kotikaljaa, kultausta ja pigmenttivärejä

KOTIKALJAMAALAUSTA

lokakuun kouluviikonloppu
pe 4.10.2013

Ruskan värit hehkuivat, kun aloittelimme lokakuun lähiopetusjaksoa.  Sain Eilan kritiikissä ruusuja ja risuja.  Kuten itsekin ennakoin, valokeilat eivät toimineet.  Talomaalauksista Eila sen sijaan piti.  Eniten sain kiitosta maaväreillä rapatuista taloista.  ”Lisää varovasti vähän tummia kohtia, niin se on siinä”, Eila ohjeisti.  Minua ilahdutti, kun hän kehui tanssijatyttöäni.  Voin siis jatkossakin herkutella maalaamalla alumiinille.

Perjantai-iltapäivänä vierailimme koulun oppilaan Annamari Alatalon näyttelyssä Kanneltalossa.  Hän oli maalannut hurmaavan värikkäitä sisäkuvia erilaisista kodeista.  Arvuuttelimme, minkälainen perhe missäkin asui.

OPETTAJA ESITTELI MITEN KOTIKALJALLA JA PIGMENTTIVÄREILLÄ TEHDÄÄN PINTARAKENTEITA

Päivän päätteeksi Sakari-opettaja esitteli, mitä kotikaljalla ja pigmenttiväreillä saakaan aikaiseksi.  Pääsimme kokeilemaan käytännössä meille uutta tekniikkaa.  Minä tosin karkasin kesken harjoitusten Hämeenlinnan junaan.   Minulla oli mahdollisuus päästä harjoittelemaan uudemman kerran litografian saloja.  Sellaista tilaisuutta ei voinut jättää väliin.

POHDINTOJA TAITEILIJAPROFIILISTA

la 5.10.2013
Lauantaina kokoonnuimme päiväkoululaisten kanssa pitkän pöydän ääreen.  Maarit johdatti meidät päivän teemaan ”millainen on taiteilijaprofiilisi”.  Siitäpä heräsi vilkas keskustelu, jonka kohokohtana jokainen sai kertoa unelmansa.  Minä hehkutin, että tasapaino taiteen tekemisen, onnellisen perhe-elämän, matkustelun, ystävien  ja hyvän ruuan parissa on elämää parhaimmillaan.

TUNTURIMAISEMA

Iltapäivällä pigmenttimaalaus jatkui.  Kun pohjamaalaus oli kuiva, se lakattiin alkydilakalla, joka laimennettiin tärpätillä.  Sen jälkeen maalausta voi jatkaa pigmentti-, akryyli- tai öljyväreillä.  Parhaimmillaan tekniikka sopii kuultaviin kerroksiin.

PIGMENTTIMAALAUSTA PIIMÄN KERA

MAALAUSNESTEINÄ PIIMÄ, COCA-COLA JA SEROTIINI

su 6.10.2013

”Tänään kokeilemme piimää”, Eila ilmoitti sunnuntaipäivän alkajaisiksi.  Osoittautui, että piimä sopi erinomaisesti maalausnesteeksi.  Coca-cola toimi samaan tapaan kuin kotikalja.  Serotiini puolestaan nopeutti maalin kuivumista.

KUKKIVA MAISEMA

Minä maalasin pari pientä abstraktia maisemaa ja hämmästelin, kun pinta rupesi kukkimaan.  Olihan meitä varoitettu, ettei maalin päälle saa laittaa akryylia.  En hetkeäkään epäillyt, kun vedin valmiiksi maalatun pinnan päälle gesson.  Mutta kuinka ollakaan, sain aikaiseksi tosi vekkulin ilmiön.  Eikös monet oivalluksetkin synny puoliksi vahingossa.

KARU MAISEMA

KULTAUSTA

Maarit opasti meitä kultauksen saloihin.  Kyseessä oli lyöntimetalli, jota piti käsitellä silkkihansikkain.  Lehdykät olivat tosi hauraita.  Idea oli, että joko puhtaalle maalauspohjalle tai jo valmiiseen työhön levitettiin erikoisliimaa niille alueille, joille halusi kultauksen.  Liima sai kuivua 20 minuuttia.  Sen jälkeen kulta siirrettiin haluttuihin kohtiin pehmeän siveltimen avulla.  Lopuksi se harjattiin pintaan kiinni.

Minä kokeilin kultahippuja pullomaalaukseen, jonka toteutin piimän, serotiinin ja pigmenttien myötävaikutuksella.  En saanut sitä valmiiksi, sillä Maarit piti meille iltapäivän päätteeksi kiinnostavan luennon markkinoinnista.

KULTAPULLOT

Töiden katselmuksessa hämmästelimme taas kerran, miten erinäköisiä maalauksia saimmekaan aikaiseksi.  Marraskuun lähiopetusjaksolla kokeilemme metalligrafiikkaa.  Joulukuussa on vuorossa kirjansidontaa.  Sen jälkeen olemmekin sitten lähes omillamme tekemässä lopputyötä.

Sunnuntaipäivän huipennus oli, kun meillä oli lippulappuäänestys lopputyönäyttelymme nimestä.  Loppusuoralle selvisivät ”Suti soikoon” ja ”Viivoja ja vetoja”.   Voiton vei ehdotus ”Saa katsoa”.  Sen merkeissä toivotan jo nyt kaikki ystävät tervetulleiksi ensi kesänä elokuun loppupuolella Helsingin Kaapelitehtaalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.