, tuoksut tulevat jo tänne ylös asti.

-Viimeinen puoli tuntia. Vauhtia kilpailijat.

Tuomarit kiertelivät maistelemassa, mitä tuoksuvat kattilat sisälsivät.

-Pinkki, onko krokotiili sinulle tuttu raaka-aine?

-Ei sinne päinkään, kokkaan sitä ensimmäistä kertaa. Päätin ottaa riskin.

-Rohkea veto. Toivottavasti tiedät mitä teet.

Pahinta tilanteessa oli, että Pinkki ei tiennyt, kuinka kauan pihvejä piti paistaa. Kaikki muu oli hallinnassa. Hän oli loihtinut kastikkeeseen makua sekä fondien että portviinin avulla. Kaikkea piti maistella, viiniäkin.

Professoria huimasi. Otinkohan liian ison paukun. Nyt pitää paistaa pihvit, sillä kello käy.

-Kilpailijat, viimeinen minuutti. Nyt kaikki lautasille ja sitten kädet ylös.

Molemmat kilpailijat saivat annokset valmiiksi. Ne olivat kuvankauniit. Tulikukan tarjottimella oli taidokkaasti leikattuja vihanneksia sulassa sovussa puutarhan yrttien kanssa. Tuomarit maistelivat hänen annoksiaan ensin.

-Esittele mitä olet kokannut.

-Laitoin alkuruuaksi Tom Kha Kai kookosmaitokanakeittoa. Mutta en ihan tavallista. Maustoin sen villiyrteillä ja koristelin kukilla.

-Näyttää herkulliselta.

-Pääruuaksi valmistin höyrytettyjä dim sumeja. Nämä ovat mietoja mutta taatusti herkullisia. Tarjoan niiden kanssa tulista jättirapusalaattia uppopaistettujen chilien kera. Jälkiruuaksi saatte omatekoista kookosjäätelöä. Maustoin sen Kokki Pinkiltä saamallani kuusenkerkkähillolla.

-Maistetaan, voit mennä ruokavarastoon odottelemaan.

-Kokki Pinkki, mitä tarjoat meille?

Tuomarit odottivat suut makeina seuraavia annoksia.

-Paistoin kampasimpukoita valkosipulivoissa vain puoli minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoan niiden kanssa hernepyrettä ja marinoituja kirsikkatomaatteja. Pääruuaksi saatte krokotiilipihvejä ja peruna-valkosipulimuhennosta ruohosipulisilpun kera sekä ranskalaisen keittokirjan ohjeen mukaan tehtyä ratatouillea. Jälkiruuaksi hyydytin pannacottaa, mutta olisin tarvinnut pari minuuttia lisää. Se jäi vähän löysäksi.

-Kiitos, maistelemme. Annoksesi on kekseliäs, mutta näemme heti, siinä on vähän puutteita.

Pinkkiä jännitti. Pahus, olisipa minulla ollut enemmän aikaa. Tulikukan kokkaus näytti onnistuneen täydellisesti. Mutta niin kuin tuomarit sanoivat, maku ratkaisee.

-Hyvät kilpailijat, hyvä yleisö. Tämän vuoden Master Chef kilpailu on ratkennut. Kisa oli jännittävä. Me tuomarit pohdimme pitkään, kumpi illallinen oli enemmän mieleemme. Kriteerinä oli, kumman annoksen haluaisimme syödä uudelleen. Kokki Pinkillä maut olivat kohdallaan, mutta krokotiili oli sitkeää ja paahtovanukas olisi saanut hyytyä pitempään. Jos nämä asiat olisivat menneet nappiin, hän olisi ilman muuta voittaja. Mutta nyt, Tulikukka sinun illallisesi oli paras ikinä. Kuusenkerkkäjäätelösi oli mahtavaa. Sinä olet tämän vuoden Master Chef tittelin voittaja.

Studio raikui. Värivalot vilkkuivat ja katosta sateli serpentiinejä. Professori Pinkki oli pettynyt. Tulihan hän toiseksi, mutta se ei ollut mitään. Kyllä Tähti nyt pettyy. Minun pitää palata taas yliopistolle ja jatkaa opetusta. No, voinhan kirjoitella vapaa-aikoina keittokirjaa. Nyt tuntui, ettei silläkään ollut niin väliä. Sitten hän lohduttautui. Kaikkeni annoin. Paras voitti. Niin se vain oli.

Tarina jatkuu – luku 42

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.