quu muuttaa lappiin – luku 27

Quu suoritti ennätysvauhdilla taidehistorian opintonot. Hän sai maisterinpaperit hurraahuutojen kera. Juhani Linnovaaran oudot oliot olivat hurmanneet opiskelijatoverit. Mitään näin omaperäistä tutkimusta he eivät olleet lukeneet. Professori Pinkki otti tärkeänä onnittelut vastaan. Olihan hän tukenut lahjakasta prinsessaa parhaansa mukaan.

-Kuule Quu. Minä olen miettinyt pääni puhki omaa graduaihettani. Professori kehotti käyttämään vahvuuksia. Ei minulla ole mitään vahvuuksia.

-Tähtiseni, onhan sinulla. Olet elänyt koko ikäsi linnassa. Mitäpä jos tutustuisit linna-arkkitehtuuriin. Voisit kierrellä naapurivaltakunnissa. Olen kuullut, että Loiren laaksossa on linnoja satamäärin. Tähti ilahtui. Tämähän olikin helppoa ja kiinnostavaa.

-Professori Pinkki, ei kun Pekka, mitä teet kesälomalla?

-Ajattelin kalastella ja kokeilla uusia ruokareseptejä, miten niin?

-Mitä tuumit, lähtisitkö kanssani linnakierrokselle. Voisimme maistella gourmetruokia. Minä kerään aineistoa omaa graduani varten. Sinä voisit kerätä uusia reseptejä.

-Tähtiprinsessani, tietysti tulen mukaan. Voin antaa sinulle hyviä vinkkejäkin tutkimustasi varten.

Prinsessa Quu jäi yksin. Mitä ihmettä minä täällä linnassa teen? Minulla on maisterinpaperit, mutta entä sitten. Haluaisin käyttää oppiani johonkin hyödylliseen. Täällä kukaan ei ole kiinnostunut. Minäpä kirjoitan Mama Maddalenalle. Hänellä on aina hyviä ideoita.

-Quu kultaseni, kaipaatko kotiin? Luin lehdestä, että Lapin yliopistossa on paikka taidehistorian opettajalle. Se on vain sijaisuus, mutta saisit kokemusta.

-Mama, tiesin että sinulta saa aina hyviä neuvoja. Kelpaankohan minä?

-Laita hakemus matkaan, sitten näet.

Prinsessa Quu sai paluupostissa vaaleansinisen kirjekuoren. Hän avasi sen sydän pamppaillen. Tämä viesti voisi muuttaa hänen elämänsä.

”Tervetuloa Lappiin. Saimme paljon hakemuksia, mutta sinun paperisi ja suosituksesi olivat ylivoimaisesti parhaat. Sinulla on vielä kotikenttäetu, olethan täältä pohjoisesta kotoisin. Olemme varanneet sinulle huoneen yliopiston asuntolasta. Lukukausi alkaa syyskuussa. Terveisin Rehtori Poskiparta”.

Quun sydän jyskytti. Lähden kotiin, mitähän Lassi-veli ja vanhemmat tuumivat. Saan taas poronkäristystä ja perunamuhennosta. Niin ja puolukkahilloa, sitä olenkin jo kaivannut.

Lapissa ruska teki tuloaan. Prinsessa Quu hengitti raikasta tunturi-ilmaa. En muistanutkaan, että täällä on näin avaraa. Hän levitti kätensä ja tunsi, että kyyneleet eivät olleet kaukana. Kotiväki otti hänet avosylin vastaan. Quu kertoi uutisensa.

-Minusta tulee opettaja. Onneksi kävin myös pedagogiikan kurssin. Rehtori kertoi, että yliopistoon kelpuutetaan vain päteviä opettajia. Enpä olisi ikinä arvannut, että minusta tulee ihan oikea opettaja.

Vanhemmat olivat tyytyväisiä. Vihdoinkin heidän uneksivasta tytärestään oli tullut aikuinen.

Quu pukeutui ensimmäisenä työpäivänään harkiten. Tumma jakkupuku, valkoinen paitapusero, rusetti, korkeakorkoiset kengät, ripaus hajuvettä. Hän oli valmis.

Iloinen puheensorina tervehti häntä luokassa. Oppilaat hiljenivät ja tuijottivat kuvankaunista opettajaansa. He supattivat, vau mikä donna. Quu hymyili.

-Tiedättekö, olette minun ensimmäiset oppilaani. Minua jännittää varmasti ihan yhtä paljon kuin teitäkin. Opiskelijat taputtivat.

-Me autetaan sinua. Haluamme oikeasti oppia taidehistoriaa. Sitäpaitsi me ollaan kivoja. Kaikki nauroivat. Tämähän edistyy hyvin, Quu tuumi.

