tehodieetti suuri kala, suuri liha

PELKISTETTY AAMIAINEN

PELKISTETTY AAMIAINEN

Vaikka hittidieetti 5:2 tuntui helpolta, se ei oikein tehonnut.  Ainoa dieetti, jolla Jussi on saanut painoa pois on ruotsalaisessa sairaalassa suunniteltu tiukka ohjelma.  Se kiersi työpaikoilla printtikopioina ja kului käytössä.  Mökin kaapista löytyi yksi kappale vuodelta 1996.  Päätimme repäistä ja viettää seuraavat kaksi viikkoa seuraamalla tunnollisesti ohjetta.

”Dieetti kestää tasan 13 päivää.  Jos dieettiä noudatetaan täsmällisesti, niin paino putoaa 7 – 20 kiloa.  Aineenvaihduntadieetti on vaativa, mutta tehokas.  Dieetin jälkeen voit syödä normaalisti eikä painosi nouse kahteen vuoteen.  Jos mielesi tekee jotain hyvää, juo vettä vähintään kaksi litraa päivässä.”

Tärkeää:
● Liha maustetaan vähällä suolalla ja pippurilla, yrttimausteet ovat sallittuja.
● Alkoholi ja kaikki virvoitusjuomat ovat ehdottomasti kiellettyjä.
● Kahvia tai teetä ei saa juoda päivän mittaan.
● Vettä on juotava vähintään 2 litraa vuorokaudessa.

 

SUURI TOFU, SALAATTIA, ÖLJYÄ JA SITRUUNA

SUURI TOFU, SALAATTIA, ÖLJYÄ JA SITRUUNA

1. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala
 • kaksi kovaksi keitettyä kananmunaa, keitettyä pinaattia, tomaatti
 • suuri pihvi, salaattia, öljyä ja sitruuna

Aloitimme lauantaina 23.5.2015.  Meillä oli aikainen lähtö mökiltä kaupunkiin.  Kahden kahvikupin keittäminen ei todellakaan viivyttänyt lähtöä.  Minulla oli viikonloppuohjelmassa puupiirrostyöpaja grafiikkapajalla Hämeenlinnassa.  Jouduin heti soveltamaan, sillä kananmunia ja tomaatti löytyi evääksi, mutta ei pinaattia.  Korvasin sen palalla kurkkua.  Kaatuukohan dieetin vaikutus nyt tähän?

Joudun kyllä soveltamaan jatkossakin, sillä en syö lihaa enkä kananpoikia.  Kala maistuu ja pihvit voi korvata mainiosti tofulla.  Muut ainekset sopivat.  Kun palasin työpajalta, kotona tuoksui paisti.  Jussi oli laittanut Suuren Lihan uuniin.  Siitä hänelle riittää purtavaa useaksikin päiväksi.  Minä paistoin paketin tofua, pilkoin seuraksi jäävuorisalaattia, valutin päälle öljyä ja sitruunanmehua.  Maistui hyvältä.  Näillä eväillä pitäisi nyt jaksaa huomiseen lounaaseen asti.

 

TOISEN PÄIVÄN LOUNAS JA PÄIVÄLLINEN

TOISEN PÄIVÄN LOUNAS JA PÄIVÄLLINEN

2. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala
 • suuri pihvi, salaattia ja tuore hedelmä
 • viipale kinkkua, purkki maustamatonta jogurttia

Puupiirrostyöpaja jatkui.  Työn touhussa nälkä ei ehtinyt yllättää.  Vaihdoin sujuvasti lounaan ja päivällisen paikkaa – se on sallittua.  Minulla oli eväänä pari siivua ohuenohutta savukalkkunaa (se oli myönnytys, kinkku ei houkutellut) ja purkki bulgarianjogurttia.  Kurssin jälkeen jatkoin matkaa suoraan mökille.  Jussi oli syönyt päivällä suuren pihvin, joten hänen iltapalansa oli kevyt.  Minä paistoin tänäänkin tofua ja herkuttelin sen jälkeen tuoreella luumulla.  Iltaisin olemme juoneet kupillisen teetä, vaikka sitä ei listassa luekaan.  Ja paljon vettä.

