quu surrealismin lumoissa – luku 19

-Helmi, oletko unohtanut Prinsessa Quun? Kaikilla muilla on kaverit. -En Joonatan, mutta annan Quulle aikaa toipua. Vaikka hän on reipas ja katuvainen, Prinssi Robertin kuolema ja Prinssi Mikaelin petollisuus painavat häntä yhä. Eikä Prinsessa Tähdestäkään ole seuraa. Tämä viettää yhä enemmän aikaa Professorinsa seurassa.

Myös Mama Maddalena oli huolissaan Quun mielenterveydestä. Ei ole hyvä olla yksin. Taidanpa katsoa, mitä tarotkortit kertovat. Pitihän se arvata. Nostin Kuun. Senhän jo tiesinkin, että Quulla on pimeä puoli. Nyt on valinnan paikka. Valitseeko hän tien hämärän rajamaille vai tien valoon. Pimeintä on aina juuri ennen auringonnousua. Taidan laittaa hänen uniinsa valonsäteitä.

Quu oli yksin pimeässä puutarhassa. Joka puolella välkkyi kiiluvia silmiä. Kukkien makea tuoksu huumasi. Tuulenvire toi vienoja ääniä. Seuraa meitä, viemme sinut tuoksujen puutarhaan. Saat olla vapaa, jos seuraat sydämesi ääntä. Tule, tule, ne kuiskivat.

Quu oli kuin huumattu. Jos hän seuraisi virvatulia, olisiko hänellä paluuta. Tai haluaisiko hän edes palata. Tule, tule, kastepisarat kuiskivat. Tule, tule, odotamme sinua. Pääset vilvoittavien vesien äärelle. Voit unohtaa kaiken menneen. Quu havahtui. Ei hän halunnut unohtaa. Jokaisen on itse vastattava elämästään. Se mitä olen tehnyt, sen kanssa minun pitää elää. En voi paeta.

Hän palasi linnaan ja näki unta kirkkaista valonsäteistä. Aamu valkeni kuulaana. Quu ihmetteli, miksi hän oli ollut illalla levoton. Tenttikirjat odottivat. Taidehistorian opinnot antoivat hänelle uutta ajateltavaa.

-Jokainen saa valita gradun aiheen itse. Kehoitan, että päädytte sellaiseen, joka puhuttelee. Joudutte nimittäin tutustumaan siihen perusteellisesti. Odotan vähintään sata sivua tieteellistä tekstiä viitteineen ja lähdeluetteloineen. Professori Pinkki oli elementissään. Hän ei halunnut päästää opiskelijoita liian helpolla.

Prinsessat Quu ja Tähti pohtivat päät yhdessä, mihin päätyisivät. Vaikka Tähden pääaine oli estetiikka, hän suoritti taidehistorian opintoja sivuaineena. Siksi nyt piti löytää yhteinen sävel. He voisivat antaa toisilleen hyviä vinkkejä.

Quu oli viehättynyt surrealismin outoon maailmaan. Sieltä voisi löytyä paljonkin tutkittavaa. Tähti oli sormi suussa. -Klimt kiinnostaa edelleen, mutta minun pitäisi keksiä jotain omaperäistä. Pidän kaikesta koristeellisesta, mutta en tiedä mihin keskittyä. Taidan jäädä vielä miettimään.

Quu oli tässä vaiheessa syventynyt laajaan surrealismin kuvakirjaan. Salvador Dali, Giorgio de Chirico, René Magritte, Paul Delvaux, Joan Miró. Kaikki kiinnostivat. Hän uppoutui kuviin siinä määrin, ettei enää kuullut Tähden pohdintoja.

UTELIAS

Yöllä hän näki taas unen. Olikohan Mama Maddalenalla sormet pelissä. Tuiki tuntematon pohjoismaalainen surrealisti Juhani Linnovaara viittoi hänelle. Tai oikeammin Linnovaaran oudot oliot viittoivat. Kuka tuo oli? Utelias. Se kurkisteli taulun raamien yli odottavaisena maailmaan.

Aamulla Quun oli aivan pakko googlata, kuka tämä tuntematon taiteilija oli. Hän hurmaantui. Linnovaaran maailma oli kuin hänen unestaan. Oliot puhuttelivat. Taidan lähettää Mama Maddalenalle viestin. Voisin käydä vierailulla.