-Minulla on teille jokaista oppituntia varten pino dioja. Kun syyslukukausi on ohi, takaan että tunnette kaikki tärkeimmät taideteokset. Katsokaapa tätä. ”Sata taideteosta, jotka jokaisen pitää nähdä elämänsä aikana”. Kirja on uunituore. Löydätte sen yliopiston kirjakaupasta edulliseen opiskelijahintaan. Suosittelen sitä iltasaduksi.

Opettajaelämä oli mukavaa. Oppilaat, varsinkin miespuoliset, palvoivat Quuta. Hän sai myös opettajienhuoneessa ihailevia katseita. Varsinkin miesopettajilta. Quu ja pulleanpyöreä liikunnanopettaja Mikko ystävystyivät. Quu jaksoi ihmetellä, miten ketterä paksu poika oli. Tämä näytti oppilaille, miten kärrynpyörät toimivat. Hän kiipeili köysissä ja heitti voltteja permannolla. Laulaakin hän osasi.

Opettajat irrottelivat viikonloppuisin. Varsinkin sinkut. Quu oli uteliaisuudesta mukana karaokeillassa. Mikko lauloi kaikki suohon. Siis noin kuvaannollisesti.

-Hei Quu, osaatkos soittaa pianoa? Tottakai Quu osasi. Hän oli pimputellut pienestä pitäen.

-Tiedätkö, aion osallistua tangomarkkinoiden karsintakokeeseen. Harjoittelen parhaillaan, mutta tarvitsisin säestäjän. Et viitsisi?

Quu viitsi. Hän soitti ilokseen. Nyt kun taitoa tarvittiin, hän auttoi mielellään. Quu ja Mikko istuivat ilta toisensa jälkeen yliopiston musiikkiluokassa. Oppilaat kävivät kurkkimassa oven takana.

-Hei ne osaa oikeasti. Mennään porukalla kisoihin kannustusjoukoiksi.

Mikko selvisi karsintakokeista.

-Kirkkaasti jatkoon, tuomarit kommentoivat.

-Quu, tulethan kanssani Seinäjoelle. Olet auttanut minua uskomattoman paljon.

-Tulen, jos lupaat tulla myöhemmin kesällä kanssani Hämeen keskiaikafestivaaleille. Haluan, että tapaat hyvän ystäväni Mama Maddalenan. Hän voi ennustaa sinulle, miten laulu-urasi etenee.

Mikko ei paljon ennustuksista perustanut, mutta Quun seura hiveli hänen itsetuntoaan.

-Lupaan. Nuoret löivät kättä päälle.

Arvata saattaa, että Mikko kruunattiin aikanaan tangokuninkaaksi.

-Nyt kun olemme molemmat kuninkaallisia, saanko pyytää arvon Prinsessan tanssiin. Quu oli imarreltu. Vaikka mies ei ollut varreltaan komea, tämä oli maailman mukavin seuralainen.

-Mama, saanko esitellä ystäväni Mikon. Hän on opettajatoverini Lapin yliopistosta.

-Kyllä minä Mikko sinut tunnen. Olethan Hämeen poikia. Muistan kun esiinnyit Tahtien sodan pääroolissa teatterissa. Kyllä sinä poika laulaa osaat. Olen harras ihailijasi. Että sinun pitikin lähteä sinne kauas pohjoiseen.

-Mama, tervetuloa Lappiin. Olette kunniavieraani, jos sinne asti jaksatte matkata.

-Poika, poika, en minä nyt niin vanha ole. Ja onhan minulla taikakeinoni. Mutta nostapa nyt onnenkortti itsellesi. Ja sinä Quu myös. On aika päivittää elämänne.

-Kuulepa Mikko, tiedätkö mikä tämä kortti on? Se on Taito. Suurten Salaisuuksien kortti. Tuli ja vesi yhtyvät ja muodostavat höyryä. Se symboloi uutta voimaa. Sinussa on mahdollisuuksia vaikka mihin. Löydät energiaa ja luovuutta, kun katsot sisimpääsi. Usko itseesi ja mahdollisuuksiisi.

-Sinun vuorosi Quu. Olet elänyt vaistojesi ja välillä harhojenkin vallassa. Katsotaanpa, oletko valmis vakiintumaan. Miekkojen nelonen. Aselepo. Se tarkoittaa, että olet tehnyt rauhan itsesi kanssa. Se on hyvä. Muista kuitenkin, että olet vielä haavoittuvainen.

-Nyt nuoret, eiköhän lähdetä yhdessä nauttimaan tuopillinen mainiota Hämeen sahtia. Olette vieraitani tänä iltana.

Tarina jatkuu – luku 28

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.