minustako tietokirjailija?

to 27.4.2023

KUSTANNUSSOPIMUS!

Kyllä vain, lupaavalta näyttää. Olen lähettänyt huonolla menestyksellä pieniä tarinoita sattumanvaraisesti eri kustantamoille. Yllättäen Vesa Tompuri Aviador kustantamosta otti yhteyttä kuvaussihteeritaustani vuoksi. Hänen mielestään pioneeriaika Yleisradiossa on hyvä aihe. 

Kävin eilen pikaisesti Helsingissä ja allekirjoitin sopimuksen, joka on lähinnä palvelukustanne. Se tarkoittaa, että Momentum Kirjat  hoitaa kaiken, edellyttäen, että lunastan 150 pehmeäkantisen teoksen painoksen 13 euron kappalehintaan. Vesa lupasi toimia itse kustannustoimittajana, sillä hän tunsi henkilökohtaista kiinnostusta aiheeseen. Hän toivoo tarinoita, dialogia ja myös ajankuvaa. Luvassa on myös kuvaliite.

KUOHUVIINIMALJAT ANNAN KANSSA KAPPELISSA

TUORETTA PARSAA JA NIERÄÄ

Olen innosta piukea, sillä kirjan julkaiseminen on ollut toinen haaveeni Etelä-Afrikan safarin lisäksi. Unelmathan on tarkoitettu toteutettaviksi, onhan:)

pe 28.4.2023

Olen käynyt ylikierroksilla keskiviikosta lähtien. Herään aamuyöllä miettimään, miten jatkan tarinaa. Olen kirjoittanut paljon työelämämuistoja ja yritän nyt saada järjestettyä niistä kiinnostavan kokonaisuuden.

Vesa Tompuri otti minusta kuvan kustannussopimus kädessäni Liisankadulla käydessäni. Sain sen tänä aamuna sähköpostissa. Kun istuimme Annan kanssa Kappelissa, sanoin tyytyväisenä, että olin ymmärtänyt laittaa kauniin paidan ylleni. ”Joo, se näyttää olevan nurin päin”, tytär huomautti. ”Nuttu nurin, onni oikein”, nauroin, mutta jännitin, näkyykö kuvassa pesulaput. Ei onneksi.

Selasin aamulla muistiinpanojani kulttuurihistorian opiskelun ajoilta. Kirjoitin silloin faktatietoja kuvaussihteerin ammatista ja erityisesti klaffin merkityksestä. Koska kustantaja toivoo tietokirjaan ajankuvaa, huomasin keräämästäni aineistosta olevan hyötyä. Opiskelu ei mene koskaan hukkaan, mutta en silloin osannut aavistaa, että siitä on todellakin konkreettista hyötyä. Edessä on kiehtovat kuukaudet.

la 29.4.2023

LINNAN MARTAT ALTAASSA

Vappuviikonloppu on alkamassa. Linnan marttojen vesijuoksukausi uimahallissa päättyi eilen. Meillä oli nauru herkässä, kun ohjaajamme Panu kehoitti muodostamaan piirin pötkylöiden avulla. Hihkaisimme, ota kuva!

Kävelin iltapäivällä Visarantaan. Jussi oli pirteämpi kuin aikoihin. Hän oli matkoilla.

– Sinäkin Leena tulit tänne Rovaniemelle, Jussi kommentoi. Toin tuliaisiksi mangorahkaa ja makeita tummia rypäleitä. Lupasin tulla vappupäivänä kuohuviinipullon kera. Vaikka taas Rovaniemelle.

Kuvaussihteerimuistelot edistyvät. Herään aamuisin heti kuuden jälkeen jatkamaan tarinaa. Selasin vanhoja päiväkirjoja ja herkistyin. Päätin ottaa mukaan hauskoja sattumuksia työmatkoilta. Niitähän riittää.

KLAFFIKOLLAASI

Taittaja Jari Mattila otti yhteyttä ja lupasi aloittaa urakan suunnittelemalla kansikuvan. Hän pyysi ehdotuksia. Muistin, että olin herkistellyt kuvataiteen aineopinnoissa kollaasilla, joka oli omakuvani. Päivitin sen lisäämällä kuvaan klaffin. Lähetin sen sähköpostissa tarpeeksi suurella resoluutiolla ja odottelen nyt jännittyneenä vastausta. Elämästä on tullut kiihottavaa.

su 30.4.2023

Vappuaatto kotosalla. Juhlistimme eilen perheen kanssa vappuviikonloppua. Sain koko katraan vieraiksi. Kävelimme räntäsateessa keskikaupungille ja kävimme Fiftarissa lounaalla.