Mama myhäili. Miten helppoa olikaan vaikuttaa näiden neitosten mieleen. -Quu kultaseni. Olen sopinut meille parikin tapaamista olioiden kanssa. Näet maalaukset luonnossa. Ja mikä parasta, taidemaalari Linnovaara odottaa meitä ateljeessaan. Saat nähdä tuoreimmat työt tuota pikaa. Quu niiasi. -Mama Maddalena, miten voin kiittää sinua. Professori arvostaa, että tutkimme aiheita, joista ei ole ennen kirjoitettu. Tämä taitaa olla juuri sellainen. -Älä turhaan kiittele. Tästä on iloa minullekin. Päivät keskiaikafestivaaleja odotellessa ovat pitkiä. Sinä tuot kuunvaloa arkeeni.

Taiteilijaprofessori odotteli kaukaisia vieraitaan. -Tervetuloa, on ilo saada esitellä teille maalauksiani. Tässä näette historiallisia muotokuvia. Ne eivät ole mitä tahansa realistisia kuvia vaan pikemminkin tunnelmia. Näette Napoleonin Waterloon taistelun jälkeen, Aurinkokuninkaan ja Markiisi de Saden tappion hetkellä. Oudot oliot saattavat myös kiinnostaa teitä. Tässä maailmassa on sekä hyvää että pahaa. Jos on jotain vastoinkäymisiä, niin täytyy vain luikerrella positiivisuuden puolelle ja rakentaa sinne jonkinlainen merkki siitä, että elämä voittaa, hyvyys ja positiivisuus.

Prinsessa Quu oli kuunnellut tarkkaavaisesti. Taiteilija puhui juuri niin kuin itsekin ajatteli. Tämä on minun juttuni. -Mama Maddalena, olethan jatkossakin tukihenkilöni. Ilman sinua en selviä. Mama oli imarreltu. Oli mukava kuulla, että hänen apuaan tarvittiin. -Olen toki. Tule koska tahansa uudelleen, jos tarvitset apua. Tästä Juhanin taidekirjasta lienee sinulle kuitenkin eniten apua. Onnea matkaan.

Professori Pinkki kurtisti kulmiaan. Tuntematon pohjoisen maan taidemaalari. Vieläpä outojen kuvien tekijä. No jaa, olihan siinä eksotiikkaa. Niin ja olihan Prinsessa Quu itsekin kotoisin pohjolasta, Lapista asti. Liekö samaanien sukua. Sehän selittää paljon.

-Jatka vaan tyttöseni ja yllätä minut, Pinkki hyväksyi aiheen vaikka vähän epäilikin, mitä taidemaailma mokomasta tutkimuksesta hyötyisi. Kyllähän tähän yliopistoon mahtuu turhiakin opinnäytteitä. Tyttösillä on kotikenttäetu, maksavat reilusti. Saavat käytännössä siis tehdä mielensä mukaan.

-Helmi, haluaisin nähdä kuvia niistä olioista. -Haluaisitko nähdä niitä oikeasti? Hypätään jonain viikonloppuna Pendolino-junaan ja käydään Hämeenlinnan taidemuseossa. Tiedän, että heillä on siellä hieno kokoelma. Voitaisiin samalla käydä Galleria Paperihuoneella. Se on lempigalleriani. Ehdimme päivän aikana käydä vielä torilla ja ravintola Hällässä lounaalla. Kaupunki on minulle tuttu televisiokuvausten jälkeen. Niin ja kesällä voisimme käydä Ahvenistolla uimassa. Siellä on kuuluisa maauimalakin.

-Kiva, lähdetäänkö jo ensi viikonloppuna? Lähdetään vaan, jos se sopii äidillesi. Tai voidaan toki lähteä kaikki kolme. Entä Toivo, voiko sekin tulla? -Toivolla on omat kiireensä, hän tekee parhaillaan uutta mallistoa. Arvaa vaan, miten paljon siinä on työtä. Voi olla, että pääsemme vielä muotinäytökseen. EVVK, Joonatan tuumi. Lupasit viedä minut toimintaelokuviin. En halua oopperaan enkä muotinäytöksiin. Haluan vauhtia. -Sovitaan niin, saat valita elokuvan.

Tarina jatkuu – luku 20

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.