saan viikon kuluttua avaimet uuteen kotiin

ke 25.5.2022

Hehkutin Annalle aamulla puhelimessa, että koti on kohta paketoitu. Hyllyt, kaapit ja laatikot ovat ihanan tyhjät. Kiertelen sujuvasti muuttolaatikoiden lomassa. Olin jopa niin reipas, että kävin ulkona tamppaamassa matot. Odotan kiinteistövälittäjä Riitalta linkkiä myynti-ilmoitukseen. Sen jälkeen levitän ilosanomaa sosiaalisessa mediassa.

KEVÄÄN VIHERRYSTÄ YSTÄVYYDEN PUISTOSSA

Auringonpaiste on hellinyt tämän viikon. Olen lenkkeillyt ja istunut iltapäivän paahteessa parvekkeella. Tämä ihanuus on pian ohi, sillä jo huomiseksi on luvassa sadetta ja viilenevää.

Luin haikeana kevään päivitykset. Elämä on muuttunut turhan nopeasti. Tarinan voi lukea otsikolla Hämärän rajamailla.

Olen päässyt nousemaan syvimmästä ahdistuksesta auringonsäteiden myötä. Huoli Jussin hyvinvoinnista on edelleen suuri. Visarannassa hoitajat vaihtuvat jatkuvasti. Yritän kysellä heiltä huonolla menestyksellä miehen kuulumisia. Uusi omahoitaja on nimetty, mutta en ole vielä onnistunut tapaamaan häntä. Käyn noin kolme kertaa viikossa, mutta Jussi ei enää paljon puhele. Vein hänet tänään pyörätuolilla terassille. Raikas ja leppeä suvituuli helli meitä, kun tarjoilin Jussille vahvistavaa suklaajuomaa. Sain hymyn irtoamaan, kun lupasin tuoda juhannuksena kuohuviiniä.

KESÄVARPAAT – TELEVISIOSSA PYÖRII LEMPIOHJELMANI ALASTOMAT SELVIYTYJÄT

Hemmottelin itseäni iltapäivänä jalkahoidolla. Kelpaa nyt kävellä sandaaleilla.

to 26.5.2022

Valvoin aamuyön tunteina levottomana. Lähestyvä muutto saa minut käymään ylikierroksilla. Pohdin, mitä saan irti Kynäilijät-ryhmän kesäaiheesta erikoisasiantuntija. Teksti pyöri päässä ja aamulla se oli valmis puhtaaksi kirjoitettavaksi.

Mama Maddalena huokaisi. Ulkona satoi ja hänen selkäänsä särki. Vanheneminen oli yhtä tuskaa. Pörrö-kissa käänsi sohvannurkassa kylkeä. Mama sekoitti tarotpakan ja nosti onnenkortin. Kuvassa hymyili Narri. Mamaa hymyilytti.

Kevään jumala Dionysos edustaa luovuutta. Narri on kosmisessa yhteydessä pitkän napanuoran välityksellä. Se on kietoutunut hänen ympärilleen neljä kertaa. Narri kehottaa olemaan valmis uuteen alkuun.

Uusi alku, miten kiehtova ajatus.

Mama Maddalena on alter egoni. Hän suhtautuu elämään huumorin pilke silmäkulmassa ja ratkoo kiperätkin ongelmat iän mukana tuomalla viisaudella. Hän on oman elämänsä erikoisasiantuntija.

Tutustuin käsitteeseen työvuosina televisiossa. Toimittajat olivat itse kukin ainakin omasta mielestään erikoisasiantuntijoita. Juhani Mäkelä pakinoi A-studiossa erikoisasiantuntija nimikkeellä. Seuraan kiinnostuneena Jahti-tietovisaa, jossa herrat Arkisto, Tarkka ja Besserwisser tyrmäävät kilpailijat tiedoillaan. He ovat hurmaavan ilkeitä. Suosikkini on Tarkka, jolla on pistävät silmät ja terävä kieli.

Luontoiltojen erikoisasiantuntijat olivat lempeitä. He suhtautuivat katselijoiden kysymyksiin hartaudella. Ohjelman juontaja toimittaja Veikko Neuvonen oli heistä tietävin. Olin kuvaussihteeriurani alkuvuosina Veikon kanssa keikalla Ahvenanmaalla. Jouduimme puhumaan ruotsia, sillä kuvausryhmä oli ummikko. Veikolta se sujui erinomaisesti. Minä yritin parhaani mukaan pitää kirjaa kuvatuista otoksista. Siis ruotsiksi. Kotona selvitin sanakirjan avulla, mikä lintu lauloi. Google kääntäjää ei ollut vielä keksitty.

