omaishoitajan lomaviikko

su 2.5.2021

”Kukapa ei olisi täysin onnellinen,
jos hänellä on vapautta,
kukkia, kirjoja ja kuutamoa?”
– Oscar Wilde

Uskomatonta, että olen nykyään kaupungin (tai siis Jussin) palveluksessa omaishoitajana. Vapaapäiviä kertyy kolme kuukaudessa. Aloitin helmikuussa, joten jo nyt käytössä on yhdeksän päivää. Sovimme Annan ja palveluohjaajan kanssa, että Jussi voi viettää tasaisin välein laatuaikaa Helsingissä . Aloitamme viikosta. Pakkasin miehelle survival-laukun ja lupasin soittaa joka päivä.

Olen suunnitellut itselleni kunto-ohjelmaa. Venytyksiä ja reippaasti lenkille joka aamu. Sen jälkeen huoletonta joutilaisuutta. Kevyttä kokkausta niin, että voin lämmittää valmiita ruokia tarpeen mukaan. Ei siivousta, mutta pyykinpesua riittää, sillä mökillä talven yli olleet lakanat ja pyyhkeet kaipaavat raikastusta. Suunnitteilla on taideprojekteja, kun voin levittäytyä keittiön tilavan pöydän ääreen.

ma 3.5.2021

Mitä omaishoitaja tekee ensimmäisenä lomapäivänä? No, siivoaa ja pesee pyykkiä.

UNICEFNUKET TUULETTUMASSA

Tuuletin kodin perusteellisesti ja pesin makuuhuoneen. Olin niin reipas, että kiipesin talousjakkaralle ja vein mollamaijat hyllyn päältä parvekkeelle tuulettumaan. Olivat ehtineet pölyyntyä aika pahasti.

TULOKKAAT

Nyt seuraan pääsee kaksi uutta nukkea. Tai oikeasti Annan vanhaa. Hän toi ne vierihoitoon tänne Hämeenlinnaan.

KIMONOAIHE JATKUU NYT TEMPERAVÄREILLÄ

Aloitin lupaukseni mukaan maalaushommat. Kävin työhuoneella ja toin pigmentit ja pellavaöljyn kotiin. Nyt ensimmäinen temperatyö on aloitettu. Minulla on viikko aikaa valmistaa maalaukset seuraavaan näyttelyyn. Olen innosta piukea.

HERKKUANNOS YHDELLE

Mitä yksin elävä syö lounaaksi? Hän herkuttelee. Blinitaikinaa jäi muutaman letun verran edelliseltä päivältä. Paistoin siis itselleni herkkuletun. Illalla herkistelin Netflixin äärellä. Anna, a lopussa kiehtoi. Minulle on tulossa tunnelmallinen viikko.

ti 4.5.2021

Toinen lomapäivä. Kävin Aulangontiellä tutulla kampaajalla. Siitä tuli hyvä mieli.

HELEÄN SINISIÄ SCILLOJA

Varasin aikaa ja kiertelin Hätilässa katselemassa tuttuja kulmia. Ruutikellarinmäen talojen pihoissa oli kevät. Scillat ja krookukset kukkivat väriläikkinä vanhojen omakotitalojen pihoilla.

VALKOVUOKKOJA

Myös valkovuokot olivat heränneet. Kevät etenee nyt vauhdilla, paitsi että loppuviikoksi on luvassa pakkasöitä ja päivisin sadetta.

PAKASTEPIZZAA TELEVISION ÄÄRESSÄ, NAM

Mitä lomalainen syö iltapalaksi? Hain kaupasta pakastepizzan, josta riittää herkkua parille seuraavallekin illalle.

ke 5.5.2021

Kolmas lomapäivä ja Lauran syntymäpäivä. Lähetin WhatsApp -viestissä onnittelut. Sain paluupostissa kuvan Ulpusta syntymäpäivämekossa ja puputossuissa.

ULPU 3v

Päivä alkoi reippaasti. Poljin jo ennen aamuyhdeksää kuntopyörää Tasapainoklinikalla. Poikkesin paluumatkalla Lidl’ssä.

