järkytyksiä

su 17.10.2021

MYRSKYTUNNELMISSA

Jussi putosi eilen sairaalan sängystä. Hoitajat löysivät hänet aamulla lattialta. Päässä oli kuhmu ja silmäkulmaa aristi. Hän oli kuitenkin tajuissaan. Puolen päivän aikaan kunto romahti ja hoitajat lähettivät hänet ambulanssilla Hämeenlinnan keskussairaalaan päivystykseen. Lääkäri soitti, että aivokuvassa näkyy verenpurkaus.

Jussi lähetettiin ambulanssilla Tampereen yliopistolliseen sairaalaan neurokirurgian osastolle, samalle josta lähdimme runsas viikko sitten. Anestesialääkäri lähti mukaan. Odotin illalla sydän kylmänä tietoa. Lääkäri soitti, mies oli leikattu ja verihyytymä oli poistettu. Hän oli teholla heräämössä. Tänään pitäisi tulla lisää tietoa. Olin jo ehtinyt tottua ajatukseen, että mies pääsee tuota pikaa kotiin. Se ei näytä todennäköiselta.

POUTAPILVIÄ

Olimme perheen kanssa mökillä, kun kaikki tämä tapahtui.

SYYSMAISEMA

Ulkona tuuli ja oli hyytävän kylmä. Viikonlopun tavoitteena on saada mökki talvikuntoon.

Soitin aamupäivällä lääkärikierron jälkeen teho-osastolle. Jussin vointi oli kohentunut ja hoitaja lupasi lähettää hänet iltapäivällä neurokirurgian vuodeosastolle 6A. Kysyin, kauanko miestä siellä pidetään, mutta se jää nähtäväksi. Voi olla, että matkustan huomenna junalla Tampereelle.

Hoitaja vei Jussille puhelimen. Kuuntelimme Annan kanssa kaiuttimesta, kun römeä-ääninen vanha pappa vastasi. Emme kumpikaan tunnistaneet Jussin ääntä. Kysyimme hoitajalta, oliko mies varmasti oikea. Niin hän vakuutti. Olimme hämääntyneitä.

ma 18.10.2021

Jussi on ollut vikkelä käänteissään. Eilen hän oli vielä Tampereella, tänään takaisin Hämeenlinnassa. Hänet tuotiin magneettikuvauksen jälkeen ambulanssilla keskussairaalan neurologiselle vuodeosastolle. Puhuin miehen kanssa puhelimessa. Nyt tunnistin äänen. Hän oli kovasti sekaisin ja kertoi ajaneensa ambulanssilla ympäri Suomea. Kun kysyin leikkauksesta, hän kertoi, ettei se ollut oikea vaan näytelmä. Voihan sen niinkin tulkita. Pääsen huomenna lääkärikierron jälkeen katsomaan. Lupasin viedä hänelle puhelimen, silmälasit, partakoneen ja tuoreen wienerin. Hän taisi kaivata viimeksi mainittua eniten.

PIZZAJOUKKUE

Minun sunnuntaipäiväni oli kovasti vilkas, kun paimennettavana oli neljä reipasta nuorta miestä. Pärjäsimme oikein hyvin, kun tarjolla oli herkkuja.

MÖKKI ON NYT TALVITELOILLA

Anna, Laura, Miika ja Ulpu laittoivat mökin talvikuntoon. Se oli ylellistä. Miika otti vedet pois päältä ja veti laiturin maalle. Naiset tyhjensivät jääkaapit ja pakastimen. He toivat myös kuivatavarat minulle käyttöön. Meillä riittää koko talveksi tortilloja, spagettia ja papuja. Olen pyörittänyt mökin lakanoita jo kolme koneellista. Urakkaa riittää huomisellekin.

Anna vei pojat illalla kotiin. Hänellä ei ole lomaa. Onneksi pojilla on tiedossa mieleinen tramppaleiri. Miika haki Otson ja Visan vasta tänään. He jatkoivat matkaa toiseen mummolaan Laviaan. Pojat viihtyivät niin hyvin, että lupasivat tulla pian uudelleen mummin luo yökylään.

ti 19.10.2021

Nyt näyttää jo paremmalta. Jussi on osastolla hoitajien valvovien silmien alla. Hän oli sisäistänyt, ettei yksin saa lähteä mihinkään. Hän oli huomattavasti paremmassa kunnossa, kuin kuvittelin.

TAPASIMME PÄIVÄKAHVIEN MERKEISSÄ

Käveli hoitajien kanssa rollaattorilla päivähuoneeseen. Istuin pari tuntia hänen seuranaan. Siellä sai itse keittää kahvia ja viineri maistui. Se oli erinomaisen hyvä merkki.

