keisarillisella junalla pietariin – luku 15

-Elli, olen löytänyt sukujuuresi Pietarista. Isoäitisi äiti on ollut Tsaarin palatsissa hovineitona. -Hurmaavaa, olenkin aina tuntenut vetoa slaavilaisuuteen. Haikeat sävelet saavat minut kyyneliin. Voitaisiinko käydä siellä pikku matkalla? Kuningas Henrik myhäili. -Varasin jo meille äkkilähtötarjouksen. Keisarillinen juna vie meidät perille parissa päivässä.

Kuningatar Ellinoora pakkasi. Oli talvi. Mitä ihmettä hän tarvitsi mukaan? Villahousut, turkisvuorinen viitta, kuumavesipullo, hajusuolaa. Tanssiaispuku iltajuhliin, päiväpukuja, hattuja, nippu hansikkaita, saapikkaat. Flanellinen yöpuku. Tästä Henrik ei tykkää, mutta tässä iässä lämpö voittaa seksikkyyden, hän tuumi. Hovineidot pakkasivat kaiken matka-arkkuihin.

Pietarissa oli kylmä. Hengitys huurusi ja kadut olivt liukkaat. -Pupuseni, tartu käsivarteeni, otamme vossikan, Henrik huolehti. Kuninkaalliset majoittuivat Majestic Boutique Hotel De Luxen sviittiin. Henrik tilasi huonepalvelusta heille pientä iltapalaa.

хороший день. Mustiin pukeutunut komea tarjoilija rullasi pyöreän kultakoristeisen pöydän sisään. Siihen oli lastattu kukkuravadillinen tuoksuvia blinejä. Jääkulhon päälle oli aseteltu mustaa kaviaaria. шампанское, tarjoilija hymyili ja kaatoi kahteen laakeaan kristallilasiin shampanjaa. -Ei hassummat sukujuuret, Elli hymyili ja kilautti kuplivan maljan miehensä kanssa. Tarjoilija kumarsi ja laittoi poistuessaan musiikkia soimaan. Mustanmeren valssin sävelet täyttivät huoneen. Henrik kumarsi ja vei vaimonsa parketille. -Tanssin sun kanssasi aamuun. -Ihanaa, mutta syötäisiinkö ensin. Blinit jäähtyvät. Aina käytännöllinen Ellinoora laittoi asiat tärkeysjärjestykseen.

Joonatanin kasvoille oli levinnyt hymy. -Mekin paistettiin koulun kotitaloustunnilla blinejä. Ne oli ihan hyviä, mutta ei me kaviaaria saatu. Se oli oikeasti hassu juttu. Opettaja sanoi, että blinien kanssa voi maistella suolakurkkuja ja hunajaa. -Miltä maistui? -Älyttömän hyvältä. -Minä tiedän, Joonatan, kipaise lähikaupassa ja hae tattarijauhoja. Voitaisiin paistaa blinilettuja meille iltapalaksi. Minunkin rupesi tekemään niitä mieli.

BALETTI

Ellinoora ja Henrik kävelivät käsi kädessä Talvipalatsissa. -Onpa täällä saleja. Mutta ei ollenkaan niin kodikasta kuin kotilinnassamme. Kylmäkin täällä on. Kuuma keitto lämmittäisi nyt mukavasti. -Tämä on bortskeittoa. Laita runsaasti smetanaa päälle. Lämpenet varmasti. Ja tämä on snapsi, venäläistä vodkaa. Viimeistään se saa posket hehkumaan. -Outoja nämä ruuat, mutta kieltämättä hyviä. En muuten pitänyt siitä kaviaarista. Se oli suolaista kuin mikä. Oli pakko juoda toinenkin pullo sitä makeaa shampanjaa. Nyt on vähän outo olo. -Nuppuseni, mennään hetkeksi sviittiin untuvatäkkien alle. Lupaan että olosi korjaantuu. -Henrik, sinä olet nykyään niin huomaavainen. Matka on tehnyt meille molemmille hyvää.

-Olen varannut meille illaksi liput Bolshoi-teatteriin. -En taida ymmärtää venäjänkielisestä teatterista mitään, Elli protestoi. -Kultaseni, tulet näkemään jotain ylimaallisen ihanaa. Siellä esitetään tänään balettia. Joutsenlampi sinun pitää ehdottomasti nähdä. Ellinoora taputti käsiään. -Henrik, aarteeni, miten tiesit että olen aina halunnut nähdä sen. Pienten joutsenten tanssi on lempimusiikkiani.

Illasta tuli ikimuistoinen. Ellinoora eläytyi balettiin täysillä. Hän itkeä tirautti, kun Musta joutsen astui näyttämölle. -Kunpa olisin nuorempi ja hoikempi, menisin balettitunneille, hän haikaili. -Elli, keksitään sinulle jotain muuta. Olisiko burleskiesitys enemmän sinun alaasi, Henrik kiusoitteli. -Pahus, sinä se olet ilonpilaaja.

-Mikä se semmoinen burleski on? Onko sillä tekemistä hampurilaisten kanssa? Joonas ihmetteli outoa sanaa. -Sovitaan vaikka niin, Helmi nauroi. -Haluaisitko tulla joskus kanssani oopperaan? Aleksanterin teatterissa esitetettiin parhaillaan musiikkinäytelmä Viulunsoittaja katolla.

Helmi hankki neljä lippua. Iloinen seurue Helmi, Toivo, Joonatan ja Tuuli oli juhlatuulella. Naiset nauttivat esityksestä. Miehet eivät niinkään. -EVVK, ei voisi vähemmän kiinnostaa, Joonatan kommentoi. -Mennään seuraavaksi katsomaan jotain toimintaelokuvaa.

Tarina jatkuu – luku 16

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.