FIFTARISSA

Lapsille kanakorit ja hampurilaiset maistuivat. Me aikuiset nautimme kana- ja häränlihapihvit viinin ja oluen kera. Tuntui aika ylelliseltä.

KANA-ANNOKSENI OLI RUNSAS JA MAUKAS

Pääsimme vapputunnelmaan, kun söimme minun luonani munkit jälkiruuaksi ja joimme korkeista laseista kuplivaa simaa. Nuoriso lähti illalla Visarannan kautta paluumatkalle. Minä olen vapaalla ja jatkan innolla urakkaa. Olen etsinyt tietokoneelta aikaisemmin kirjoittamiani muisteluita. Hyvä kun olen kirjoittanut, sillä huomaan lukiessani unohtaneeni monta herkullista tarinaa. Onneksi minulla on kolme kuukautta aikaa saada jotain kelvollista aikaan.

VAPPUMALJA YHDELLE

Osallistun kesäkuussa Ahlmanilla viikon kirjoittajakurssille Niina Hakalahden opetuksessa. Se tulee hyvään aikaan, sillä uskon saavani Niinalta hyviä kommentteja.

ma 1.5.2023

Taisi olla ensimmäinen kerta, kun vietin vappuaaton aivan yksin. Korkkasin pikkupullollisen Proseccoa ja nautin.

SADETTA LUVASSA

Mustat pilvet kerääntyivät taivaalle, kun kävelin kauppaan. Palasin märkänä ja olin tyytyväinen, etten ollut mökillä.

VAPAUDEN KAIHO

Katselin silmät kosteina KOM teatterin upean konsertin ja muistelin nuoruuden tunnelmia. Vappu on ollut aina nostalginen, sillä tapasimme Jussin kanssa yrjönpäivänä 1970.

Jussi oli vappulounaalla päiväsalissa, kun kävelin iltapäivällä Visarantaan. Saimme kahvit ja munkit Jussin huoneeseen. Kilistimme kuohumaljat ja tarjoilin jälkiruuaksi makeita viinirypäleitä. Soitimme sisko Leenalle ja minun sisarelleni Jaanalle. Hänen miehensä Raimo kysyi Jussilta, oletko vielä hengissä. Jussi vakuutti olevansa. Kun kerroin kirjaprojektista, Jussi liikuttui. Vakuutin, että hän tulee loistamaan tekstissä hyvänä aviomiehenä ja hyvänä isänä.

Sain ilokseni illalla ystävä Raijan vappuvieraaksi. Olin säästellyt viimeistä kuohuviinipulloa. Nyt se on tuhottu, mutta kaupasta saa onneksi lisää, kun taas on aihetta juhlaan.

There are 4 comments

 1. Terttu &Immo

  Terkkuja Tehiltä! Sinä se olet ehtiväinen, väliin Afrikassa ja välillä Hesassa. Nythän se Saulikin lähti sinun rohkaisemana Afrikkaan, tiiviit on meillä suhteet sinne. Me olemme tehneet Afrikka- matkoja vain kirjallisesti Chimamanda Ngozi Adichien kanssa. Kyllä on muuten värejä ja tarkkaa silmää niissä, esim Kotiinpalaajat kirjassaan.

  Täällä on Päijänne vielä jäässä, tänään tihkuu jo kevyttä sadetta. Eilen raivasimme polkuja ja pihaa auki havuista ja muista talven roskista. Tuli jo Hei keväisempää. Sinivuokot kukkivat upeasti.
  Ehkä poikkeamme toukokuun alussa Hämeenlinnaan, kun roudaamme veli Keijolle polkupyörää, kunhan saamme nyt ensin huollettua.

  Vapputerveisiä Annalle ja koko poppoolle täältä ”jään reunalta”
  Terttu ja Immo

  Liked by 1 henkilö

  1. Jane

   Vapputervriset myös Anttolasta. Fidel herättelee aamuviideltä, seuraamme Luonterin vapautumista jäistä ja kuuntelemme kaulushaikaran huutoa. Upeita aamuhetkiä.
   Raimo jaksoi bändinsä kevätkonserttiin eilen, katsomoon, ja ajeli tänään Agassiin hakemaan munkkeja. Olemme keskenämme vapun, koleeta ja harmaata.
   Hauskaa vappua kaikille!
   Jane ja pojat

   Liked by 1 henkilö

 2. marjaleenaetula

  Hyvää vappua Anttolaan! Minä odottelen tänään nuorisoa Hämeenlinnaan ja vappupäivänä olen luvannut kilistää kuohuvat maljat Jussin kanssa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.