KÄVELYTIE VISAMÄKEEN KULKEE VANAJAVEDEN RANNASSA

Säät ovat jo kovasti syksyiset. Kävelin eilen Visamäkeen sateentihkussa. Kirjoittajapajamme jatkuu mukavissa merkeissä. Tänään olin kuntosalilla ja perjantaina menen kampaajalle, Elämä jatkuu.

to 21.10.2021

Hetken Jussin tilanne näytti oikein hyvältä. Istuin eilen hänen kanssaan päivähuoneessa ja keittelin kahvit. Miikan perhe tuli lasten kanssa katsomaan pappaa. Olimme jo lähdössä, kun hoitaja tuli kertomaan, että Taysista oli soitettu. Jussi on sairaalabakteerin MRSAn kantaja. Hänet siirrettiin illalla yhden hengen huoneeseen karanteeniin. Terveet vierailijat saavat edelleen käydä katsomassa.

MINÄKIN OLEN LÄÄKEKUURILLA

Hermostuin, sillä minä en ole terve. Viikko sitten olkavarresta leikattiin luomi, joka on nyt tulehtunut. Toivon todellakin, ettei sairaalabakteeri ole tarttunut. Kävin päivällä lääkärissä. Hän otti tulehdusnäytteen ja määräsi kymmenen päivän vahvan antibioottikuurin. Kun oikea kätenikin kipuilee ja järkytyksiä on riittänyt lähes joka päivälle, tunnen olevani potilas minäkin.

Jussin Esko veli ja Arja tulivat tänään käymään. Lähetin heidät sairaalaan ja lupasin mennä itse vasta, kun antibiootit tehoavat. Elämä on vaarallista.

pe 22.10.2021

Kävin tänään näyttämässä kipeää kättäni lääkärille. Hän totesi, että siinä on jännetuppitulehdus. Sain kaksi kortisonipiikkiä ja vahvaa Buranaa. Iltapäivällä tuntui, että liitelen, kun olin nauttinut kaikki tropit.

TAAS TERVEYSKESKUKSESSA, SADENÄKYMÄ VANAJAVEDELLE

Jussia viedään sairaalasta toiseen. Huomenna on taas siirtopäivä. Vaikka yritin puhua Ilveskodin puolesta, se ei tehonnut, sillä paikkoja ei ole. Niinpä Jussi palautetaan terveyskeskuksen sairaalaan. Siis siihen samaan, jossa hän putosi sängystä. Toivottavasti tästä ei tule pysyvää kierrettä.

Arja ja Esko kävivät tänäänkin vieraisilla ja kertoivat, että potilas voi paremmin kuin eilen. Fysioterapeutit olivat käyneet jumppauttamassa. Kävelyharjoitukset ovat nyt jäissä, sillä potilas ei pääse poistumaan karanteenihuoneestaan.

la 23.10.2021

Ympyrä sulkeutui. Jussi on taas Vanajaveden sairaalan vuodeosastolla eristyksessä. Puolen tunnin vierailut ovat onneksi sallittuja. Anna ajeli kesärenkailla Helsingistä Hämeenlinnaan räntäsateessa. Kävimme yhdessä katsomassa Jussia viineripussin kanssa. Hän kuulosti omalta itseltään, mutta valitti tekemisen puutetta ja oli valmis palaamaan kotiin. Sanoin, että sitä minäkin toivon, kunhan hän pärjää kävelyn kanssa. Ehkä olemme maanantaina viisaampia.

su 24.10.2021

Jääkelit ovat saapuneet. Yöllä oli pakkasta ja lätäköt riitteessä vielä aamupäivällä, kun kävin lenkillä.

OLISIPA OLLUT KUMISAAPPAAT

Sain tänään sairaalassa erikoiskohtelua. Ohjeet sanovat, että vierailuaika on vain puoli tuntia. Jussi on eristyksessä omassa huoneessa kahden oven takana. Ystävällinen hoitaja tuli kuiskaamaan, että voin hänen luvallaan olla vähän pitempään. Ymmärsin olla kiitollinen. Jussi voi hyvin, mutta pääsee liikkumaan vain lyhyen matkan vessaan rollaattorin ja hoitajan avulla. Surullista.

There is one comment

  1. Terttu ja Immo

    No voihan… onpa teillä siellä nyt syysharmaita päiviä! Hyvä että Jussi pääsi Tampereelle hoitoon. Oli jo virkeän oloinen silloin kun Kävimme. Pidämme nyt peukkuja täällä pystyssä ja toivomme hänelle kaikkea hyvää. Uskomme että kohta on kotona, kun nyt ensin toipuu kaatumisesta ja kuntoutus pääsee kunnolla alkuun. Paljon terveisiä hänelle ja voimia teille kaikille!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.