Olen aina ihaillut ihmisiä, joilla on monipuolisia kykyjä. Tove Jansson oli sekä taitava kirjailija että taidemaalari. Rosa Liksom on kertonut, että hän kirjoittaa aamupäivisin ja maalaa iltapäivisin. Pyrin samaan nyt kun työvuodet ovat takana, lapset aikuisia ja mies turvasäilössä hoivakodissa. En tiedä vielä, mikä minusta tulee isona. Tiedän kokemuksesta, että kirjoittaminen jäsentää elämää ja taiteen tekeminen antaa uskoa vireään ikääntymiseen.

AAMU OLI TYYNI JA TASAISEN HARMAA

Sauvakävelin jo aamukahdeksalta sateentihkussa linnanpuistossa. Luonto oli heleän vihreä ja kevät tuoksui märälle ruoholle. Tänään on helatorstai, mutta nuorisolla on omaa ohjelmaa. Niin minullakin, pakkaus jatkuu ja jatkuu…

NUKET PÄÄSIVÄT PARVEKKEELLE TUULETTUMAAN

Oli pakko kiipeillä keittiöjakkaran avulla tuulettamaan ja pakkaamaan hyllyjen päällä olevat aarteet. Taiteilijaystävä Liisamaria Kilpi on Unicef-mollien tekijä. Rakkaat mollat ovat kulkeneet mukana Espoosta Hämeenlinnaan.

la 28.5.2022

Koti alkaa olla paketissa. Hyvä niin. Eilinen jooga sujui jo mallikkaasti. Päivä oli sateinen, joten ulkoilu jäi vähiin. Vietän viikonlopun yksin, nuoriso ei innostunut mökkeilemään sadesäässä.

NOSTALGIAA

Tuntui haikealta purkaa somisteita. Olen koristellut työhuoneen seinän lempikuvilla. Ehkä ne löytävät paikkansa uudesta kodista?

VOIMAKORTTEJA

Kun istuin pitkän talven aikana zoom-etäopetuksessa, kortit tietokoneen takana olivat ilona.

YRITÄN YMMÄRTÄÄ, MITÄ HUONEKALUJA UUTEEN KOTIIN MAHTUU

Olen kiipeillyt tänään mittanauhan kanssa tarkistamassa kriittiset mitat. Tiedän, että sänky, ruokapöytä ja sohva mahtuvat. Toivon, että myös lasivitriinit mahtuvat. Suurin kysymysmerkki on avolokerikot, joita nykyisessä asunnossa on riittävästi.

Ensi tiistaina on jännittävä päivä, kun pääsen oikeasti katsomaan, mitä mahtuu, mitä ei. En ole pohjapiirroksen kanssa sinut, vaikka Kaizu yritti havainnollistaa osan huonekaluista oikeissa mittasuhteissa.

SADE YLLÄTTI ENNEN KUIN EHDIN JUSSIN LUO

Lähdin puolen päivän aikaan liikkeelle ja toivoin ehtiväni Visarantaan ennen sateen alkamista. En ehtinyt, mutta onneksi mukana oli sateenvarjo. Mies oli harvinaisen virkeä, söi hyvällä halulla banaanin ja joi suklaajuoman. Soitimme sisko Leenalle ja Jussi jaksoi jutella muutaman sanan.

PALUUMATKALLA TAIVAS KIRKASTUI

Olin hyvällä mielellä, kun kävelin edelleen sateessa takaisin kaupunkiin.

su 29.5.2022

AAMUNÄKYMÄ IKKUNASTA

Hieroin aamulla silmiä. Oliko näkö mennyt? Sadunomainen sumu oli vallannut maiseman. Sade oli lakannut. Enää kaksi yötä avainten saantiin. Merkkasin eilen huonekalut, jotka jäävät toistaiseksi näyttöjen takia Palokunnankunnan kadun asuntoon. Ei tätä enää voi oikein kodiksi kutsua, sillä kestokassit ja pahvilaatikot tekevät tästä lähinnä varaston.

Tuntui kuin olisin saanut lahjan, sillä päivä oli suloisen lämmin. Siirryin työsiirtolasta suosiolla iltapäiväaurinkoon parvekkeelle lukemaan kylmän siideritölkin hyvässä seurassa.

Meneillään on Pirkko Saision Passio. Se vie mennessään eikä ollenkaan haittaa, että tekstiä on runsaat 700 sivua.

SUNNUNTAILOUNAS MAISTUI

Kokkasin pitkästä aikaa itselleni kunnon sunnuntailounaan. Sulatin viime syksyn karvalaukkuja ja tein niistä maukkaan sienisalaatin. Kaveriksi keittelin muutaman pikkuperunan ja raastoin varhaiskaalia. Paistoin myös tofua ja maustoin sen soijakastikkeella, chilillä ja ketsupilla. Sen jälkeen päiväuni maittoi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.