juonen koukut

FILMINAUHA INSPIRAATIOKUVANA
FILMINAUHA INSPIRAATIOKUVANA

14-18.6.2021 Ahlmanin opistossa Tampereella

Omaishoitajan toinen vapaa viikko toteutui lähiopetuksena. Jännitin viimeiseen asti, onnistuuko. Anna sai sovittua lomaviikon ja lupasi hoitaa pappaa mökillä. Ajelimme maanantaina lounasaikaan koko porukalla Tampereelle. Kapusta-ravintola tarjosi lihamureketta, pinaattilettuja ja marjakiisseliä. Saattojoukot lähtivät kylläisinä paluumatkalle.

Kirjoittajaryhmäni kokoontui opettaja Laura Paloheimon johdolla F-rakennukseen. Kurssilaisia on yksitoista, joista kymmenen naisia. Siis normaali jakauma. Aloitimme esittelykierroksella ja jatkoimme lyhyen teoriajakson ja kirjoitusharjoituksen jälkeen esittelemällä tarinan, jota kirjoitamme kurssin aikana. Jokaiselle on luvassa henkilökohtainen keskustelutuokio opettajan kanssa. Alku vaikutti lupaavalta.

PIHAPIIRISSÄ ON IHASTUTTAVA PUUTARHA
PIHAPIIRISSÄ ON IHASTUTTAVA PUUTARHA

Ahlmanin kartano on tuttu vuosien varrelta. Olen ollut täällä maalaamassa ja kirjoittamassa. Tällä viikolla meneillään on kaksi muuta kirjoituskurssia ja yksi maalauskurssi. Opettajat ovat tuttuja, mutta oman ryhmäni kirjoittajat uusia.

SINISARJA

Tiistaina pihapuut taipuivat kaksinkerroin myrskytuulessa. Luokassa oli tyyntä. Seuraavien päivien teemoina on käsikirjoituksen alku, keskiosa ja loppu. Siis näytökset yksi, kaksi ja kolme. Teimme kirjoitusharjoituksia ja havainnollisen kartan tarinoidemme juonen kulusta. Käytössä oli suuria papereita ja värikkäitä posterlappuja.

Iltaruokailun jälkeen minulla oli kahdenkeskinen tapaaminen Lauran kanssa. Hän antoi hyviä vinkkejä, miten tarinaan saa draamaa.

ONNENKORTTI

Kun tuli puhe ennusmerkeistä, Laura otti esiin tarotpakan ja sain nostaa onnenkortin. Se oli lanttien kolmonen Toiminta. Nyt siis toimeen!

Keskiviikkoaherrus tuntui pitkältä. Aloitimme päivän reippaalla venyttelytuokiolla. Teimme ahkerasti kirjoitusharjoituksia ja suunnittelimme värikkäiden lappusten avulla kertomustemme toista näytöstä.

SUUNNITTELUKARTTA JA INSPIRAATIOKUVA

Opettajan ohjeet antoivat kirjoitusintoa. Rakentelin tarinaani uusin silmin. Vaihdoin kappaleiden järjestystä ja lisäsin kuvauksia. Tuntui, kuin kokoaisin palapeliä ja yrittäisin löytää sopivia linkkejä osasten välille.

JUONEN KOUKKUJA KIRJOITTAJARYHMÄMME

Päivän aherrus päättyi ulkona. Vaelsimme perinnepuutarhassa ja istuimme hetken meditoimassa. Tästä on hyvä jatkaa.

KORTIT JOHDATTIVAT MYSTIIKAN MAAILMAAN

Torstaina oli viimeinen täysi kurssipäivä. Piirsimme kolmannen näytöksen kartan ja teimme taas lukuisia harjoitustehtäviä. Käsittelimme tunteita, ristiriitoja ja arkkityyppejä.

KESÄISIÄ INSPIRAATIOKUVIA

Inspriraatiokuvat toimivat. Pääsin herkistelemään piknik-kuvien kautta kesäkeittiön iloihin.

IHANA OPETTAJAMME LAURA PALOHEIMO

Kurssi loppui aivan liian pian. Yhtäkkiä oli perjantai ja opiskeluaikaa vain aamupäivä. Olimme esitelleet ensimmäisenä kurssipäivänä tarinoidemme juonen käänteet. Nyt oli vuorossa toinen kierros. Kaikkien tarinat olivat selkiytyneet.

KIEHTOVA INSPIRAATIOKUVA TEEMASTA SISÄINEN LAPSI

Ehdimme tehdä vielä ennen lounasta kuvakorttien innoittamina kirjoitusharjoituksen. Sen jälkeen vuorossa oli haikeat hyvästit.

ANNA, POJAT JA JUSSI TULIVAT LOUNAALLE

Olen aikaisemmilla kursseilla saanut palautetta tekstinäytteiden perusteella. Tämä oli ensimmäinen kokonaisvaltainen oppijakso, jossa paneuduttiin rakenteeseen ja juonen käänteisiin. Tavoite oli saada lukija koukkuun. Toivottavasti onnistun siinä vielä joskus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.