kesävirikkeitä

ti 9.6.2020

ETÄOPISKELIJA MÖKILLÄ

Ilmoittauduin jo varhain keväällä Hämeen kesäyliopiston kirjoittajakurssille.

Romaanin kirjoittamisen kesäkoulu
Kurssilla tutustutaan romaanin kirjoittamiseen, sen kaikkiin mahdollisuuksiin. Kurssilla käsitellään erilaisia kerrontaratkaisuja ja romaanin rakennetta aina näkökulmasta ja henkilökuvauksesta dialogiin. Jos oma romaani on vielä ajatuksena mielessä, kurssilla se konkretisoituu ja kirjoittaminen pääsee hyvään vauhtiin!

Kurssipaikka oli HAMK, mutta koronan vuoksi se toteutettiin etänä. Alustana oli Abode Connect. Sain sen linkkiä klikkaamalla auki, mutta ongelmana oli, että mikrofoni ei toiminut testitilanteessa. Tukihenkilö Miika teki töitä, ennen kuin hän sai sen pelittämään. Kamerakaan ei toiminut, mutta siitä en ollut pahoillani.

Opettajamme Taija Tuominen on erinomaisen kannustava. Olemme nyt kahden päivän aikana tehneet pieniä harjoitustekstejä, joita kaikki halukkaat saavat lukea ääneen. Chatti toimii ohessa. Taija kertoo päivien mittaan teoriaa ja esittelee kirjoja, joista kirjoittajille on hyötyä. Parasta kaikesta, saamme kaikki puolen tunnin henkilökohtaisen opastuksen.

Opetustahti on tiivis. Istun tämän viikon klo 9:30 – 15:30 tietokoneen ääressä kuulokkeet korvilla. Meillä on tunnin ruokatauko ja kaksi 15 minuutin kahvitaukoa. Mökillä olossa on puolensa. Ehdin käydä tunnin tauon aikana sauvakävelyllä. Syödä voi tietokoneen äärellä, kun muistaa pitää mikrofonin kiinni.

Tälle kesäkuun toiselle viikolle säätiedotus lupaa hellettä. Viikonloppu ja alkuviikko ovat olleet sateisia. Ei siis ole harmittanut istua tietokoneen ääressä.

LAATIKKOVILJELMIÄ

Saimme viikonloppuna istutukset alulle. Laura siirsi liljapenkin. Istutimme kesäkeittiön edustalle pensaskrasseja. Laatikkoviljelmiin tuli tänä kesänä Miikan esikasvattamia lehtikaaleja ja thaibasilikaa. Samettikukat, valkosipulinversot, rucola ja korianteri täydentävät viljelmät.

KUVAKERTOMUKSIA

Olen kirjoitellut Sanataidetta -osioon kuvakertomuksia jo runsaan vuoden ajan. Jos joku kiinnostuu, kannattaa aloittaa tarinasta yksi

Helmi ja Toivo sekä Kuningatar Ellinoora

Jokaisen luvun lopussa on linkki seuraavaan.

ke 10.6.2020

Kolmas kurssipäivä on meneillään. Tänään olemme kirjoittaneet erilaisia listauksia. Aamupäivän harjoitustehtävän aiheena oli kirjoittaa joku niistä auki. Minä kirjoitin hyvästä elämästä. Opettajan mukaan se toimii kolumnina. Näin se meni.

Hyvä elämä
Facebookissa pyörii näin korona-aikana erilaisia haasteita. Oli elävä taide haaste, oli mustavalkokuva haaste ilman ihmisiä ja selityksiä. Nyt meneillään on hyvä elämä haaste. Aihe ei ole niin helppo kuin miltä se kuulostaa. Hyvä elämä? Se tarkoittaa ensinnäkin, että perusasiat ovat kunnossa. Ruoka, juoma, terveys, lepo, uni, ihmissuhteet. Entä bonukset? Minun hyvään elämääni kuuluvat harrastukset. Opiskelen, kirjoitan, maalaan, käyn taidenäyttelyissä, elokuvissa, teatterissa, ravintolalounailla, kuntosalilla, uimassa. Matkustan. Mutta nyt, kun kaikki pysähtyi, olen joutunut etsimään vaihtoehtoja. Elokuvia voi katsoa kotona ja taidenäyttelyjä verkossa. Ihmissuhteita voi hoitaa vaikkapa videopuhelujen avulla. Vietimme nuorimman lapsenlapseni Ulpun kaksivuotispäiviä etänä. Tyttö vilkutti rimpsumekko yllään ja söi hyvällä halulla kakkua. Me muut kuvittelimme, miltä se olisi maistunut.

Korona-aika opetti, ettei mikään ole itsestään selvää. Se opetti nauttimaan uudella tavalla läheisten tapaamisesta. Mikä autuus on istuutua hyvään kahvilaan tai ravintolaan ja odottaa pöytiin tarjoilua. Mikä onni onkaan päästä taas oikeisiin taidenäyttelyihin ja oikeisiin elokuviin. Matkoista voi toistaiseksi vain haaveilla. Korona-aika on opettanut myös uusia atk-taitoja. En vielä muutama kuukausi aikaisemmin osannut kuvitella, että istun mökillä tietokoneen äärellä kuulokkeet päässä ja seuraan etäopetusta.

la 13.6.2020

Kirjoituskurssi on tällä erää ohi, mutta ei tämä tähän jää. Olen innosta piukea jatkamaan.

Seuraava mahdollisuus on Pentinkulman päivillä heinä-elokuun vaihteessa. Olen ilmoittautunut kahdelle kurssille ja onnistuin varaamaan majoituksenkin. Raportti seuraa aikanaan.

Sain henkilökohtaisen palautteen tekstistäni opettaja Taija Tuomiselta. Se oli ihanan positiivinen ja kannustava. Hänen mukaansa jokaisella kirjoittajalla pitäisi olla luottolukija. Joku joka jaksaa ja suhtautuu tekstiin kriittisesti. Sellainen on nyt haussa. Yksi on kiikarissa. Anna-tytär on lukenut muutaman tarinan ja olen saanut häneltä hyviä kommentteja lukijan näkökulmasta. Pitkiä juttuja hänellä ei kuitenkaan ole koskaan aikaa lukea. Saa ilmoittautua! Dekkarin käsikirjoitus kaipaa kovasti kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.