 

TUOREITA HEDELMIÄ KAUPPAREISSULTA

TUOREITA HEDELMIÄ KAUPPAREISSULTA

3. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala, siivu paahtoleipää
 • keitettyä pinaattia, tomaatti ja tuore hedelmä
 • kaksi kovaksi keitettyä munaa, viipale kinkkua, salaattia ja tuore hedelmä

Hienoa, ensimmäinen leipäviipale kolmeen päivään.  Tarkistin mökin jääkaapin ja huomasin, että tuoretuotteita puuttui, samoin kananmunia.  Meillä on lähin kauppa kymmenen kilometrin päässä Parolassa.  Autolla matka sujui kätevästi.  Lapsuudessani täällä kävi kauppa-auto, mutta se on jo historiaa.  Poikkesimme samalla matkalla puutarhalla ja kirjastossa.  Tuulinen poutapäivä vierähti ulkosalla.

 

LOUNASRUOKANA HAUDUTETTUA PINAATTIA JA TOMAATTI SEKÄ TUORE LUUMU

LOUNASRUOKANA HAUDUTETTUA PINAATTIA JA TOMAATTI SEKÄ TUOREITA HEDELMIÄ

Tarjoilin meille puolen päivän aikaan öljytilkassa haudutettua pinaattia, jonka maustoin valkosipulilla, soijalla ja tuoreilla yrteillä.  Käytin myös tomaatinpuolikkaat pannulla.  Hedelmäjälkiruoka tuntui hyvältä.

 

KOLMANNEN PÄIVÄN ILLALLINEN KAHDELLE

KOLMANNEN PÄIVÄN ILLALLINEN KAHDELLE

Päivälliseksi keitin munat ja yritin värjätä niitä puolukalla, mutta se ei toiminut.  Toistaiseksi olen onnistunut vain sipulinkuorilla ja mustikalla.  Kalkkunaleike, tuore salaatti ja nektariinit täydensivät aterian.  Illalla lämmitimme saunan ja nautimme saunajuomaksi vettä, kerran näinkin.

 

HEDELMÄSALAATTIA JA JOGURTTIA LOUNAAKSI

HEDELMÄSALAATTIA JA JOGURTTIA LOUNAAKSI

4. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala, siivu paahtoleipää
 • kovaksi keitetty kananmuna, raastettu porkkana ja pieni purkki raejuustoa
 • hedelmäsalaattia, banaani ja purkki maustamatonta jogurttia

Tänään meidän perheellä oli haasteellinen päivä.  Lupauduin leipomaan korvapuusteja Galleria Paperihuoneen avoimien ovien tempaukseen.  Mökkikeittiö tuoksui huumaavasti, mutta minä olin tiukkana.  Pakkasin pullat matkaan ja laitoin muutaman pakastimeen odottelemaan dieetin loppumista.  Tarjosin meille korvapuustien sijasta mökkikeinulla tuoretta hedelmäsalaattia, jossa oli ananasta, nektariinia ja banaania.  Luonnonjogurtti täydensi makua.

 

ILLALLINEN OLI KOVASTI KEVYT

ILLALLINEN OLI KOVASTI KEVYT

Illalla raastoin porkkanan, kiehautin uppomunan normaalia kovemmaksi ja avasin raejuustopurkin.  No jaa, maistuihan sekin.  Dieetti on ollut yllättävän helppo, sillä näillä eväillä ei nälkä yllätä.  Tosin koko ajan tekisi mieli jotain hyvää välipalaa.  Silloin juomme ohjeen mukaan vettä.  Huominen aamu tuntuu tylyltä, kun kahvi on kielletty.  Miksiköhän?