VALMISRUOKAA

Mitä lomalainen kokkaa lounaaksi? Valmisannoksia tietenkin. Ostin testimielessä erilaisia pakkauksia. Ostin myös uusia siveltimiä, tarjouksessa olevia maalauspohjia ja tietenkin tulppaaneja silmän iloksi. Toivon edistyväni tänään maalaushommissa. Olen saanut aikaiseksi kolme keskeneräistä työtä.

to 6.5.2021

Neljäs lomapäivä. Tänään on ollut maalauspäivä. Ulkona oli niin koleaa, että tyydyin minilenkkiin. Jatkoin aloittamiani maalauksiani.

KOLME LOMAPÄIVÄÄ – KOLME TEMPERAMAALAUSTA!

Neitoset ovat nyt valmiit. Koska maalaan temperalla, varon ylityöstämästä niitä. On nimittäin kokemusta, että värit on helppo saada sameiksi. Maalaaminen vie ajantajun. Siksi lomapäivät ovat siihen omiaan. Havahduin vasta illan edellä, että voisi syödäkin jotain. Onneksi kaapista löytyi valmispakkauksia.

Olemme soitelleet Jussin kanssa joka päivä. Hän on nukkunut vieraassa paikassa huonosti, mutta pärjännyt muuten hyvin. Terttu ja Immo kävivät tänään Jussia tervehtimässä. Mukava, kun ystävät muistavat.

pe 7.5.2021

Viides lomapäivä. Maalausurakka on loppusuoralla. Viimeistelin ensimmäiset maalaukset ja maalasin vielä neljännen. Voisin jatkaa tätä iloa joka päivä, mutta elämän realiteetit tulevat huomenna vastaan. En voi keskittyä, jos välineet pitää kerätä kesken kaiken pois.

TANSSIJATAR

Ulkona sataa silkkaa vettä. Ei sentään räntää. Kävin pikaisesti kaupassa, mutta pitkä lenkki jäi tänäänkin tekemättä. Lohduttauduin ajatuksella, kun säät lämpenevät, minua ei pidättele mikään. Ulkoilun pitää olla ilo.

Anna soitti aamulla. Miska oli nuhainen ja halusi jäädä kotiin. Jussista on oikeasti hyötyä, sillä Anna pääsi töihin, kun kotona oli lapsenvahti.

la 8.5.2021

Kuudes ja viimeinen lomapäivä. Anna, Jussi ja pikkupojat tulevat iltapäivällä. Ehdin sitä ennen päivystämään Galleria Paperihuoneelle. Uusi galleriatyöntekijämme Semi on aloittanut homman virallisesti. Hänellä on joka toinen lauantai vapaa, joten me pajalaiset jaamme silloin vuorot. Iloinen uutinen on, että galleria on jälleen avoinna tiistaistaista lauantaihin.

Elämä on palautumassa ennalleen, kun Helsingin Sanomat tipahti postiluukusta lähes viikon tauon jälkeen. Käänsin sen tilapäisesti Jussin iloksi Helsinkiin.

Mietin, mitä olen saanut lomaviikolla aikaiseksi. Tavoitteena oli lenkkeillä ja lepäillä, maalata ja pyörittää konessa mökin lakanat ja pyyhkeet. Kaikkea tätä olen tehnytkin, mutta ulkoilu on jäänyt vähiin koleiden ja sateisten päivien aikana. Aamulla herätessäni ulkona satoi räntää. Tuntuu uskomattomalta, että ensi viikolla Hämeeseen on luvassa helleaalto.

Päivitin sivuilleni kuvat maalauksista otsikolla Temperamaalausneitoja.

Kirjoittelin myös omaksi ilokseni pienen tarinan otsikolla Puolialastomat viidakossa.

Lomaviikko on ollut tarpeen. Nautin eniten kiireettömistä päivistä. Vaihdoin sujuvasti projektista toiseen. Keittiössä oli maalaustarvikkeet levällään, makuuhuoneessa luin Lars Keplerin turhankin jännittävän Pelimiehen, työhuoneessa naputin tietokonetta, olohuoneessa katselin silmät kyynelissä Anna-sarjaa ja kylpyhuoneessa pesukone pyöri omia aikojaan. Kuivatin pyykit parvekkeella raikkaiksi.

Seuraava loma on tiedossa kesäkuun puolessa välissä. Olen ilmoittautunut kirjoittajakurssille Ahlmanin opistoon Tampereelle. Jännitän ja toivon, että se toteutuu livenä. Jos ei, istun viikon tietokoneen äärellä mökillä. Annalla on lomaviikko, joten pystyn keskittymään rauhassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.