ruokamuistoja kesämökiltä

SYNTYMÄPÄIVÄKAKUT – tässä vegaani- ja kermaversio

mansikkakakkua ja herneenpalkoja

Rakkaimmat ruokamuistot liittyvät kesiin.  Olen syntynyt heinäkuussa.  Juhlapöydässä on ollut aina kesän ensimmäiset tuoreet mansikat.  Jussi voihkii joka vuosi, että heinäkuu on yhtä hulabaloota.  Tyttäremme Anna on heinäkuun lapsi, samoin pojanpoikamme Otso.  Heinäkuussa on Leenan päivä ja vielä hääpäivämme.  Niinpä mansikkakakkuja tulee tehtyä lähes joka viikko.  Loppukuusta siirrymme mustikkapiirakoihin.

OMATEKOISIA SUSHEJA

Kun sushit tulivat muotiin, niistä kehittyi meille uusi syntymäpäiväperinne.  Minä keitän riisin ja nuoriso pyörittelee makirullat.

KUHA WALEWSKA

Oma suosikkijuhlaruokani on kuha Walewska.  Vaikka se on isotöinen, maku korvaa vaivan.  Edellytyksenä tietenkin on, että Jussi on saanut järvestä tuoretta kuhaa.  Hän on innokas uistelija, joten meidän perheessä syödään kesäisin paljon kalaherkkuja.  Mieluiten ahvenia valkosipulin kera grillattuina tai savustettuina, haukia haukipullina.  Keitän tuoreista kaloista liemen, jota käytän keitoissa ja kalakastikkeissa.  Suosikkini on valkokastike, johon kuuluu valkoviiniä.  Yleensä kokki saa siitä oman osansa jo lieden äärellä.  Bravuuriini kuuluu myös thaikalakeitto, johon käytän matkoilta tuotua currytahnaa sekä kookosmaitoa.

SAVUKALOJA

kesäkeittiössä valmistuu grillikasviksia ja kalaa

Kesäruokailu on siinäkin mielessä mukavaa, että sään salliessa Jussi puuhailee ulkogrillin äärellä.  Mökkivieraiden kanssa teemme porukalla salaatit ja pesemme uudet perunat.  Sitten onkin aika istahtaa ison pihapöydän äärelle nauttimaan kesäkeittiön herkuista.  Yleensä siinä vierähtää melkoinen tovi.  Juhlahetkinä Jussi hakee kitaran ja lauluvihot.  Silloin kesänvietto on parhaimmillaan.

Kausiruuat kruunaavat kesän.  Odotan joka kevät parsa-aikaa.  Toukokuussa teen voimaruokaa tuoreista nokkosista.  Muutamana keväänä onnistuimme löytämään mökkimaastosta korvasieniä.  Ryöppäsin niitä keittiön ikkunat huurussa ja valmistin kerman kera herkkumuhennosta.  Uudet perunat ja silli kuuluvat juhannukseen.  Vietämme hyvän sään vallitessa ”down by the laituri” piknikretkiä omalla laiturilla.  Heinäkuussa nautimme lähiruokaa, siis marjoja, kalaa ja vihanneksia.  Minä rakastan kotimaisia herneenpalkoja.  Ehkä viehätys piilee siinä, että kausi on lyhyt.  Elokuussa Jussi laittaa rapumerrat kotirantaan.  Vietämme kerran kesässä rattoisat rapujuhlat ystäväpiirissä.  Jos itse pyydettyjä rapuja tulee vähänlaisesti, pakasteravutkin käyvät.

RAPUJUHLAT ALKAMASSA

Nyt kun olemme molemmat onnellisesti eläkkeellä, mökkikausi alkaa toukokuussa ja päättyy lokakuussa.  Syksyllä lempiharrastuksiimme kuuluu retket lähimetsiin.  Suppilovahverot, tatit ja karvalaukut päätyvät välittömästi pannulle.  Uuden kaupunkikotimme pieni pakastin pullistelee tälläkin hetkellä sieniä ja marjoja, vaikka käytän niitä ahkerasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.