 

AAMIASTARJOTIN

AAMIASTARJOTIN

5. päivä

 • suuri raastettu porkkana ja sitruuna
 • suuri vähärasvainen kala, sitruuna ja voileipä
 • suuri pihvi, salaattia ja parsakaali

Nyt on neljä dieettipäivää onnellisesti takana.  Vaikka aamiainen oli minimaalinen – kahvia teki mieli – niin käynti vaa’alla oli ilo.  Paino on pudonnut jo 1,2 kiloa.  Vaikka tiedänkin, että tämä on vain dieetin huumaa, olo on kevyt.  Olen lähdössä aamujunalla Helsinkiin taiteilijasisko Marin luo kampaajalle.  Siinä on toinen mielenpiristys, kuulumisien vaihtoa ja kesäkiharat!  Lounas Liisa K:n kanssa on seuraava haaste.  Suunnitteilla on kevyt kalasalaatti.

 

ILLALLISELLA MAISTUI HÖYRYTETTY PARSAKAALI JA TOFUPIHVIT

ILLALLISELLA MAISTUI HÖYRYTETTY PARSAKAALI JA TOFUPIHVIT

Yövyn Espoossa ja leikin huomisen päivän pikkupoikien kanssa.  Siellä pääsen itse kokkaamaan, joten eiköhän dieetti jatku suotuisissa merkeissä.

 

PIKKU-VISA OLI KIINNOSTUNUT MUMMIN LOUNASHERKUISTA

PIKKU-VISA OLI KIINNOSTUNUT MUMMIN LOUNASHERKUISTA

6. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala, siivu paahtoleipää
 • kananpoika, sitruuna ja öljyä
 • kaksi kovaksi keitettyä munaa ja suuri raastettu porkkana

Eilinen Helsinki-päivä meni hyvin.  Söimme Liisan kanssa Picnicissä puhdasoppisen lounaan.  Minä tyydyin vihreään salaattiin ja tupla-annokseen kylmäsavulohta.  Liisa herkutteli uuniperunoilla.  Espoossa pikkupojat Otso 3v ja Visa 1v auttoivat innokkaasti mummia keittämään aamukahvia.  Lounasaikaan pojat söivät linssikeittoa.  Minun kananmunani ja porkkanaraasteeni olivat heidän mielestään kiinnostavampi annos.  Niinpä keittelin poikasille iltapalaksi omat munat. He söivät ne hyvällä halulla pinaattilettujen ja raejuuston kera.  Minä en syönyt dieettiohjeen mukaista kananpoikaa vaan tyydyin muutamaan kalkkunaleikkeen siivuun.  Maustin ne runsaalla sitruulla ja oliiviöljyllä.  Kotimatkalla junassa join retkipullosta vaihteeksi vettä.

Jussi vietti viimeiset kaksi päivää mökillä.  Hän lipsui pahasti ohjeesta, mutta puolustautui, että paino putoaa kohisten.  Kolme kiloa miinusta tähän mennessä on hyvä tulos.  Mies oli ostanut silakkafileitä ja herkutellut niillä ja porkkanoilla.  Kananmunat oli syömättä.  Näin siinä käy, kun emäntä ei ole vahtimassa.

 

TUKEVA PÄIVÄRUOKA - SE AINOA

TUKEVA PÄIVÄRUOKA – SE AINOA

7. päivä

 • kuppi teetä (ei sokeria)
 • pala grillattua lihaa (esim. lampaan kyljys)
 • ei muuta

Aamupunnitus oli ilo -2,1 kiloa kuudessa päivässä!  Tätä kannattaa jo hehkuttaa.  Istuin aamuteen äärellä ja tutkin ruokalistaa.  Tänään on se ”ei muuta” päivä.  Kääk.  Ajelimme läpi heleän Hämeen maiseman Sääksmäelle viemään Voipaalan taidekeskukseen akvarelleja.  Veden sinfonian avajaiset ovat viikon kuluttua perjantaina ja näyttely on avoinna koko kesän.  Voikukkapellot loistivat heleän keltaisina ja tuomet kukkivat.

Palattuamme lounasaikaan mökille alkoi sade.  Se ei haitannut ruokailua, sillä pysyttelimme sisätiloissa.  Keittiössä oli melkein tungosta, kun Jussi paistoi broilerinfileitä ja minä kuhaa.  Vietimme siestaa takan ääressä ja luimme ruokaohjeista, että huomenna saa taas syödä vaikka mitä.  Sitä odotellessa sinnittelemme vesikannullisella.

