rautaisannoksia

MAKSAPIHVEJÄ, PARSAKAALIA JA PURJOJA VALKOKASTIKKEESSA

MAKSAPIHVEJÄ, PARSAKAALIA JA PURJOJA VALKOKASTIKKEESSA

Tohtori määräsi Jussille rautapitoista ruokaa, sillä sairauden aikana hemoglobiini laski rajusti.  Minä listasin kauppalappuun: maksapihvejä, pinaattia, vihreitä vihanneksia.  Lähikaupasta ei löytynyt tuoretta maksaa – tyydyin siis pakastettuun.  Sulatin pihvit ja marinoin ne oliiviöljyssä, jonka maustoin valkosipulilla ja tuoreella timjamilla.  Paistoin ohjeen mukaan viisi minuuttia ja ripottelin päälle suolaa ja pippuria.

 

KUUMASSA UUNISSA PAAHDETTUJA PURJOJA

KUUMASSA UUNISSA PAAHDETTUJA PURJOJA

Valmistin seuraksi paahdettuja purjoja valkokastikkeen kera.  Se tarkoitti, että purjonpätkät kiehautettiin suolavedessä kypsiksi.  Valutin ne ja paahdoin 225 asteisessa uunissa 20 minuuttia.  Tein valkokastikkeen ja kaadoin sen purjojen päälle.  Parsakaalin kiehautin rapsakaksi ja viimeistelin merisuolalla ja tilkalla oliiviöljyä.  Lisukkeeksi sopi puolukkahillo ja kuorineen keitetyt perunat.

SUOLAISIA JA MAKEITA LETTUJA

SUOLAISIA JA MAKEITA LETTUJA

Seuraavana päivänä lupasin paistaa pinaattilettuja.  Jussi oli sitä mieltä, että makeatkin maistuisivat.  Paistoin siis molempia.  Suolaisten kera tarjosin creme fraisea ja puolukkaa, makeiden kera pakkasesta sulatettuja mansikoita ja mustikoita.  Hunaja ja musta tee maistuivat molempien kanssa.

RAUTAKUURI JATKUI LOPPIAISEN JÄLKEEN

RAUTAKUURI JATKUI LOPPIAISEN JÄLKEEN

Loppiaisen jälkeen kaupasta löytyi tuoretta naudanmaksaa.  Jussi paistoi pihvinsä medium miinus.  Minä tein meille terveellisen juuresmuhennoksen, joka sisälsi perunoita, porkkanoita, parsakaalin vartta, purjoa ja salottisipulia.  Aterian kevennyksenä nautimme kiehautettuja parsakaalin nuppuja ja puolukkahilloa.

 

_IGP9839

VIHREITÄ PAPUJA, TUORETTA MUSTAAMAKKARAA JA JUURESMUHENNOSTA

Jussi otti kaiken ilon irti rautakuurista.  Lähikaupan tuoretiskistä löytyi lämmintä mustaamakkaraa.  Mies vakuutti sen maistuvan, varsinkin kun lisukkeina oli puolukkahilloa, eilistä juuresmuhennosta ja vihreitä papuja.  Jääkaapissa on tukevaa tavaraa vielä huomiseksikin – iso maksapihvi ja pakkaus verilettuja.  Minä en niihin koske.  Pelkkä maksan tuoksukin hirvittää.  Taidan hakea itselleni tofupaketin..

 

KUUMIA SÄMPYLÖITÄ JA FETA-TOMAATTIPAISTOS

KUUMIA SÄMPYLÖITÄ JA FETA-TOMAATTIPAISTOS

Hemmottelu jatkui koko viikon.  ”Leivottaisiinko sämpylöitä?” Jussi kysyi toivorikkaasti.  Leivoimme yhteistuumin.  Minä tein taikinan aamupuuronjämästä.  Lisäsin kaurapuuron joukkoon maitoa, sämpyläjauhoja ja hiivaa.  Jätin Jussin huolehtimaan lopusta, kun lähdin työhuoneelle ahertamaan.  Tullessani minua tervehti suloinen tuoreiden sämpylöiden tuoksu.  Nam.

Lämmitin meille lounaaksi loput juuresmuhennoksesta (olipa se riittoisa) ja tein lisukkeeksi tomaateista, sipulista, purjosta ja fetajuustosta makoisan paistoksen.  Jussi jatkoi hyvin alkanutta maksapihvien syöntiä.  Hän rupesi miettimään, kuinka paljon maksaa kannattaa syödä näin äkkiseltään.  Ehkäpä tämä rautakuuri on nyt tässä.  Lupasin laittaa jatkossakin paljon vihreitä kasviksia, mutta pihvinsyönnissä mies pitää ainakin taukoa.  Nyt jännittää, paljonko hemoglobiiniarvot ovat nousseet.  Laboratoriokokeet ovat maanantaina 12.1, sitten olemme viisaampia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.