 

TOINEN DIEETTIVIIKKO ALKOI - LOUNAS KAHDELLE

TOINEN DIEETTIVIIKKO ALKOI – LOUNASAINEKSET KAHDELLE

8. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala
 • kaksi kovaksi keitettyä kananmunaa, keitettyä pinaattia, tomaatti
 • suuri pihvi, salaattia, öljyä ja sitruuna

Olemme voiton puolella.  Dieettiohjelma alkoi alusta ja jäljellä on enää kuusi laihaa päivää.  Tämän päivän ruokalista näytti suorastaan ruhtinaalliselta eilisen kitupäivän jälkeen.  Ei meille nälkä tullut, mutta oli tylsää, kun lounaan jälkeen ei saanut syödä yhtään mitään.  Toivottavasti lopussa kiitos seisoo!

 

GOURMETLOUNAS ON KATETTU PIHAKEINULLE

GOURMETLOUNAS ON KATETTU PIHAKEINULLE

Vietämme viikonlopun mökillä ja sääkin on seljennyt eilisen sateen jälkeen.  Jussi kävi poimimassa pihapiiristä tuoreita nokkosia.  Huuhtelin ja ryöppäsin ne pikaisesti.  Kypsensin pinaatit ja nokkoset eri pannuilla ihan vain makuvertailun vuoksi.  Molemmat olivat hyviä, nokkosten maku oli vahvempi.

 

GRAAVILOHTA JA VIHREÄÄ SALAATTIA

GRAAVILOHTA JA VIHREÄÄ SALAATTIA

Illallisaika tuli nopeammin kuin nälkä.  Puuhailimme piha-askareissa emmekä katselleet kelloa.  Niinpä iltaruokailu venyi seitsemään.  Jussi graavasi aamulla lohta.  Se maistui mehukkaalta runsaan vihreän salaatin ja runsaan sitruunan kera.  Sitruunoita on tullut tässä dieetissä syötyä ylen määrin.  Vähän rupesi jo tökkimään.

Illalla rantasauna lämpesi.  Istuimme saunapuhtaina keinulla ja nautimme mustaherukanlehtiteetä.  Jo tuoksu huumasi.  Ilta oli tyyni ja kaunis.  Näistä keleistä kelpaa nauttia – ihan raittiinakin.

 

SUURI PIHVI, SALAATTIA JA TUORETTA ANANASTA

SUURI PIHVI, SALAATTIA JA TUORETTA ANANASTA

9. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala
 • suuri pihvi, salaattia ja tuore hedelmä
 • viipale kinkkua, purkki maustamatonta jogurttia

Sunnuntaina toukokuun viimeisenä päivänä olimme tarmoa täynnä.  Kiersimme heti aamukahvin jälkeen puolentoista tunnin metsälenkin.  Nautimme ulkopöydän ääressä lounasaikaan pihviä (Jussi), tomaatti-basilikamaustettua tofua (Leena), vihreää salaattia ja jälkiruuaksi tuoretta kypsää ananasta.  Nam.

KAHVIA, KEKSEJÄ JA HEDELMIÄ YLLÄTYSVIERAALLE

KAHVIA, KEKSEJÄ JA HEDELMIÄ YLLÄTYSVIERAALLE

Mitä vieraanvarainen emäntä tekee, kun mökille poikkeaa yllätysvieras.  Tarjoaa tietenkin kupin kahvia ja kahvileipää.  Vaan kun kahvileipää ei ollut.  Mökkikorppuja?  Kaapista löytyi puolikas.  Suolakeksejä sentään oli.  Niin ja tuoreita hedelmiä.  Naapurin Pekka söi hyvällä halulla keksejä ja hedelmiä eikä kaivannut pullaa.  Kiitteli, että oli raikas välipala.  Jee, maine palastettu.  Ja mikä parasta, mekin saimme yllätyskupillisen kahvia, joka toden totta maistui hyvältä – niin kuin kielletty hedelmä aina.

Illalla vaihdoimme listassa olleen viipaleen kinkkua suosiolla graaviloheksi, oli se vaan niin hyvää.  Yllättäen maustamaton jogurtti sopi hyvin yhteen kalan kanssa.

 

PIKNIK-LOUNAS

PIKNIK-LOUNAS

10. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala, siivu paahtoleipää
 • keitettyä pinaattia, tomaatti ja tuore hedelmä
 • kaksi kovaksi keitettyä munaa, viipale kinkkua, salaattia ja tuore hedelmä

Tein aamulla mökillä eväät matkaan.  Vaihdoin lounaan ja päivällisen järjestystä.  Minulla on meneillään kurssiviikko Vanajaveden opistossa.  Meitä on pieni ryhmä.  Tänään vain kuusi oppilasta oli paikalla opiskelemassa temperamaalausta opettajamme Pilvin johdolla.  Tarkoitus oli maalata kesäsäässä ulkosalla, mutta toisin kävi.  Kylmä tuuli puhalsi yli kaupungin eikä edes lounaspiknik onnistunut, vaikka ehdin jo levittää eväät puiston penkille.  Söin persikan paluumatkalla ja loput eväät opiston lämpimässä taukotilassa.  Jussi viettää laatuaikaa mökillä ja mitä hän syö – sitä minä en tiedä.  Oikeat ainekset kyllä löytyvät jääkaapista.

 

VÄRIKÄS ILLALLINEN

VÄRIKÄS ILLALLINEN

Illalla kuumensin pannulla pinaattia, nokkosia ja tomaattia.  Annos oli värikäs ja maittava.  Varsinkin kun sai syödä jälkiruuaksi päivän toisen hedelmän.

 

AAMIAINEN JA LOUNASTARPEET EVÄÄKSI

AAMIAINEN JA LOUNASTARPEET EVÄÄKSI

11. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala, siivu paahtoleipää
 • kovaksi keitetty kananmuna, raastettu porkkana ja pieni purkki raejuustoa
 • hedelmäsalaattia, banaani ja purkki maustamatonta jogurttia

Kymmenen dieettipäivää on takana ja paino on pudonnut 2,9 kiloa.  Olen oikein oikein tyytyväinen.  Vielä kaksi päivää ja pääsen kirkkaasti tavoitteeseen, joka oli kolme kiloa.  Vaikka yksi tulisi takaisin – ja tuleekin – olen silti tyytyväinen.  Dieetin jälkeen on helppo syödä kevyesti – paitsi tulevalla matkalla.  Ehkäpä sielläkin malttaa tyytyä pieniin annoksiin?  Raportoin aikanaan.

Päivä sujui rattoisasti maalatessa.  Söin kananmuna-porkkana-raejuustoevääni tauolla taukohuoneessa eiliseen tapaan.  Kävin ruokatunnilla happihyppelyllä Hämeenlinnan torilla.  Siellä oli markkinameininki.  Paistetut muikut tuoksuivat ja kojuissa riitti tarpeellista tavaraa halukkaille.  Minä palasin taideluokkaan mukanani kassillinen leijonankitoja.  Niitä kelpaa nyt maalata ja kurssin päätteeksi vien ne mökille silmäniloksi.

HERKULLISIA HEDELMÄSALAATTIAINEKSIA

HERKULLISIA HEDELMÄSALAATTIAINEKSIA

Illallisella söin listan mukaisesti hedelmäsalaattia, banaanin ja jogurttia.  Kahvia teki taas mieli, mutta maltoin.  Nyt tuleekin pitkä kahvitauko, sillä seuraava kupillinen on luvassa vasta ylihuomenna.  Minusta tämä tuntuu kiusanteolta.

Jussi lähti tänään Espooseen Miikalle apumieheksi talon korjaushommissa.   Hänellä on dieettiohjelma mukana, mutta epäilenpä että etelän houkutukset voittavat.  Hyvin mies on sinnitellyt, joten en painosta enää kun olemme näinkin pitkälle selvinneet lähes kunnialla.

 

PÄIVÄN DIEETTIRUUAT - TÄNÄÄN ON KAHVITON PÄIVÄ

PÄIVÄN DIEETTIRUUAT – TÄNÄÄN ON KAHVITON PÄIVÄ

12. päivä

 • suuri raastettu porkkana ja sitruuna
 • suuri vähärasvainen kala, sitruuna ja voileipä
 • suuri pihvi, salaattia ja parsakaali

Porkkana aamupalana saa olla viimeinen kerta!  Pakkasin tuttuun tapaan lounaseväät matkaan.  Ostin eilen Hämeenlinnan torilta tuoretta kylmäsavulohta ja savustettua kalkkunaleikettä.  Näillä mennään tämä päivä.

 

VIIMEINEN DIEETTITARJOTIN TÄLLÄ ERÄÄ

VIIMEINEN DIEETTITARJOTIN TÄLLÄ ERÄÄ

13. päivä

 • kuppi kahvia ja sokeripala, siivu paahtoleipää
 • kananpoika, sitruuna ja öljyä
 • kaksi kovaksi keitettyä munaa ja suuri raastettu porkkana

Koitti se lopulta tämäkin aamu.  Vihonviimeinen laiha päivä on edessä, paino on pudonnut kokonaista 3,5 kiloa ja mieli on iloinen hyvinsuoritetusta urakastaIloinen hymiö

Lounaalla pysyin ruodussa ja söin kiltisti eväät.  Kurssimme herrahenkilöt yllättivät päiväkahvin aikaan.  Artturi oli käynyt tiistaina torilla markkinoilla ja ostanut sieltä unelmatortun.  Tapio keitteli pannullisen kahvia.

 

UNELMA, JOTA EN MAISTANUT

UNELMA, JOTA EN MAISTANUT

Kokoonnuimme kaikki taukotilaan ja herkuttelimme.  Tai muut herkuttelivat makealla tortulla, minulla yllätyskahvikin oli herkkuhetki.  Nautin.

 

PORKKANAMUNAKAS

PORKKANAMUNAKAS

Illallisaikaan olin jo villillä ja vapaalla tuulella.  En keittänyt kananmunia vaan tein elämäni ensimmäisen porkkanamunakkaan!  Lisäsin väriläikäksi rucolaa, yrtithän ovat sallittuja.

Poikkesin kotimatkalla kaupassa ja ostin huomiseksi kaikkea sitä, mistä olen haaveillut.  Nyt jääkaapissa odottaa kimpale goudajuustoa ja pari syöntikypsää avocadoa.  Parasta kaikesta, odottelen taiteilijasisko Maria huomenna kylään ja varauduin myös pullollisella chileläistä Carmenere-punaviiniä.  Salut!

Kokemuksia tehodieetistä

Plussan puolella on selkeät ohjeistus, mitä syödään.  Kaipasin kyllä tietoa, miksi aamulla pitää ottaa sokeripala ja miksi aamukahvin lisäksi ei saa päivittäin juoda muuta kuin vettä.  Ei edes iltateetä?  Pahimpia olivat kokonaan kahvittomat päivät.  Ruoka-aineet olivat monipuoliset, listalta löytyi paljon proteiinia, kasviksia, hedelmiä, jogurttia ja raejuustoa.  Miksi ei marjoja?  Myös juusto loisti poissaolollaan.  Plussaa oli, ettei nälkä yllättänyt kertaakaan.  Jopa ”ei muuta” -päivä menetteli, vaikka tuntuikin pitkältä.  Alkoholia ei edes tehnyt mieli.  Sen verran motivoituneita olimme.  Myös vaa’alla käynti oli ilo.  Mielenkiintoista nähdä, miten pian paino alkaa taas nousta.  Nyt tekisi mieli mennä vaatekauppaan, mutta viisaampaa on odotella hetki.

Dieetin innoittamana kirjoittelin muistoja aiemmista haasteita otsikolla ”dieettimuistoja”.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.